Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Φως σε μία άγνωστη πτυχή της δολοφονίας Λίνκολν

Φως σε μία άγνωστη πτυχή της δολοφονίας Λίνκολν

Ρίχνει ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ στη νέα του ταινία ως σκηνοθέτης, το «The Conspirator» που προβάλλεται αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ

Μία καινούρια Αμερικανική ταινία που έχει προκαλέσει συζητήσεις αλλά και πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα όπως στο περιοδικό Time, είναι το «The Conspirator- Συνωμότης», 8η σκηνοθετική προσπάθεια του διάσημου Αμερικανού καλλιτέχνη Ρόμπερτ Ρέντφορντ, 74 ετών σήμερα. Ο Ρέντφορντ από τους δημοφιλέστερους σταρ της δεκαετίας του ’70, ο οποίος φημίζεται για τον πολιτικό του ακτιβισμό και τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες εδώ και πολλά χρόνια, επέλεξε να σκηνοθετήσει (στην ταινία δεν παίζει) ένα φιλμ που αναφέρεται σε μία πτυχή της δολοφονίας του προέδρου των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν στο θέατρο Φορντ της Ουάσινγκτον από πυροβολισμό στο κεφάλι στις 14 Απριλίου του 1865 (ξεψύχησε στις 15 Απριλίου) που ελάχιστοι πλην των ιστορικών και μελετητών της περιόδου του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, γνωρίζουν.

Γι’ αυτό και η ταινία που στοίχισε περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια, έχει σημαντική αξία και όπως ευελπιστεί ο ίδιος ο Ρέντφορντ, θα προβάλλεται στο μέλλον στα σχολεία και τα κολέγια μιας και δείχνει μία πλευρά της Αμερικάνικης ιστορίας που είναι σκοτεινή και περίπλοκη.

Η άγνωστη πτυχή που ρίχνει φως το σενάριο του Τζέιμς Σόλομον το οποίο και πρωτοέγραψε το 1993, αφορά τη Μέρι Σούρατ (Mary Suratt) ιδιοκτήτρια ενός ταβερνείου στην Ουάσινγκτον. Η Σούρατ κατηγορήθηκε και εκτελέστηκε μαζί με άλλα 7 άτομα, όλοι άνδρες ως υπεύθυνοι ενός ευρύτερου σχεδίου συνωμοσίας που περιελάμβανε την απαγωγή του Λίνκολν και τη δολοφονία του όπως και του υπουργού των εξωτερικών Γουίλιαμ Σιούαρντ τον οποίο μαχαίρωσαν αλλά επέζησε καθώς και του αντιπροέδρου Αντριου Τζόνσον που διαδέχθηκε τον Λίνκολν στην προεδρία της χώρας.

Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα Usa Today η ιστορικός Κέιτ Κλίφορντ Λάρσον του Κολεγίου Σίμονς της Βοστώνης, συγγραφέας του βιβλίου «Η συνεργός του Δολοφόνου» που μάλιστα εγκρίνει την ταινία του Ρέντφορντ για την ιστορική της ακρίβεια, η Μέρι Σούρατ που οδηγήθηκε στην αγχόνη στις 7 Ιουλίου του 1865, υπήρξε η μοναδική γυναίκα που καταδικάστηκε από στρατιωτική μάλιστα επιτροπή κρίσεως για το φόνο του Λίνκολν και η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε στις ΗΠΑ.

Πολλοί αναρωτιούνται πώς ένα τόσο σημαντικό γεγονός που είχε σχέση με το τραγικό συμβάν της δολοφονίας του Λίνκολν, του προέδρου που κατάφερε να επιφέρει μία λεπτή ισορροπία και ενότητα στη χώρα μετά από 4 χρόνια αδυσώπητου εμφυλίου πολέμου, έμεινε στη σκιά της ιστορίας.

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ εξηγεί ότι η κυβέρνηση επιδίωξε να περιθωριοποιήσει το γεγονός και μάλιστα στην ταινία ο υπουργός πολέμου και άμυνας Έντγουιν Στάντον (τον ερμηνεύει ο Κέβιν Κλάιν) λέει ξεκάθαρα ότι θέλει τους κατηγορούμενους να θαφτούν και να ξεχαστούν!

Πολλοί ιστορικοί όπως και η ταινία αναφέρουν ότι η δίκη που έγινε ήταν μία παρωδία. Είχε προηγηθεί ο εντοπισμός και η εκτέλεση του John Wilkes Booth που δολοφόνησε τον πρόεδρο ενώ στη διάρκεια της δίκης αφ’ ενός δεν υπήρχαν γυναίκες μεταξύ των δικαστών (οι γυναίκες δεν είχαν ακόμα το δικαίωμα της ψήφου) και αφετέρου οι κατηγορούμενοι δεν δικαιούνταν να απολογηθούν καθώς και να κάνουν έφεση.

Όπως έγραψε η Usa Today παρότι κάποιοι από τους δικαστές πρότειναν επιείκεια για την 43χρονη Μέρι Σούρατ λόγω ηλικίας και φύλου, ο υπουργός Στάντον ήταν ανένδοτος.

Η ταινία «The Conspirator» που έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ στις 15 Απριλίου εν μέσω της επετείου των 150 χρόνων από την έναρξη του Εμφυλίου Πολέμου που έως το 1865 κόστισε τη ζωή σε 620.000 στρατιώτες, ξεκινά με μία σύντομη σκιαγράφηση του περιστατικού της δολοφονίας για να επικεντρωθεί στην πορεία στη δίκη και κυρίως στην ανθρώπινη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στη Μέρι Σούρατ (την υποδύεται η Ρόμπιν Ράιτ Πεν) και τον 28χρονο συνήγορο της Φρέντερικ Άικεν, έναν ήρωα πολέμου, δικηγόρο ο οποίος αργότερα απογοητευμένος από την έκβαση της δίκης και του γενικότερου πολιτικού χάους και αναταραχής, στράφηκε στη δημοσιογραφία και έγινε ο πρώτος αρχισυντάκτης της έγκριτης εφημερίδας Washington Post. Το ρόλο του Άικεν ενσαρκώνει ο Σκωτσέζικης καταγωγής Τζέιμς Μακ Αβόι (Εξιλέωση) που θα δούμε στο νέο «X Men, Η Πρώτη Γενιά» που θα βγει στις αίθουσες στις 2 Ιουνίου 2011.

Στην ταινία παίζουν ακόμα οι Τομ Γουίλκινσον, Ντάνι Χιούστον, Τόμπι Κέμπελ, Τζάστιν Λονγκ, Κολμ Μίνι, Έβαν Ρέιτσελ Γουντ, Αλέξις Μπλέντελ, κ.α. Το ρόλο του γιου της Μέρι Σούρατ, Τζον που κατάφερε να δραπετεύσει στον Καναδά ερμηνεύει ο Τζόνι Σίμονς.  Σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα, ο Φρέντερικ Άικεν αντιλήφθηκε στη διάρκεια της δίκης ότι η πελάτισσα του μπορεί και να ήταν αθώα και πως ενδεχομένως χρησιμοποιήθηκε ως δόλωμα για να εμφανιστεί ο γιος της, ο μόνος εκ των συνωμοτών που τη γλύτωσε.

Ο Ρέντφορντ σε συνέντευξη του στο περιοδικό Parade ρωτήθηκε και για τον τωρινό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. «Βλέπω με συμπάθεια», είπε, «ότι προσπαθεί να κάνει ο Πρόεδρος διότι ο κόσμος γύρω μας είναι ένα χάος. Είναι σκληρή δουλειά για τον οποιοδήποτε θα αναλάμβανε την εξουσία. Όμως για όσα κάνει για το περιβάλλον είμαι απογοητευμένος και γι’ αυτό φταίει το γεγονός ότι ορισμένοι από τους συμβούλους του είναι της παλαιάς σχολής. Πάντως προσπαθεί καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο. Αυτό όμως που με ανησυχεί είναι ότι το πολιτικό μας σύστημα είναι πια τόσο εκφυλισμένο ώστε να μην υπάρχει πια ίχνος συνεργασίας και μετριοπάθειας στους πολιτικούς και τον κόσμο».

Ορισμένοι κριτικοί μίλησαν για την καλύτερη ταινία του σκηνοθέτη Ρέντφορντ από την εποχή του «Κουίζ σώου» το 1995 ωστόσο άλλοι μίλησαν για ένα μάλλον πληκτικό κινηματογραφικό μάθημα ιστορίας.

Η ταινία αναμένεται να βγει στις Ελληνικές αίθουσες από την εταιρεία Odeon το ερχόμενο φθινόπωρο.

ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture