Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Απάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας στον Σοϊλού - «Αβάσιμες οι κατηγορίες για επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο»

Απάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας στ...

Η απάντηση του Σπήλιου Λιβανού

Σαφής απάντηση της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού σε εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και της Υποεπιτροπής για τις Εταιρικές Σχέσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που διεξάγονται στην Κωνσταντινούπολη 14-17 Ιουνίου 2022, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, τοποθετήθηκε σε «υψηλούς τόνους» προσάπτοντας στην Ελλάδα επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, μη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας του 2016 και υπόθαλψη τρομοκρατών.

Σε απάντησή του προς τον Τούρκο υπουργό, ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, Σπήλιος Λιβανός, ανέφερε ότι η Τουρκία, για μία ακόμη φορά, προβάλλει με επιθετικότητα τις διμερείς διαφορές, μεταξύ των δύο χωρών, σ’ ένα Forum Συμμαχίας.

Ο κ. Λιβανός επεσήμανε πως η Ελλάδα υπερασπίζεται την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας του 2016 και από τις δύο πλευρές και τόνισε ότι οι κατηγορίες για επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο είναι αβάσιμες και αναξιόπιστες. Ο Έλληνας επικεφαλής πρόσθεσε ότι η προστασία της ζωής στη θάλασσα αποτελεί κύριο μέλημα της Ελλάδας και η φύλαξη των συνόρων της Ε.Ε. πρώτη προτεραιότητά της. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα αντιμετωπίζει θετικά τις επιστροφές προς τη Συρία και πιθανές νέες μετεγκαταστάσεις προς την Ε.Ε. Ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό του, καθώς έχουν υποβληθεί προς την Τουρκία 1.908 αιτήματα για επιστροφές, τα οποία δεν έχουν, ούτε στο ελάχιστο, απαντηθεί.

Καταλήγοντας, ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, σε όλες του τις εκφάνσεις, ενώ συνεργάζεται με την Τουρκία στο πεδίο αυτό.

Έπειτα, τον λόγο έλαβε ο βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι οι όποιες κατηγορίες, προερχόμενες είτε από την Τουρκία είτε από ΜΚΟ, σχετικά με επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, έχουν εξετασθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είναι ανυπόστατες. Υποστήριξε, επίσης, ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό ζήτημα στο πλαίσιο πολιτικών σκοπιμοτήτων, καθώς και ότι η παράτυπη μετανάστευση θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ορθότερης διαχείρισης και να διαφοροποιηθεί από την εξυπηρέτηση πολιτικών κινήτρων. Επίσης, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να φυλάσσει τα σύνορά της, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς αυτά αποτελούν σύνορα της Ε.Ε. και σύνορα της ένωσης δημοκρατικών κρατών.

Ο κ. Βολουδάκης κατέληξε λέγοντας πως η Τουρκία διακατέχεται από αντιδυτικά αισθήματα και θεωρεί ότι η Δύση «συνωμοτεί» κατ’ αυτής, ενώ μπορεί να αποτελέσει εταίρο και σύμμαχο των δυτικών κρατών υπό την προϋπόθεση ότι θα προσεγγίσει με ρεαλισμό τις προκλήσεις της εποχής.

Η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, αναφερόμενη στις αιτιάσεις του Σουλεϊμάν Σοϊλού τάχθηκε κατά της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος. Η Ελλάδα, όπως έιπε, σέβεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές και συνεργάζεται καλόπιστα με την Τουρκία για την αντιμετώπισή της.

Οι κατηγορίες Σοϊλού
 Με σκληρές εκφράσεις και ειρωνείες αντιμετώπισε τις αιτιάσεις των Ελλήνων βουλευτών για τη μετανάστευση στο Αιγαίο ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στη διακοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, που διεξήχθη χθες στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως αποκαλύπτει η «Γενί Σαφάκ», όταν οι Έλληνες βουλευτές υποστήριξαν ότι δεν γίνονται απωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού απάντησε: «Εάν ξαναλάβετε τον λόγο, δεν θα μιλήσω, αλλά θα δείξω βίντεο».

Οι Έλληνες βουλευτές είπαν ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για το τί συμβαίνει στο Αιγαίο και στα σύνορα με τις απωθήσεις  και τότε ο Σοϊλού απάντησε ειρωνικά:

«Έχουμε ετοιμάσει 11 βίντεο από τα εκατοντάδες που διαθέτουμε σχετικά με απωθήσεις. Αν δεν είμαστε γείτονες με την Ελλάδα στο Αιγαίο και είμαστε με τη Σερβία ή την Αλβανία, τότε έχετε δίκιο. Εάν αυτά τα σκάφη της ακτοφυλακής κάνουν αυτές τις δουλειές με τη δική σας σημαία, αλλά χωρίς δικούς σας ανθρώπους και με άλλα πλοία, τότε έχετε δίκιο. Αλλά δεν είναι έτσι. Ας μην κουκουλώνουμε την αλήθεια. Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι άνθρωποι μηνύουν την Ελλάδα στα διεθνή δικαστήρια για τα βασανιστήρια που έχουν υποστεί στην Ελλάδα. Εδώ είναι τα βίντεο, αν θέλετε. Αν ξαναλάβετε το λόγο, εγώ δεν θα ξαναμιλήσω, θα δείξω αυτά τα βίντεο. Και τότε θα παρακολουθήσουμε πώς η ακτοφυλακή σας σκότωσε ανθρώπους, πώς αυτοί επιτέθηκαν στις βάρκες των ανθρώπων με πυροβόλα, πώς ξεφούσκωσαν τα φουσκωτά τους και τους καταδίκασαν σε θάνατο στη μέση της θάλασσας και πώς τους έσωσε το τουρκικό λιμενικό. Μην τα βάζετε μαζί μας. Ελπίζω να μην τα βάλετε!», προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Σοϊλού συνέχισε λέγοντας: «Εδώ δεν δίνουμε παράσταση, ούτε είναι ένα μέρος για να συγκαλύπτουμε γεγονότα και να παραπλανούμε την ιστορία. Εδώ αποκαλύπτει ο καθένας αυτά που ξέρει».

«Δεν έχει νόημα να μιλάμε για τη μετανάστευση, αν δεν μιλήσουμε για τις επαναπροωθήσεις, τους θανάτους και τις δολοφονίες από την άλλη πλευρά. Αυτά δεν γίνονται από το διάστημα. Αν βάλετε όρους ‘αυτά τα θέματα να συζητηθούν, αυτά να μην συζητηθούν’, δεν είναι η σωστή προσέγγιση. Θεωρείτε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Μπορεί. Δεν είναι σωστό όμως να κάνετε ολόκληρη την Ευρώπη να φαίνεται ότι είναι υπεύθυνη για όσα κάνατε εσείς. Κι η Frontex εξαπατήθηκε με τον ίδιο τρόπο. Δεν είναι σωστό να ξεκινήσει καυγάς εδώ τώρα. Υπάρχουν συμφωνίες. Δεν ξέρω σε ποια πλευρά αυτής της συμφωνίας βρίσκεστε. Εφαρμόζω αυτήν τη συμφωνία εδώ κι 6 χρόνια. Προσπάθησα να εξηγήσω σε όλους τους υπουργούς Μετανάστευσης πώς εξελίχθηκε αυτή η συμφωνία», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού ζήτησε επίσης την κατάργηση της Frontex. «Η Frontex δεν είναι ένας αξιόπιστος θεσμός. Η Frontex πρέπει να σταματήσει αμέσως να λειτουργεί. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι Ευρωπαίοι είναι να καταργήσουν την Frontex.

Είναι ένας απάνθρωπος, μελανός θεσμός. Η Frontex θα πρέπει να σταματήσει αμέσως. Δεν μπορεί να ξαναλειτουργήσει μετά από τόσες παραβιάσεις. Το λέω αυτό ως υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας. Η Frontex είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή και απόκρυψη ενός μεγάλου μέρους αυτών των απάνθρωπων παραβιάσεων».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις