Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σήμερα τα νέα μέτρα: Μπλόκο σε εστίαση και ψυχαγωγία -Τι θα ισχύσει με τα rapid test

Σήμερα τα νέα μέτρα: Μπλόκο σε εστίαση κ...

Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν την Τρίτη (24/8) για τους ανεμβολίαστους

Την ώρα που έγιναν γνωστές οι κατηγορίες πολιτών που θα χρειαστεί να κάνουν τρίτη, αναμνηστική δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους με απαγόρευση εισόδου σε χώρους συνάθροισης και αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Στόχος να μπει «φρένο» στην έξαρση της πανδημίας, μετά και τα τελευταία στοιχεία από τον ΕΟΔΥ. Τι θα γίνει με την εκπαίδευση. 


Συγκεκριμένα, τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν την Τρίτη (24/08) στις 12:00 από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλιας, αφορούν κυρίως αυτούς. Στις ανακοινώσεις θα συμμετέχει και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου. 

Πώς θα ψωνίζουμε στα καταστήματα τον Σεπτέμβριο, επιστρέφει η μάσκα και έξω
Η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν κάνει πίσω στις αρχικές της σκέψεις και έτσι, δεν αναμένεται καμία χαλάρωση για τους ανεμβολίαστους. 

Συγκεκριμένα, οι κλειστοί χώροι θα παραμείνουν αμιγώς για εμβολιασμένους έτσι, οι ανεμβολίαστοι σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια θα τρώνε... πόρτα. Με ενδιαφέρον αναμένεται η εξειδίκευση των μέτρων αύριο απο την κυβέρνηση.

Ένα επίσης μέτρο που αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο είναι η επιστροφή της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους καθώς δεν πιάσαμε το τείχος ανοσίας. 

Όσον αφορά στους κλειστούς χώρους, οι εμβολιασμένοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους και την ταυτότητά τους.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου: «Την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» σημείωσε και σχολίασε για τους ανεμβολίαστους ότι «ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί».

«Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές» τόνισε.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η πιθανότατα επαναφοράς της μάσκας για όλους σε εξωτερικούς χώρους είναι πιθανή εάν το υποδείξουν οι ειδικοί.

 

Στα μέτρα ενδεχομένως θα περιλαμβάνονται και επιβαρύνσεις στην τσέπη όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Πιθανώς τα self test να σταματήσουν να χορηγούνται δωρεάν στους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα.

Οι εργαζόμενοι επομένως θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως τα τεστ αυτοδιάγνωσης με δική τους επιβάρυνσή. Τα τεστ θα πρέπει να είναι είτε μοριακά είτε rapid και θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα ενώ η τιμή τους θα είναι προκαθορισμένη.

Πώς θα γίνονται οι αγορές στα καταστήματα
Παράλληλα, εξετάζεται οι αγορές εντός των καταστημάτων να γίνονται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα κληθούν να επωμιστούν και σε αυτή την περίπτωση το κόστος του τεστ.

Τι θα ισχύει για τους μαθητές, φοιτητές και καθηγητές
Η σχολική χρονιά πρόκειται να αρχίσει στις 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οπότε δάσκαλοι, καθηγητές και φοιτητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ.

Οι μαθητές θα μπορούν να μπουν στις τάξεις τους, έχοντας υποβληθεί σε δυο self tests την εβδομάδα με αρνητικό αποτέλεσμα, ή με πιστοποιητικό εμβολιασμού για άνω των 12 ετών

Ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση, ανοίγει η πλατφόρμα αρχές Σεπτέμβριου

Γνωστές έγιναν οι κατηγορίες πολιτών που θα χρειαστεί να κάνουν τρίτη, αναμνηστική δόση εμβολίου. Αναλυτικά παρακάτω όλες οι κατηγορίες. Από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα σύμφωνα με τον γ.γ. υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.  Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η τρίτη δόση θα είναι, μάλιστα, mRNA (Pfizer - Moderna) για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA εμβολίων και μία δόση σε άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις AstraZeneca ή J&J».

«Ο ερχομός του Σεπτέμβρη φέρνει νέους προγραμματισμούς, Επιστροφή στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την επέλαση του κορονοϊού. Η μετάλλαξη Δέλτα ανέτρεψε τις προβλέψεις μας. Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός σε ποσοστό άνω του 92%». Αυτό τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Συμπλήρωσε πως «Και οι εμβολιασμένοι κολλάνε τον ιό αλλά και πάλι έχουν κατά 65% έχουν μικρότερες πιθανότητες να μεταφέρουν τον ιό».

Όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως «η τρίτη δόση στοχεύει στη θωράκιση των ατόμων που παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη. Ο άλλος λόγος είναι η ενίσχυση της ανοσοανταπόκρισης λόγω της μείωσης των αντισωμάτων με το πέρασμα του χρόνου. «Η τρίτη δόση θα είναι mRNA για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA εμβολίων και μία δόση σε άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις AstraZeneca ή J&J».

Ποιοι θα κάνουν τρίτη δόση:
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των υγειονομικών αρχών, σε πρώτη φάση θα λάβουν την τρίτη δόσοη σύμφωνα θα είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι και συγκεκριμένα:Σύσταση της αναμνηστικής δόσης που θα χορηγείται 4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση στις εξής ομάδες ατόμων:

Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
Σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
Νεφρική ανεπάρκεια που κάνουν αιμοκάθαρση
Καρκίνος υπό αγωγή
Καρκίνος κατά την τελευταία 5ετία
Άτομα σε ανασοκαταστολή, που συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη αυτοάνοσα ή άλλα νοσήματα με ανασοκαταστολή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις