Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά:Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά:Τα συμπτώ...

Επί ποδός ο ΕΟΔΥ

Ανησυχία προκαλούν τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα ηπατίτιδας που καταγράφονται σε παιδιά σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία. Πάντως, οι μολύνσεις δεν σχετίζονται με τους ιούς τύπου Α, Β C, D και Ε.

Λόγω της έξαρσης και του προβληματισμού που έχει φέρει, Βρετανοί γιατροί δίνουν συμβουλές σε γονείς που έχουν παιδιά κάτω των 16 ετών, για την εμφάνιση των εξής συμπτωμάτων:

Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων
Ίκτερος (κίτρινη απόχρωση του δέρματος)
Κνησμός
Αρθραλγία/Μυαλγία
Πυρετός
Ναυτία, εμετός ή πόνος στην κοιλιά
Λήθαργος και απώλεια όρεξης
Οι προειδοποιήσεις ΠΟΥ και ειδικών
 

Σχετικές ανακοινώσεις ή προειδοποιήσεις έχουν ήδη εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC και ECDC), καθώς και η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (HSA) της Βρετανίας.

«Πρόκειται για σοβαρό φαινόμενο. Τα παιδιά ήσαν απολύτως υγιή μέχρι πριν μια εβδομάδα. Πάντως τα περισσότερα αναρρώνουν μόνα τους», δήλωσε η παιδίατρος-ηπατολόγος Ντέιρντρε Κέλι του βρετανικού Νοσοκομείου Παίδων του Μπέρμιγχαμ, σύμφωνα με το "Science". 
«Η κατάσταση πρέπει να εκληφθεί σοβαρά. Η αύξηση των περιστατικών είναι απρόσμενη και οι συνήθειες αιτίες έχουν αποκλειστεί», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς στη Σκωτία και τη σχετική δημοσίευση τους στο Eurosurveillance, «οι κυρίαρχες υποθέσεις εστιάζουν στον αδενοϊό: είτε σε μια νέα παραλλαγή με ένα διακριτό κλινικό σύνδρομο είτε σε μια παραλλαγή ρουτίνας που όμως πλήττει πιο σοβαρά τα μικρότερα παιδιά που έχουν χαμηλότερη ανοσιακή άμυνα». 

Εκπρόσωπος του CDC δήλωσε ότι το Κέντρο «εργάζεται σε συνεργασία με τα υπουργεία υγείας των πολιτειών, για να δει αν υπάρχουν άλλες περιπτώσεις στις ΗΠΑ και τι μπορεί να τις προκαλεί».

Επί ποδός ο ΕΟΔΥ
Επί ποδός είναι ο ΕΟΔΥ μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά Οξείας Ηπατίτιδας στο Ηνωμένο Βασίλειο σε παιδιά. Στη χώρα μας προς ώρας δεν έχει καταγραφεί αύξηση αλλά ο ΕΟΔΥ καλεί τους γιατρούς να είναι σε εγρήγορση και να ενημερώνουν τις Aρχές. 

Ειδικότερα όπως τονίζει ο ΕΟΔΥ, τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά. Σε κανένα περιστατικό δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν παρατηρήθηκε επιδημιολογική συσχέτιση με ταξίδια. Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο. Σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, συχνά παρατηρήθηκαν γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως εμετοί, που προηγήθηκαν του ίκτερου.

 

Μέχρι τις 8 Απριλίου 2022, είχαν εντοπιστεί 74 κρούσματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και έξι (6) παιδιά υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Σύμφωνα με αναφορές των ειδικών μονάδων, έως τις 11 Απριλίου, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being