Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Συγκίνηση στο χιονισμένο Μέγα Σπήλαιο την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Συγκίνηση στο χιονισμένο Μέγα Σπήλαιο τη...

Έγινε η υποδοχή της αποκατεστημένης εικόνας της Παναγίας Μεγαλοσπηλαιώτισσας -Τι εργασίες είχε αναλάβει η Διεύθυνση συντήρησης αρχαίων και νεωτέρων μνημείων

Στο χιονισμένο μοναστήρι Μεγάλου Σπηλαίου εκεί στα βράχια στις πλαγιές του Χελμού επέστρεψε μετά από σχεδόν 27 μήνες, την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022 η Ιερά και Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης που έγιναν από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η υποδοχή της εικόνας με την μεγάλη ιστορία ήταν λαμπρή. Η εικόνα όπως αναφέρει αναλυτικό ρεπορτάζ του kalavrytanews.com, μεταφέρθηκε με όχημα του Υπουργείου Πολιτισμού συνοδεία αντιπροσωπείας των συντηρητών της Εφορείας Αρχαιοτήτων και στην είσοδο της Ιεράς Μονής την Εικόνα υποδέχθηκαν ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερώνυμος, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κοζάνης κ.κ. Παύλος, ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων κ' Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής μεγάλου Σπηλαίου Καλλίνικος και οι μοναχοί του ιστορικού μοναστηριού. Επίσης παρόντες ήσαν ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Ευσέβιος συνοδεία μοναχών, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Ιωακείμ Βενιανάκης, ο Γενικός Αρχιερατικός επίτροπος της Επαρχίας Καλαβρύτων πρ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, ο Αρχιερατικός επίτροπος Καλαβρύτων πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Μπίρμπας, Ιερείς της Μητροπόλεως και εκπρόσωποι της τοπικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικής.

Η υποδοχή έγινε σε κλίμα συγκίνησης, ψαλμωδιών και κωδωνοκρουσιών, με τον Μητροπολίτη κ.κ. Ιερώνυμο να ευχαριστεί την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, τους συντηρητές και όλους όσους συνέβαλλαν στο άριστο αποτέλεσμα της συντήρησης της Ιεράς Εικόνας που σύμφωνα με την παράδοση είχε βρεθεί μία βοσκοπούλα, την Ευφροσύνη. Ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, με δάκρυα στα μάτια και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και τιμής στην Παναγία μας, έβγαλε το εγκόλπιό του και το εναπόθεσε στην Ιερά Εικόνα!

Η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου θεωρείται από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας στον Ελληνικό χώρο, είναι χτισμένη σε υψόμετρο κοντά 1000 μέτρων. Η Ιερή Εικόνα της Παναγίας φτιαγμένη από μαστίχα και κερί, είναι φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά και σύμφωνα με την παράδοση, βρισκόταν δίπλα σε μία πηγή και φυλασσόταν από ένα φοβερό δράκο, ο οποίος θανατώθηκε από κεραυνό όταν επιτέθηκε στους δύο μοναχούς που προσπαθούσαν να καθαρίσουν το ιερό χώρο από την πυκνή βλάστηση.

Να προσθέσουμε πως στις 4 το απόγευμα τελέστηκε Ιερά Παράκληση και ακολούθησε στις 8 το βράδυ Ιερά Αγρυπνία.

Η εικόνα της Παναγίας Μεγαλοσπηλαιώτισσας  έχει μήκος 1,09μ, πλάτος 0,65μ και πάχος 11εκ. ενώ στο κεντρικό τμήμα του ξύλου υπάρχει κοίλωμα όπου εντοπίζεται το κυρίαρχο θέμα της εικόνας, η ανάγλυφη παράσταση της Παναγίας της βρεφοκρατούσας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις