Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νύχτα αγωνίας και βομβαρδισμών σε Κίεβο και Χάρκοβο - Συνεχίζονται την Τρίτη οι συνομιλίες

Νύχτα αγωνίας και βομβαρδισμών σε Κίεβο ...

Μαίνεται το ανελέητο σφυροκόπημα των μεγάλων ουκρανικών πόλεων από τις ρωσικές δυνάμεις

Ακόμα μία δύσκολη νύχτα για τον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας, με την αγωνία, τις σειρήνες και τους συνεχείς βομβαρδισμούς να χτυπούν πλέον στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Οι μάχες στις μεγάλες πόλεις συνεχίστηκαν για 19η μέρα, με ισχυρές εκρήξεις και αεροπορικές επιδρομές σε κεντρικά σημεία και σημαντικά κτίρια, σκορπώντας τον πανικό και τον θάνατο, τόσο στο Κίεβο, όσο και στο Χάρκοβο, την ώρα που η Μαριούπολη βυθίζεται στα συντρίμμια.

Αρκετές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σε όλο το Κίεβο στις 11 το πρωί της Δευτέρας, και οι οποίες σύμφωνα με το CNN, οφείλονταν στην ουκρανική αεράμυνα που στόχευε ρωσικούς πυραύλους, ενώ έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα και σε εμπορικό κέντρο της πόλης, στη συνοικία Ομπολόν.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε σε βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού στο Χάρκοβο, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές εισαγγελικές αρχές. Από τα πυρά του πυροβολικού «καταστράφηκε ένα κτίριο» ενώ ορισμένα άλλα υπέστησαν ζημιές, ανέφερε το γραφείο Τύπου της εισαγγελίας. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, υπάρχουν δύο νεκροί και ένας τραυματίας, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

Λίγα λεπτά αργότερα, η εισαγγελία πρόσθεσε ότι ένας 15χρονος σκοτώθηκε από ρωσικό πλήγμα σε ένα κτίριο όπου φιλοξενούνται νέοι, στο Τσούχουγιφ, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Χάρκοβο.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό από τον ρωσικό στρατό εναντίον ενός ραδιοτηλεοπτικού πύργου, κοντά στην πόλη Ρίβνε, στη δυτική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

«Στις 18.00 (ώρα Ελλάδας), μπορούμε να δηλώσουμε ότι υπάρχουν 9 νεκροί και 9 τραυματίες», είπε σε δημοσιογράφους ο Βιτάλι Κόμπαλ, ο επικεφαλής της τοπικής διοίκησης, διευκρινίζοντας πως «δύο πύραυλοι» έπληξαν τον ραδιοτηλεοπτικό πύργο του χωριού Αντόπιλ σε απόσταση 15 χιλιομέτρων ανατολικά του Ρίβνε και ένα διοικητικό κτίριο που βρισκόταν ακριβώς δίπλα.


Συνεχίζονται οι συνομιλίες την Τρίτη
Οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας διακόπηκαν και θα συνεχιστούν αύριο Τρίτη, ανέφερε ένας από τους διαπραγματευτές της Ουκρανίας στο Twitter.

«Έγινε μια τεχνική παύση στις διαπραγματεύσεις μέχρι αύριο. Για πρόσθετη εργασία στις υποομάδες εργασίας και για αποσαφήνιση των επιμέρους ορισμών. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», δήλωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα, ωστόσο η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών ήταν δύσκολη, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Αναρτώντας μια φωτογραφία από τις συνομιλίες, που πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ποντόλιακ δήλωσε: «Οι πλευρές εκφράζουν ενεργά τις συγκεκριμένες θέσεις τους. Υπάρχει επικοινωνία αν και είναι δύσκολη. Ο λόγος για τη διαφωνία είναι τα πολύ διαφορετικά πολιτικά συστήματα»

Κρεμλίνο: Καμία προγραμματισμένη συνάντηση Πούτιν με Μπάιντεν-Ζελένσκι
Δεν γίνεται καμία συζήτηση αναφορικά με την πιθανότητα μιας συνάντησης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό Tass.

Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε στις 22 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ότι μια σύνοδο κορυφής «ασφαλώς δεν ήταν στα σχέδια» της Ουάσινγκτον και ότι θα έπρεπε πρώτα να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.

Εξάλλου, το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας.

Η Κίνα θέλει να στείλει όπλα στη Ρωσία, λένε οι ΗΠΑ
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να ενημέρωσαν τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, καθώς και αρκετές χώρες της Ασίας, ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να βοηθήσει τη Ρωσία, παρέχοντας στρατιωτική και οικονομική βοήθεια. Δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου την οποία μετέφεραν τα ξέρνα δίκτυα Reuters και FT, αναφέρει ότι το Πεκίνο έχει σηματοδοτήσει την έμπρακτη στήριξη της ρωσική εισβολής.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Σι Τζινπίνγκ  ALEXEI DRUZHININ, SPUTNIK, KREMLIN POOL PHOTO VIA AP, FILE
Το μήνυμα, που στάλθηκε σε διπλωματικό τηλεγράφημα και παραδόθηκε αυτοπροσώπως από αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε επίσης ότι η Κίνα αναμένεται να αρνηθεί τα σχέδια αυτά, όπως δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται πως, χθες, Δευτέρα, οι Financial Times, αποδίδοντας την πληροφορία σε άλλο Αμερικανό αξιωματούχο, αποκάλυψαν ότι η Μόσχα είχε ζητήσει από το Πεκίνο στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη βοήθεια από την έναρξη κιόλας της εισβολής της στην Ουκρανία.

Πεκίνο και Ουάσινγκτον είχαν "έντονη και ειλικρινή" διάλογο στη Ρώμη
Οι ΗΠΑ θεωρούν «βαθύτατα ανησυχητική» την ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε απόψε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Ρώμη ένας σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν με ένα ανώτατο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, η οποία κατά τα φαινόμενα δεν οδήγησε στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Η συζήτηση μεταξύ του Τζέικ Σάλιβαν και του Γιανγκ Τζιετσί κράτησε επτά ώρες και ήταν «έντονη» και «πολύ ειλικρινής».

Η ίδια πηγή διαβεβαίωσε πάντως ότι η συνάντηση αυτή προετοιμαζόταν από τον Δεκέμβριο.

Ο αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα ζήτησε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από το Πεκίνο για την εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει διαψεύσει αυτήν την πληροφορία, όπως και η Κίνα που κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις».

Τέταρτο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. στη Ρωσία
Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, όπως έγραψε τη Δευτέρα στο Twitter το γραφείο της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ.

Οι λεπτομέρειες των κυρώσεων δεν αποκαλύφθηκαν, ωστόσο, η γαλλική προεδρία δήλωσε ότι το εμπορικό καθεστώς της Ρωσίας, "του πιο ευνοημένου έθνους", θα ανακληθεί.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, στο στόχαστρο θα βρεθούν άτομα που εμπλέκονται με τη ρωσική εισβολή, καθώς και αρκετοί τομείς της οικονομίας της χώρας.


"Οι κυρώσεις αυτές θα επιβληθούν το συντομότερο δυνατό", σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα γνωστοποιείται η έγκριση μίας δήλωσης προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, τόσο για την ανάκληση της ιδιότητας του μέλους της Ρωσίας όσο και του αιτήματος της Λευκορωσίας στον ΠΟΕ.

Πιθανή επίσκεψη Μπάιντεν στην Ευρώπη για συνομιλίες
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συζητούν το ενδεχόμενο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να ταξιδέψει στην Ευρώπη εντός των επόμενων εβδομάδων για να έχει συνομιλίες με συμμάχους των ΗΠΑ για τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα μια πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων.

Δεν είναι σίγουρο αν το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί καθώς τα σχέδια δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, πρόσθεσε η πηγή.

Τσερνόμπιλ: Νέα διακοπή ρεύματος
Η Ουκρανία κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό για την νέα διακοπή της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, βόρεια του Κίεβου, ο οποίος έχει καταληφθεί από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής.

Οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει χθες την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, που χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα για την διατήρηση των συνθηκών ασφαλείας στους χώρους αποθήκευσης των ραδιενεργών αποβλήτων.

Μόσχα: 23 άμαχοι νεκροί στο Ντονέτσκ από ουκρανικό βομβαρδισμό - Διαψεύδει το Κίεβο
Η Μόσχα κατήγγειλε ότι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν ουκρανικό πύραυλο στην πόλη Ντονέτσκ , που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγορώντας το Κίεβο για ένα «έγκλημα πολέμου».

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ ανακοίνωσε τον θάνατο «20 ειρηνικών κατοίκων», προσθέτοντας ότι «28 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται».

Σύμφωνα με τον Κονασένκοφ, ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε έναν πύραυλο «Tochka-U» κατά κατοικημένης περιοχής στο Ντονέτσκ, μεγάλη βιομηχανική πόλη και αυτοαποκαλούμενη «πρωτεύουσα» του ομώνυμου φιλορωσικού αυτονομιστικού εδάφους.

Ο ουκρανικός στρατός διεύψεσε κατηγορηματικά ότι εκτόξευσε πύραυλο κατά της πόλης. «Πρόκειται σίγουρα για έναν ρωσικό πύραυλο ή κάποιο άλλο είδος πυρομαχικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Λεονίντ Ματιούκιν σε συνέντευξη Τύπου.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις