Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το Πολύεδρο και οι εκδόσεις Κέδρος παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Βασίλη Χριστόπουλου

Το Πολύεδρο και οι εκδόσεις Κέδρος παρου...

«Αναζητώντας το Θεό»

Tην Δευτέρα 28/ 12 ώρα 8.00 μ.μ.

Μιλούν και  συζητούν με το συγγραφέα οι:

Ανδρέας Βγενόπουλος, εκπαιδευτικός

Γιάννης Ζαρναβέλης, μηχανολόγος –ηλεκτρολόγος

Γιώτα Καϊκα, ιστορικός

Μανώλης Πράτσικας, συγγραφέας

Σωκράτης  Σκαρτσης, ποιητής –ομότιμος καθηγητής Παν. Πατρών

Για ένα νουνό μπαλαμό. Ο τσιγγάνος  ζουρνατζής Ασημάκης Μπέλος  στο πανηγύρι του Αϊ-Συμιού ψάχνει να βρει νουνό μπαλαμό για τον αβάφτιστο γιο του.  Τελικά  όχι μόνο δεν βρίσκει νουνό, αλλά  κινδυνεύει να χάσει και  το μεροκάματο.

Αναζητώντας το Θεό. Ο πολιτικός πρόσφυγας Στέλιος Χαϊκάλης επιστρέφει το  Νοέμβρη 1981 από την Τασκένδη αναζητώντας  στην Ελλάδα το θεό-σοσιαλισμό. Η Ελλάδα   βρίσκεται στους δρόμους πανηγυρίζοντας  τη σοσιαλιστική αλλαγή της 18ης Οκτωβρίου. Μια μελαγχολική ιστορία της Αριστεράς των ετών ‘81-89.

Να  φροντίζετε το μπαούλο.  Μετά το Δεκέμβρη του 1944  και  ενώ ο  λαός ζητούσε   τιμωρία των ενόχων,  οι πραγματικοί ένοχοι (συνεργάτες,  μαυραγορίτες,  ταγματασφαλίτες), προσπαθούν να στρέψουν αλλού την οργή του. Τρεις χιλιάδες Πατρινοιταλοί  απελαύνονται.  Η Αριστέα, σύζυγος του Πατρινοϊταλού Σπύρου Κροτσέτι, κλείδωσε τη σκληρή μοίρα της προσφυγιάς σ’ ένα παλιό ξύλινο έπιπλο, μοναδική κληρονομιά από την Ελλάδα.   Μια σκοτεινή  πτυχή της πρόσφατης ιστορίας μας

Η συνάντηση του  αίματος. Ο Αμερικανός Πίτερ Λοστ, με χαμένες τις ρίζες της καταγωγής του, μαθαίνει σε μεγάλη ηλικία ότι είναι υιοθετημένο Πατρινόπουλο των ετών 1950-1955. Ταξιδεύει στην Πάτρα αποφασισμένος μέσα από μια λίστα με   δώδεκα γυναίκες  να αναγνωρίσει τη  φυσική μητέρα του.

Χαμένοι στη σπηλιάδα. Ο Πατρινός έμπορος Κώστας Μιχαλόπουλος ταξιδεύει το 1820 στην Ευρώπη, πασχίζοντας να καταλάβει, μέσα από τις συναντήσεις του με τους σοφούς  πως θα διαμορφωθεί η νέα πατρίδα; Θα είναι η μικρή   Γραικία του Κοραή,  η  ευρεία  Ρωμυλία του Ιγνάτιου, ή  η συνέχεια της  Αρχαίας  Ελλάδας του Κοδρικά;

Μακριά  απ’ τον πόλεμο. Ο  Αρβανίτης Φώτο Ζήκο από το Σούλι της Ηπείρου  αρνείται τον πόλεμο και εξορίζεται από το συμβούλιο της φάρας. Καταφεύγει  στο Σούλι του Παναχαϊκού ελπίζοντας ότι θα μείνει  μακριά από τον πόλεμο. Αλλά ο πόλεμος και η βία αποτελούν όρο για την επιβίωσή του.

Σχέδια, όνειρα και αυταπάτες.  Άνθρωποι-παίγνια  της Ιστορίας.

Έξι διηγήματα  για το πάθος της αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής, για την  ελπίδα που παραμένει ζωντανή, ακόμα και όταν διαψεύδεται. Τα ανθρώπινα σχέδια και όνειρα. Πάντοτε μέσα στα όρια της Ιστορίας, που μόνο αυτή γνωρίζει τις κινητήριες δυνάμεις της: οικονομία, ιδεολογίες, κοινωνικές αντιπαραθέσεις και τη βία που –σχεδόν πάντα- ακολουθεί.

Ο Βασίλειος  Χριστόπουλος γεννήθηκε το 1951 στην Πάτρα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός  στο Πολυτεχνείο της Αθήνας και  έκανε μεταπτυχιακές σπουδές  στη Χωροταξία και Περιφερειακή Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Από το 1976 ζει και εργάζεται στην Πάτρα. Έχει δημοσιεύσει μελέτες για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, δοκίμια για την τέχνη και μικρά πεζογραφήματα.

ΠΟΛΥΕΔΡΟ      Κανακάρη 147   26221 Πάτρα    τηλ. 2610 277342 e-mail: [email protected]

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture