Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: «Επιτακτική ανάγκη η απαγκίστρωση από την Ξερόλακκα»- Θα γεμίσουν οι δρόμοι σκουπίδια;

Πάτρα: «Επιτακτική ανάγκη η απαγκίστρωση...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

«Υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες και συγκρούσεις μεταξύ των εταιριών οι οποίες μάχονται για να πάρουν το έργο του Εργοστασίου» λέει ο Νίκος Ασπράγκαθος

Στενεύουν τα περιθώρια στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Αχαΐα με την απαγκίστρωση από την Ξερόλλακα να είναι, σύμφωνα με το Δήμο Πατρέων, επιτακτική ανάγκη. Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr ο Νίκος Ασπράγκαθος, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Καθαριότητας – Ανακύκλωσης, «έχουμε πει πολλές φορές ότι η Ξερόλακκα βρίσκεται σε κορεσμό και πρέπει  το συντομότερο δυνατό να απαγκιστρωθούμε από αυτή και να σταματήσει η εναπόθεση των απορριμμάτων εκεί.

Πελετίδης σε Αλεξόπουλο: Το εργοστάσιο αργεί- Πού θα πάνε τα σκουπίδια της Πάτρας;

Παίρνουμε όλα τα μέτρα γι΄αυτό. Είμαστε η δημοτική αρχή που θα κάνει αυτή την απαγκίστρωση. Σχετικά με το εργοστάσιο που θα γίνει στο Φλόκα για την επεξεργασία αποβλήτων, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου έχουν εδώ  και δυόμιση χρόνια καταθέσει τις μελέτες  Η σημερινή κυβέρνηση αλλά και παλιότερες, με αλλαγή στην πολιτική τους, φέρουν ακέραια την ευθύνη για την καθυστέρηση της έναρξης της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Κάθε φορά που αλλάζουν την πολιτική τους, οι τεχνικές υπηρεσίες δίνουν τον καλύτερό τους  εαυτό για να ανταποκριθούν και σύντομα να έχουμε την έγκριση για να γίνει η δημοπράτηση του εργοστασίου. Υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες και συγκρούσεις μεταξύ των εταιριών οι οποίες μάχονται για να πάρουν το έργο. Προσπαθούμε να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις και παράλληλα προετοιμαζόμαστε για να μη ζήσει η Πάτρα εικόνες με δρόμους γεμάτους σκουπίδια».

Όπως εξηγεί, «επειδή ο ΣΥΔΙΣΑ του νομού Αχαΐας δεν έχει ακόμα προσωπικό και αντίστοιχη τεχνική επάρκεια, έχουμε υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις και οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου υποστηρίζουν το έργο που σχετίζεται με τη Ξερόλακκα και το εργοστάσιο και τις μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων. Όμως όπως έχουμε ενημερώσει το Διοικητικό συμβούλιο και τον Πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ, αυτό θα πρέπει να αποκατασταθεί. Πρέπει να ζητήσει προσωπικό για να έχει τεχνική υπηρεσία και να υποστηρίζει το έργο του οποίου έχει αναλάβει την ευθύνη.

Έχει όμως ευθύνη ο ΣΥΔΙΣΑ καθώς έχει συνολικά την ευθύνη της διαχείρισης των αποβλήτων στο νομό Αχαΐας και πρέπει να παρουσιάσει το δικό του σχεδιασμό για τη διαχείριση των αποβλήτων του νομού. Ευθύνη των  Δήμων είναι να εγκαθιστούν τα δίκτυα συλλογής των στερών αποβλήτων και να τα οδηγούν στο αντίστοιχο ΧΥΤΑ, μέχρι την πύλη.

 Έχουμε στείλει επιστολή για να παρουσιάσουν το δικό τους σχέδιο, με βήματα μακροπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έτσι ώστε αντίστοιχα να μπορέσουμε κι εμείς να προσαρμόσουμε τον σχεδιασμό. Βάσει νομοθεσίας η ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων από την πύλη των ΧΥΤΑ και μετά  αλλά και των εργοστασίων είναι του ΣΥΔΙΣΑ και πρέπει να την αναλάβει.  Θέλουμε όλα να γίνουν το συντομότερο δυνατό, ωστόσο δε μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις για χρονοδιαγράμματα ».

 Ο βραχνάς της ανακύκλωσης

Ο κ. Ασπράγκαθος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα με το σύστημα ανακύκλωσης που υπάρχει και για το οποίο ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση, τονίζοντας όμως ότι η διαδικασία της ανακύκλωσης στην περιοχή συνεχίζεται κανονικά.

«Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχει πρόβλημα και με το σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών για το οποίο έχουμε στείλει επιστολή στον αρμόδιο υπουργό έτσι ώστε με παρέμβασή του να λυθεί. Καταγγέλλουμε την ιδιωτικοποιημένη εταιρεία η οποία έχει αναλάβει την ανακύκλωση για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται το σύστημα ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα. Πωλούν τα συσκευασμένα προϊόντα, χρεώνουν τον καταναλωτή για το κόστος της ανακύκλωσης και δεν αποδίδουν τα χρήματα που σύμφωνα με το νόμο έχουν υποχρέωση να αποδώσουν έτσι ώστε να λειτουργεί αυτό το σύστημα. Καταδικάζουμε και τις πολιτικές των κυβερνήσεων που γνώριζαν ότι το σύστημα όδευσε προς πτώχευση και αδιέξοδο και δεν πήραν μέτρα. Θέλουμε να εξασφαλιστεί το σωστό σύστημα ανακύκλωσης και πλέον η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για να λειτουργεί το κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών που λειτουργεί στην Ξερόλακκα. Θα πρέπει να δοθούν τα απαραίτητα εργαλεία και τα κόστη να καλύπτονται από εισφορές των εταιριών που ήδη έχουν προεισπράξει» λέει.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις