Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το Αρχαίο Ωδείο, γίνεται… νέο- ΔΕΙΤΕ τι περιλαμβάνει η απόφαση αποκατάστασής του

Το Αρχαίο Ωδείο, γίνεται… νέο- ΔΕΙΤΕ τι ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Το thebest.gr παρουσιάζει τους όρους που τέθηκαν από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων για την αποκατάσταση ενός εκ των σημαντικότερων μνημείων στην περιοχή των Πατρών

 Στην έγκριση της μελέτης αποκατάστασης του Ρωμαϊκού Ωδείου Πατρών προχώρησε το Υπουργείο Πολιτισμού στα τέλη του περασμένου Δεκέμβριου, γεγονός που σημαίνει αφένός ότι για δυο χρόνια τουλάχιστον στο αρχαίο θέατρο της Πάτρας θα εκτελούνται εργασίες και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα υποστούν έξωση από τον κατεξοχήν χώρο θερινής φιλοξενίας τους, αφετέρου ότι- επιτέλους- το μνημείο θα συντηρηθεί, θα αποκατασταθούν οι φθορές που έχει υποστεί στο πέρας των χρόνων και φυσικά θα αναδειχθεί.

Το thebest.gr παρουσιάζει τους όρους που τέθηκαν από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων για την αποκατάσταση ενός εκ των σημαντικότερων μνημείων στην περιοχή των Πατρών και τις παρεμβάσεις που θα γίνουν.

Σύμφωνα με τους όρους αποκατάστασης του μνημείου θα γίνει αφαίρεση των υφιστάμενων ξύλινων επιστρώσεων και θα ακολουθήσει  έρευνα σε σχέση με τα αυθεντικά δάπεδα, την αποκατάστασή τους, την επανάχρηση, την ανάδειξη ψηφιδωτών τμημάτων και την  διατήρηση σωζόμενων τμημάτων τους.

Επίσης η μορφή θυρών και παραθύρων του Ρωμαϊκού Ωδείου θα τεκμηριωθεί στο πλαίσιο μελέτης αναπαράστασης του μνημείου και οι προτάσεις θα εξειδικευτούν αντίστοιχα σε επόμενο στάδιο μελέτης.

Όπου η επένδυση των βαθμίδων (κερκίδες)  με μάρμαρα είναι τεκμηριωμένη, θα γίνει αποκατάστασή της με νέο υλικό σε όλη την έκταση των κλιμάκων χάριν ομοιομορφίας της επέμβασης. Πλίνθοι θα μείνουν ορατοί μόνο σε θέσεις όπου δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση.

Παράλληλα στο πλαίσιο της αποκατάστασης του μνημείου θα  εξεταστεί το ενδεχόμενο κατάργησης των υφιστάμενων γύρω από το κοίλο στηθαίων και η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων ή η τοποθέτηση συμπληρωματικών καθ’ ύψος κιγκλιδωμάτων επί των υπαρχόντων στηθαίων, ώστε να μην δημιουργείται η εντύπωση αυθεντικής μορφής ή στοιχείου που οριοθετούσε το κτίριο.

Στο επόμενο στάδιο της μελέτης θα γίνει μελέτη αναπαράστασης του μνημείου, θα σημειωθούν επί των σχεδίων της υφιστάμενης κατάστασης οι επεμβάσεις επί του μνημείου που πραγματοποιήθηκαν σε προηγούμενες φάσεις και θα  αξιολογηθούν ως προς την ορθότητα και τον βαθμό τεκμηρίωσής τους.

Επίσης θα καταγραφεί σε σχέδιο η παθολογία του μνημείου και  θα εξειδικευτούν σε επίπεδο οριστικής μελέτης-μελέτης εφαρμογής αφενός η μελέτη στερέωσης και συντήρησής του αφετέρου οι προτάσεις αποκατάστασης ως προς την έκτασή τους, την τεχνική περιγραφή τους και τις απαραίτητες κατασκευαστικές και τεχνικές λεπτομέρειες, καθώς και τα υλικά που θα εφαρμοστούν.

Παράλληλα θα  εκπονηθεί μελέτη και ταύτιση του διάσπαρτου υλικού, η οποία θα ληφθεί υπ’ όψιν σε κάθε μελλοντική μελέτη, ειδικά της αποκατάστασης του μαρμάρινου διακόσμου της πρόσοψης της σκηνής.

Θα μελετηθεί σύστημα διευθέτησης όμβριων υδάτων για την απομάκρυνσή τους από το μνημείο και από τον αρχαιολογικό χώρο και θα μελετηθούν οι αναγκαίες επεμβάσεις για την προσπελασιμότητα των ΑμεΑ, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές, σε συνάρτηση και με τα σωζόμενα ψηφιδωτά δάπεδα.

Στο πλαίσιο της μελέτης διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου θα εκπονηθεί μελέτη Η/Μ υποδομών με πρόβλεψη για σύνδεση των απαιτούμενων εγκαταστάσεων για την διεξαγωγή παραστάσεων καθώς και μελέτη εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης κοινού σε συνδυασμό με την μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, λαμβάνοντας υπόψη τις λειτουργικές ανάγκες αυτού και τη σχέση του με τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους και την σύγχρονη πόλη.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις