Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Δανάη Δεληβάνη: Διαβήτης κυήσεως - Κίνδυνοι και αντιμετώπιση

Δανάη Δεληβάνη: Διαβήτης κυήσεως - Κίνδυ...

Ενημερωθείτε αναλυτικά

H εγκυμοσύνη είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός στη ζωή μιας γυναίκας. Παρόλα αυτά 1 στις 8 εγκυμονούσες παγκοσμίως θα αναπτύξει διαβήτη κυήσεως, μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από παθολογικά αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο διαβήτης κυήσεως εμφανίζεται όταν το σώμα της γυναίκας δεν μπορεί να παράγει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης ή δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει επαρκώς.

Η έκθεση του μωρού σε υψηλά επίπεδα σακχάρου κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο να γεννηθεί το μωρό με βάρος άνω των 4 κιλών (μια κατάσταση που ονομάζεται μακροσωμία) και μητέρες με διαβήτη κυήσεως έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προ-εκλαμψίας (μια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, και προβλήματα στο νεφρό και στο συκώτι). Η έγκαιρη όμως και σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη κυήσεως μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των επιπλοκών. Η διάγνωση του διαβήτη κυήσεως γίνεται με το τεστ καμπύλης ζάχαρου και η αρχική αντιμετώπιση είναι η τακτική μέτρηση των επιπέδων σακχάρου.

Στη συνέχεια η εγκυμονούσα εκπαιδεύεται να ακολουθήσει διατροφή περιορισμένη σε υδατάνθρακες και να αυξήσει την σωματική άσκηση. Με τα μέτρα αυτά δυο στις τρεις γυναίκες θα επιτύχουν καλό έλεγχο του σακχάρου ενώ μια στις τρεις γυναίκες θα χρειαστεί να λάβει αντιδιαβητική αγωγή με ινσουλίνη. Η ινσουλίνη όμως είναι ασφαλής για το μωρό και για την εγκυμονούσα και ο διαβήτης κυήσεως τείνει να υποχωρήσει μετά τον τοκετό.

Προσοχή συνίσταται παρόλα αυτά, καθότι μια στις δυο μητέρες με διαβήτη κυήσεως θα εμφανίσουν διαβήτη μετέπειτα στην ζωή τους. Για τον λόγο αυτό συνίσταται η μακροχρόνια υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με ισορροπημένη διατροφή, φυσική άσκηση και διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους.

Δεληβάνη Δανάη, Ρήγα Φεραίου 48-50, delivani.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being