Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Αχαΐας για τη φορολόγηση της μη επιστρεπτέας προκαταβολής

Παρέμβαση του Επιμελητηρίου  Αχαΐας για ...

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου στον Υπουργό Οικονομικών

Παρέμβαση έκανε το  Επιμελητήριο Αχαΐας σχετικά με τη φορολόγηση της μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Σε επιστολή του στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μσρλαφέκας αναφέρει:

 

κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα αναφερόμαστε στην φορολόγηση της μη επιστρεπτέας προκαταβολής που δόθηκε σε πολλές επιχειρήσεις από τις Περιφέρειες, για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων από την υγειονομική κρίση.

Με το ΔΕΑΦ 1080132 ΕΞ 2015/2.6.2015 έγγραφο της ΑΑΔΕ διευκρινίστηκε ότι οι επιδοτήσεις δεν εξαιρούνται από το σύνολο των εσόδων από επιχειρηματικές συναλλαγές αλλά προσμετρώνται στον υπολογισμό του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 21 του Κ.Φ.Ε. (λογιστικός τρόπος προσδιορισμού).

Θα πρέπει να σημειώσετε πως:

Η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής προϋποθέτει την διατήρηση του επιπέδου απασχόλησης για συγκεκριμένη περίοδο. Παρά ταύτα, το ποσό που δεν θα επιστραφεί δεν συνδέεται με μισθολογικές δαπάνες που επιβάρυναν τις οικονομικές οντότητες στην ίδια περίοδο, αλλά συνδέεται με τη μείωση του κύκλου εργασιών εξαιτίας της πανδημίας.

Συνεπώς η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής θεωρείται χαριστικό δάνειο.

Τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα δεν παρέχουν καθοδήγηση για τον λογιστικό χειρισμό των χαριστικών δανείων για τα οποία ο δανειστής παραιτείται από την εξόφλησή τους, εφόσον τηρηθούν ορισμένες προκαθορισμένες προϋποθέσεις.

Στην παράγραφο 10 του ΔΛΠ 20 “Κρατικές Επιχορηγήσεις» προβλέπεται ότι «Χαριστικό δάνειο που χορηγείται από το κράτος αντιμετωπίζεται ως κρατική επιχορήγηση, εφόσον υπάρχει εύλογη βεβαιότητα ότι η οικονομική οντότητα θα εκπληρώσει τους όρους της μη αποπληρωμής του».


Σύμφωνα με τα ανωτέρω, το κράτος με στόχο να παραμείνουν οι επιχειρήσεις βιώσιμες κατά την διάρκεια της κρίσης και να αντιμετωπίσουν την ραγδαία μείωση του κύκλου εργασιών, εφάρμοσε το μέτρο αυτό της μη επιστρεπτέας προκαταβολής.

 

Δηλαδή αντιμετώπισε κάποιες έκτακτες συνθήκες, με κρατικούς πόρους.

 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ  ΑΧΑΪΑΣ

 

 

Η φορολόγηση όμως αυτού του «χαριστικού δανείου» ακυρώνει στην πράξη τον στόχο της διατήρησης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, καθώς έρχεται το κράτος να αφαιρέσει πόρους που είναι απόλυτα χρήσιμοι για τις επιχειρήσεις αυτές.

 

Κατόπιν αυτού, παρακαλούμε να εξετάσετε, αίτημα που έχει διατυπωθεί από πλήθος επιχειρήσεων, με στόχο να μην ισχύσει η φορολόγηση για τα «χαριστικά δάνεια» που προέρχονται από την χρήση της «μη επιστρεπτέας προκαταβολής».

 

 

                                                        

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

 

 

Πλάτων Μαρλαφέκας

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις