Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΠΟΥ: Ασαφές αν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας

ΠΟΥ: Ασαφές αν έχουμε αύξηση των κρουσμά...

Σε ποιες χώρες εντοπίζονται

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο διερευνούν τη μυστηριώδη αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέχρι στιγμής, ο αδενοϊός φέρεται να βρίσκεται πίσω από την παραπάνω έξαρση, ένας κοινός κατά τ' άλλα ιός ο οποίος έχει ανακάμψει μετά την πανδημία.

Ένας θάνατος έχει καταγραφεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Από την 1η Μαΐου, ανέφερε ότι τα περισσότερα κρούσματα μικρών παιδιών με ηπατίτιδα είχαν εντοπιστεί στην Ευρώπη με μικρούς αριθμούς να αναφέρονται επίσης στην Αμερική, τον δυτικό Ειρηνικό και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Τα πρώτα κρούσματα αυτής της ασυνήθιστης ηπατίτιδας εντοπίστηκαν στη Σκωτία σε παιδιά κάτω των 10 ετών. Περισσότερες από 140 περιπτώσεις διερευνώνται τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το BBC.

Τα περισσότερα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν μια ήπια μορφή ηπατικής φλεγμονής, αν και 10 παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Είχαν αρχικά συμπτώματα εμετού και διάρροιας, τα οποία ακολουθήθηκαν από κιτρίνισμα του δέρματος ή του λευκού των ματιών, που ονομάζεται ίκτερος.

Οι ιοί της ηπατίτιδας που συνήθως προκαλούν την πάθηση (ιοί A, B, C, D και E) δεν εντοπίστηκαν σε κανένα από τα παιδιά.

Χώρες σε όλο τον κόσμο άρχισαν να αναζητούν την ανεξήγητη ηπατική πάθηση «άγνωστης προέλευσης» στα παιδιά, μετά τον εντοπισμό της από τις βρετανικές αρχές.

Για την ώρα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η σπάνια αυτή πάθηση εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

ΠΟΥ: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον αιτιολογικό παράγοντα
Ο ΠΟΥ λέει ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν έχει σημειωθεί αύξηση των περιπτώσεων ηπατίτιδας ή αύξηση της ευαισθητοποίησης γύρω από την πάθηση που κανονικά θα περνούσε απαρατήρητη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας κοινός ιός που έχει ανακάμψει μετά την πανδημία θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο. Κυκλοφορεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το κανονικό πρόσφατα.

Ο αδενοϊός ήταν το πιο κοινό παθογόνο που ανιχνεύθηκε σε περίπου τα τρία τέταρτα των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο με επιβεβαιωμένη ηπατίτιδα που εξετάστηκαν.

Και ένας συγκεκριμένος τύπος αδενοϊού, που ονομάζεται F41, βρέθηκε στο ένα τέταρτο του αίματος αυτών των παιδιών.

Ο ίδιος αδενοϊός αναφέρεται επίσης ότι βρέθηκε σε εννέα παιδιά με ηπατίτιδα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αξιωματούχοι υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύουν ότι τα μικρά παιδιά, τα οποία δεν εκτέθηκαν σε κοινούς ιούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid λόγω της μειωμένης κοινωνικής ανάμειξης, μολύνονται τώρα όταν δεν έχουν προηγούμενη προστασία.

Υπάρχουν 50 διαφορετικοί τύποι αδενοϊών και γενικά προκαλούν κρυολόγημα, και μερικές φορές ασθένεια και διάρροια. Σπάνια προκαλούν ηπατίτιδα σε υγιή παιδιά.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ερευνούν επίσης άλλες αιτίες, όπως η εμφάνιση ενός νέου στελέχους αδενοϊού, μια προηγούμενη λοίμωξη από Covid ή και τα δύο που συμβαίνουν ταυτόχρονα.

«Ενώ ο αδενοϊός είναι μια πιθανή υπόθεση, οι έρευνες συνεχίζονται για τον αιτιολογικό παράγοντα», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις