Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Κορόμηλο μαρμελάδα και το πρωινό μυρίζει καλοκαίρι

Κορόμηλο μαρμελάδα και το πρωινό μυρίζει καλοκαίρι

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Κορόμηλα, ταπεινά και εύγευστα. Μαρμελάδα κορόμηλο, ντελικάτη και ιδιαίτερη. Στις αρχές Ιουνίου τα πρώτα κορόμηλα κάνουν την εμφάνισή τους, σκληρά, πρασινωπά και αρκετά ξινά. Με το πέρασμα του χρόνου, ο καρπός γλυκαίνει, και αλλάζει χρώμα, γίνεται βαθύ κόκκινο ή κιτρινίζει. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κορόμηλων στην Ελλάδα.

Ανήκουν στην "πολυμελή" οικογένεια των δαμάσκηνων (prunus). Η σάρκα των κορόμηλων δίνει εξαιρετικής υφής μαρμελάδες. Είναι ινώδης, παχιά, γεμάτη γλύκα και πηκτίνη. Είναι καλή ιδέα να ξεφλουδίσετε τα φρούτα, θα έχετε μια διαυγή μαρμελάδα. Η φλούδα, αρκετά ξινή, στυφή και σκληρή, βοηθάει στο να πάρει χρώμα η μαρμελάδα, οπότε καλό είναι να την προσθέσετε μόνο στον βρασμό. Η μαρμελάδα κορόμηλο έχει μια λεπτή γεύση, ελαφρά ξινή, ειδικά αν τα φρούτα "κρατάνε" και δεν είναι πολύ ώριμα.

Ταιριάζει θαυμάσια με τον κλασικό συνδυασμό "ψωμί-βούτυρο-μαρμέλαδα" αλλά είναι ιδανική για να καλύψετε κέικ, να κάνετε πάστα Φλώρα, να συνοδεύσετε τυριά και αλλαντικά.

Υλικά

3 κιλά κορόμηλα (καθαρό βάρος) 2 κιλά ζάχαρη 1 βανίλια χυμός ενός μικρού λεμονιού

Εκτέλεση

Προετοιμασία και αναμονή Πλένουμε τα κορόμηλα. Βγάζουμε τη φλούδα και τα κουκούτσια. Τη σάρκα από τα κορόμηλα τη βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα, εναλλάξ με ζάχαρη. Μια στρώση φρούτο, μια στρώση ζάχαρη. Βάζουμε σε ένα τουλπάνι ένα φλιτζάνι από τις φλούδες, και σε άλλο τουλπάνι 10-12 κουκούτσια. Τα δένουμε σαν πουγγάκια και τα τοποθετούμε πάνω από το μείγμα φρούτων και ζάχαρης. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε για 12 περίπου ώρες, καλύτερα στο ψυγείο. Βρασμός Βγάζουμε από το ψυγείο την κατσαρόλα και τη βάζουμε στο μάτι. Όταν το φρούτο πάρει βράδυ αφαιρούμε τον αφρό με κουτάλι. Αφήνουμε να βράσει 30-35 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Προσθέτουμε τη βανίλια και βράζουμε ξανά μέχρι να δούμε ότι αρχίζει η μαρμελάδα να πήζει. Δέσιμο Δεν υπάρχει ακριβής χρόνος για να προσδιοριστεί ο βρασμός μιας μαρμελάδας, εξαρτάται από την ποσότητα των υγρών που θα βγάλουν τα φρούτα. Κατά τον δεύτερο βρασμό θα δείτε ότι η μαρμελάδα θα γίνεται πιο παχύρρευστη και τα κομμάτια των φρούτων θα λιώνουν. Σε αυτή τη φάση βγάζετε μια κουταλιά μαρμελάδα σε ένα πιάτο και την αφήνετε να κρυώσει. Με το δάχτυλό σας τραβάτε μια γραμμή, κάνετε δηλαδή ένα "αυλάκι", αν αυτό δεν κλείσει, τότε η μαρμελάδα είναι επαρκώς δεμένη. Αν όμως η γραμμή κλείσει, τότε η μαρμελάδα θέλει ακόμη λίγο βράσιμο. Όταν δείτε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη, πρόσθετε τον χυμό λεμονιού, ανακινείτε καλά την κατσαρόλα να πάει παντού. Βγάζετε τα δύο πουγγάκια με τα κουκούτσια και τις φλούδες. Μοιράζετε τη ζεστή μαρμελάδα σε καθαρά και αποστειρωμένα βάζα.

Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο http://www.foodurismo.com

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life