Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Λογγίνου και Καλλιμάνη υποψήφιες απόψε στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Λογγίνου και Καλλιμάνη υποψήφιες απόψε σ...

Πατρινό άρωμα στα ελληνικά Όσκαρ

Έντονο Πατρινό χρώμα έχουν τα φετινά βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που απονέμονται απόψε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.  Η Πάτρα έχει δύο υποψηφιότητες.

Πρόκειται για τις ηθοποιούς Έφη Λογγίνου η οποία προτάθηκε για το Βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου για την ταινία «45 τετραγωνικά» και Μαρία Καλλιμάνη από το Αίγιο η οποία διεκδικεί το ίδιο βραβείο για το φιλμ του Γιάννη Οικονομίδη «Μαχαιροβγάλτης» που δεν έχει προβληθεί ακόμα στις Πατρινές κινηματογραφικές αίθουσες.

Τα βραβεία της νεοσύστατης Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου πήραν ευρεία δημοσιότητα πέρυσι καθώς ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου που είχε πάρει το βραβείο καλύτερης ταινίας για το 2009 κατάφερε ως γνωστό να φτάσει πολύ ψηλά μέχρι την πεντάδα των υποψήφιων ταινιών για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης παραγωγής όπου όμως έχασε από το «In a better world- Ίσως αύριο» της Δανέζας Σουζάνε Μπίερ το οποίο θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από την Odeon την ερχόμενη Πέμπτη 24 Μαρτίου.

Τη φετινή πεντάδα, για το παρελθόν έτος 2010 στην κατηγορία της καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας, συγκροτούν το «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα» του Σωτήρη Γκορίτσα όπου πρωταγωνιστούν ο Πατρινός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, η Μπέσσυ Μάλφα, ο Αργύρης Ξάφης και ο Στέλιος Μάινας, το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη το οποίο συμμετείχε και στο πρόσφατο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Sundance στη Γιούτα των ΗΠΑ, ο «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη, το «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» του Λάκη Παπαστάθη με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και η «Χώρα Προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα η οποία και έχει λάβει 12 συνολικά υποψηφιότητες, τις περισσότερες σε σχέση με τα υπόλοιπα φιλμ.

Η «Χώρα Προέλευσης» με τον Θάνο Σαμαρά, την Αμαλία Μουτούση, την Ιωάννα Τσιριγκούλη και την Αιγιώτισσα Μαρία Καλλιμάνη που επίσης συμμετέχει σε ένα δεύτερο ρόλο, προβλήθηκε από την Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας στα Ster Cinemas τον περασμένο Ιανουάριο.

Το «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα» που θα παιχθεί από τις 31 Μαρτίου στις αίθουσες από τη Σπέντζος Φιλμ έχει συγκεντρώσει 8 υποψηφιότητες και 9 ο «Μαχαιροβγάλτης» και μαζί με τη «Χώρα Προέλευσης» αναμένεται να κονταροχτυπηθούν στις βασικές κατηγορίες της καλύτερης ταινίας, της σκηνοθεσίας, του σεναρίου και του μοντάζ.

Συγκεκριμένα το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας διεκδικούν οι Σωτήρης Γκορίτσας, Αθηνά Τσαγγάρη, Γιάννης Οικονομίδης και Σύλλας Τζουμέρκας ο οποίος είναι υποψήφιος και στην ξεχωριστή κατηγορία του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη μαζί με τον Άρη Μπαφαλούκα για την «Άπνοια» (3 συνολικά υποψηφιότητες) και τον Γιώργο Γεωργόπουλο για το «Tungsten».

Όπως σχολίασε το περιοδικό «Αθηνόραμα», το «Attenberg» παρά τη συμμετοχή του στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του τελευταίου Φεστιβάλ της Βενετίας και το βραβείο ερμηνείας στην Αριάν Λαμπέντ και τον αέρα του φαβορί, κατόρθωσε να πάρει 4 μόλις υποψηφιότητες στο σύνολο ενώ το συγκινητικό «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» συμπεριλήφθηκε σε 7 κατηγορίες, έμεινε εκτός ωστόσο από σκηνοθεσία και σενάριο. Επτά υποψηφιότητες μάζεψε και η «Υπογραφή» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου κυρίως όμως σε τεχνικές κατηγορίες. Αδικημένη στο μεταξύ θεωρήθηκε από κάποιους κριτικούς η ταινία «Χάρισμα» του Αντώνη Κοτζιά ( 2 υποψηφιότητες).

Να αναφέρουμε ακόμα ότι διπλή υποψηφιότητα έχει ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός ο οποίος επισκέπτεται συχνά την Πάτρα και έχει δεσμούς με την περιοχή, για τη μουσική του στις ταινίες «Άπνοια» και «Η Υπογραφή» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου με τον Γιώργο Χωραφά και την Μαρία Πρωτόπαπα.

Τριπλή υποψηφιότητα στο μεταξύ στα φετινά Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου έχει η Ιουλία Σταυρίδου στην κατηγορία της ενδυματολογίας για την «Υπογραφή» και στην κατηγορία της σκηνογραφίας για τον «Μαχαιροβγάλτη» και την «Υπογραφή».

Για το βραβείο του καλύτερου Β’ γυναικείου ρόλου υποψήφιες είναι οι Αλεξία Καλτσίκη για την «Υπογραφή», η Μαρία Ζορμπά για το «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» και η συγκλονιστική Ιωάννα Τσιριγκούλη για τη «Χώρα Προέλευσης».

Διπλή υποψηφιότητα έχει και ο Βαγγέλης Μουρίκης στο β’ ανδρικό ρόλο, για τον «Μαχαιροβγάλτη» και το «Tungsten» ενώ συνυποψήφιοι του είναι οι Δημήτρης Ήμελλος – «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα», Δημήτρης Καταλειφός για το «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» και Ερρίκος Λίτσης για τη «Χώρα Προέλευσης».

Για το βραβείο Α' γυναικείου ρόλου οι προαναφερθείσες Μαρία Καλλιμάνη και Έφη Λογγίνου θα αντιπαλέψουν με την Αριάν Λαμπέντ του «Attenberg» και τη νεαρή Τζωρτζίνα Λιώση για το φιλμ «Κανένας» ενώ για το βραβείο καλύτερου Α’ ανδρικού ρόλου υποψήφιοι είναι οι Αργύρης Ξάφης για το «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα», Χρήστος Χατζηπαναγιώτης για το «Ταξίδι στη Μυτιλήνη», Μάκης Παπαδημητρίου για το «Χάρισμα» και Θάνος Σαμαράς για τη «Χώρα Προέλευσης».

Η ΠΑΤΡΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Τέλος ν’ αναφέρουμε ότι η Πάτρα έχει μία ακόμη σημαντική υποψηφιότητα στα φετινά Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αυτή για το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Τα παιδία δεν παίζει» σε σκηνοθεσία του Αργύρη Τσεπελίκα και της Άγγελης Ανδρικοπούλου από την Πάτρα και παραγωγή των Ρέας Αποστολίδου και Γιούρι Αβέρωφ.

Η ταινία που αφηγείται τις περιπέτειες μίας ομάδας παιδιών σε μία γειτονιά της Πάτρας πάνω από την Αγία Σοφία που δεν έχουν χώρο να πάνε να παίξουν, διεκδικεί το βραβείο μεγάλου μήκους ταινίας τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) μαζί με τα φιλμ «Λόγος και αντίσταση» του Τίμου Κουλμάση και «Με τον Καλλιγιάννη» σε σκηνοθεσία Πέδρο Ολάγια.

ΤΑΚΗΣ ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture