Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Ποια φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει όλον τον οφθαλμό ;

Ποια φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει όλον τ...

O Χειρουργός Οφθαλμίατρος Κωνσταντίνος Καΐάφας μας μιλάει για την Ραγοειδίτιδα

Ο οφθαλμός αποτελείται από διάφορες επιμέρους δομές, που μπορεί να πάθουν φλεγμονή. Έτσι μιλάμε για επιπεφυκίτιδα, κερατίτιδα, αμφιβληστροειδίτιδα, οπτική νευρίτιδα κ.ο.κ., όταν η φλεγμονή εντοπίζεται αντίστοιχα στον επιπεφυκότα, την κερατοειδή, τον αμφιβληστροειδή, το οπτικό νεύρο κτλ. Η ραγοειδίτιδα είναι όμως μια φλεγμονή, που μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο τον οφθαλμό. Τι ακριβώς είναι και γιατί είναι μία δυνητικά σοβαρή φλεγμονή;

Τι είναι ο ραγοειδής χιτώνας;

Ο ραγοειδής χιτώνας αποτελείται από το πρόσθιο τμήμα του και το οπίσθιο. Ο πρόσθιος ραγοειδής είναι η ίριδα και το ακτινωτό σώμα (μια δομή που βρίσκεται πίσω από την ίριδα). Ο οπίσθιος ραγοειδής είναι ο χοριοειδής χιτώνας, δηλαδή εκείνη η στιβάδα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού, κάτω από τον αμφιβληστροειδή.

Ποιες είναι οι μορφές ραγοειδίτιδας;

Στην πρόσθια ραγοειδίτιδα βασικά πάσχει η ίριδα. Την αποκαλούμε λοιπόν και ιρίτιδα ή ιριδοκυκλίτιδα. Ο ασθενής έχει κόκκινο μάτι, με πόνο και φωτοευαισθησία. Στη διάμεση ραγεοειδίτιδα η φλεγμονή εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στον υαλοειδές σώμα. Ο ασθενής στην περίπτωση αυτή παραπονιέται για ανώδυνη μείωση της όρασης, “σαν να βλέπει μέσα σε μια ομίχλη” ή άλλοτε βλέπει πολλά “μυγάκια”. Στην οπίσθια ραγοειδίτιδα πάσχει ο χοριοειδής χιτώνας και γι αυτό αποκαλείται και χοριοειδίτιδα. Στην περίπτωση αυτή, ανάλογα με το σημείο της φλεγμονής ο ασθενής μπορεί έχει μια επιδείνωση της όρασης κεντρικά ή πιο περιφερειακά. Τέλος υπάρχει η λεγόμενη πανραγοειδίτιδα, στην οποία πάσχουν κατά το μάλλον ή ήττον όλα τα σημεία του ραγοειδούς χιτώνα, δηλαδή και το πρόσθιο τμήμα και το οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού.

Ποια είναι τα πιθανά αίτια της ραγοειδίτιδας;

Αφού γίνει η διάγνωση της ραγοειδίτιδας και της εντόπισής της, είναι ιδιαίτερης σημασίας η ανεύρεση της αιτίας, που την προκάλεσε. Ενίοτε πρόκειται για κάποια λοίμωξη (πχ ιοί, όπως ο ερπητοϊός, βακτήρια, όπως το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης κτλ.). Άλλες φορές αιτία είναι κάποια συστηματική φλεγμονή όπως η σαρκοείδωση ή κάποια αυτοάνοση πάθηση όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η στοχευμένη διερεύνηση της αιτίας με τις ανάλογες εξετάσεις είναι απαραίτητη, γιατί αν δεν ανιχνευθεί και αντιμετωπιστεί αναλόγως το υποκείμενο νόσημα, οι ραγοειδίτιδες μπορεί συχνά να υποτροπιάζουν. 

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της ραγοειδίτιδας:

Οι ραγοειδίτιδες είναι σοβαρές φλεγμονές καθαυτές αλλά συχνά συνοδεύονται και από άλλες σοβαρές επιπλοκές. Μπορεί να προκαλέσουν καταρράκτη, τον λεγόμενο cataracta complicata. Σε άλλες περιπτώσεις συνοδεύονται από άνοδο της ενδοφθάλμιας πίεσης, που μπορεί να είναι προσωρινή αλλά συχνά να προκαλέσουν και σημαντικές βλάβες στο οπτικό νεύρο ή ακόμα και να αποτελέσουν αιτία δευτερογενούς γλαυκώματος. Πρακτικά οι ραγοειδίτιδες μπορεί να είναι τόσο μεγάλης σοβαρότητας, ώστε σε κάποιες περιπτώσεις να αποτελέσουν και αιτία ολικής τύφλωσης του προσβαλλόμενου οφθαλμού.

Συμπερασματικά, οι ραγοειδίτιδες είναι μια κατηγορία σοβαρών φλεγμονών του ματιού, που απαιτούν άμεση διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση. Δεν είναι καθόλου σπάνιες φλεγμονές, αφού σύμφωνα με έρευνες σχεδόν το 10% του συνολικού πληθυσμού θα πάθει κάποια μορφή ραγοειδίτιδας, κάποια στιγμή στη ζωή του. Εκ των ων ουκ άνευ είναι και η σωστή και στοχευμένη διερεύνηση με κατάλληλες εξετάσεις, μήπως και ανευρεθεί κάποιο υποκείμενο, συχνά σοβαρό, συστηματικό νόσημα, ως αιτία τους.

 

Info

Dr. Kωνσταντίνος Ε. Καϊάφας, MD, Dr. med., FEBO, Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Διεύθυνση Ιατρείου: Αγίου Κωνσταντίνου 67, Αγυιά Πάτρας

τηλ: 2614000379

[email protected]

www.drkaiafas.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being