Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Σαρηγιάννης: Σοβαρά προβλήματα στην υγεία από τα καυσόξυλα

Σαρηγιάννης: Σοβαρά προβλήματα στην υγεί...

Κορύφωση κορωνοϊού το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου

Σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας, και αύξηση της πιθανότητας θανάτου σε όσους νοσούν βαριά από κορωνοϊό, μπορεί να προκαλέσει η ατμοσφαιρική ρύπανση, που αναμένεται να παρουσιάσει πολύ υψηλά επίπεδα, ανέφερε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ειδικά σε μεγάλες πόλεις το φετινό χειμώνα, λόγω του ενεργειακού προβλήματος, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο Πρακτορείο Fm ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως εξηγεί, φέτος με την εκτεταμένη χρήση καυσόξυλων και πετρελαίου που αναμένεται να κάνει ο κόσμος, θα δούμε φαινόμενα όπως αυτά του 2012 και του 2013, όπου λόγω της χρήσης βιομάζας, σημειώθηκαν επεισόδια αιθαλομίχλης, υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων.

«Οι υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, και μάλιστα των πιο λεπτών, όπως αυτά που προκύπτουν από την ατελή καύση της ξυλείας, ή και από το πετρέλαιο, είναι επικίνδυνα για την υγεία, τόσο για το αναπνευστικό, όσο και για το καρδιαγγειακό σύστημα, έχουν συνδεθεί με προβλήματα νευρολογικών διαταραχών και μάλιστα νευροεκφύλισης, όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, και σύμφωνα με τελευταίες επιστημονικές ανακοινώσεις έχουν συνδεθεί με αναπαραγωγικά προβλήματα» ανεφερε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Η έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια, αυξάνει την πιθανότητα θανάτου σε όσους νοσούν βαριά από Covid-19

Σαρηγιάννης για κορωνοϊό
Όσον αφορά τον κορωνοϊό σύμφωνα με τον καθηγητή, «αυτό που έχει φανεί από μια σειρά επιδημιολογικών μελετών σε έγκριτους οργανισμούς όπως το Harvard και όχι μόνο, είναι ότι η έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια για κάποιον ο οποίος έχει ευπάθεια και νοσεί πιο σοβαρά από κορωνοϊό, αυξάνει την πιθανότητα θανάτου. Άρα το βασικό ζητούμενο είναι να μην νοσήσουμε βαριά από Covid-19. Και παράλληλα η μάσκα που πολλοί αποφεύγουν να χρησιμοποιούν, μας προφυλάσσει όχι μόνο από την νόσηση, αλλά και από τα αιωρούμενα σωματίδια».


Η απολύμανση του αέρα θα έχει πραγματικό όφελος στο υγειονομικό ισοζύγιο της χώρας

Για την απολύμανση του αέρα, θέμα που έχει θέσει από την πρώτη φάση της πανδημίας ο καθηγητής Σαρηγιάννης, αναφέρει ότι τώρα θα ήταν χρήσιμο να γίνει. «Από τη στιγμή που έχουμε θέμα ενεργειακό, και δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη χρήση καυσίμων, όπως το πετρέλαιο και την ξυλεία, για προφανείς λόγους που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη, είναι πολύ σημαντικό να προστατευθούμε με την απολύμανση του αέρα. Το 50% της ρύπανσης του εξωτερικού αέρα, περνάει μέσα στο σπίτι, στο γραφείο, στο σχολείο. Αν σκεφτούμε ότι 90% του χρόνου μας το περνάμε σε εσωτερικούς χώρους, η πραγματική έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια, είτε αυτά είναι από ρύπανση, είτε από γρίπη, είτε από Sars-Cov2, γίνεται σε κλειστούς χώρους. Η απολύμανση του αέρα θα είχε πραγματικό όφελος και στη δημόσια υγεία και στο υγειονομικό ισοζύγιο της χώρας, με την έννοια ότι θα αποφύγουμε τα κόστη θεραπείας και γενικότερα φύλαξης των ασθενών σε βάθος χρόνου».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being