Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Eurostat: Στο 12,2% ο ετήσιος πληθωρισμός - Ξεπέρασε το 5% το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας

Eurostat: Στο 12,2% ο ετήσιος πληθωρισμό...

Η ενέργεια ωθεί τα νούμερα των τιμών του Δείκτη Τιμών σε άνοδο

Στο 9,9% διαμορφώνεται ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, από 9,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική της εκτίμηση η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή έθετε τον πήχη του πληθωρισμού στο 10% τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, δομικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, εμφάνισε ετήσιο άλμα 4,8% τον Σεπτέμβριο από 4,3% τον Αύγουστο.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 1,2%, ενώ ο δομικός δείκτης αυξήθηκε 1%.

Συνολικά στην Ε.Ε. ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 10,9% από 10,1% τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν σε Γαλλία (6,2%), Μάλτα (7,4%) και Φινλανδία (8,4%), ενώ τα υψηλότερα σε Εσθονία (24,1%), Λιθουανία (22,5%) και Λετονία (22,0%).

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 12,1% από 11,2% τον Αύγουστο.

Άνοδος επιτοκίων
Και πάλι η ενέργεια ωθεί τα νούμερα των τιμών του Δείκτη Τιμών σε άνοδο. Ειδικότερα, η ενέργεια έχει το μεγαλύτερο ποσοστό συνεισφοράς στον ετήσιο πληθωρισμό (+4,19 ποσοστιαίες μονάδες) και ακολουθούν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (+2,47), υπηρεσίες (+1,80) και τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (+1,47).

Αξίζει να σημειωθεί με αυτήν τη μέτρηση του πληθωρισμού στα χέρια θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 27 Οκτωβρίου. Εκεί, αναμένεται να αποφασιστεί άλλη μία αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει πραγματοποιήσει δύο αυξήσεις των επιτοκίων της από την αρχή του έτους, με την πρώτη τον Ιούλιο να είναι κατά 50 μονάδες – αν και η τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει τη σύσφιξη της πολιτικής της με μια μικρή αύξηση 25 μονάδων - και τη δεύτερη τον Σεπτέμβριο κατά 75 μονάδες.

Τα ομόλογα
Στο μεταξύ ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς Bund ενισχύεται έξι μονάδες βάσης, στο 2,33% και η απόδοση του 10ετούς γαλλικού, με ίδια κίνηση, στο 2,91%. Τρεις μονάδες βάσης υψηλότερα του ελληνικού 10ετούς, στο 5,01%, ενώ στο 4,26% διατηρείται του 5ετούς. Έξι μονάδες βάσης ανοδικά του 10ετούς ισπανικού, στο 3,48% και δυόμισι του αντίστοιχου ιταλικού, στο 4,71%

news247.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις