Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός 200 Χρόνια Από Την Ελληνική Επανάσταση Νάσος Νασόπουλος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Laser και ονυχομυκητίαση

Laser και ονυχομυκητίαση

Από την δερματολόγο-αφροδισιολόγο Χαριτίνη Πετροπούλου

Τί είναι η ονυχομυκητίαση;

Η ονυχομυκητίαση είναι μια χρόνια πάθηση των νυχιών (ονύχων), τα οποία έχουν προσβληθεί από μύκητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υποχωρεί από μόνη της, ενώ μπορεί να προσβάλλει ένα ή περισσότερα νύχια του ποδιού ή και του χεριού. Ο μύκητας ζει σε θερμά και υγρά κλίματα. Μπορεί να εισβάλει στο δέρμα μέσω αμυχών. Το 80%-90% των μυκητιασικών λοιμώξεων των ονύχων προκαλούνται από τα δερματόφυτα, τα οποία σχετίζονται με τους μύκητες του γένους Trichophyton, Epidermophyton και Microsporum.

Σε αρχικό στάδιο, η μόλυνση επιφέρει αλλαγές στο χρώμα και την υφή των νυχιών. Το νύχι εμφανίζει θαμπάδα, καθώς και λευκωπά ή κιτρινωπά σημεία στην άκρη του.

Καθώς εξαπλώνεται, προκαλεί πόνο, ανώμαλη πάχυνση και τραχύτητα, ενώ σε προχωρημένα στάδια, μπορεί να προκαλέσει ολική καταστροφή του ή ακόμη και αποκόλληση του όνυχα.

Πώς δρα η laser θεραπεία στο νύχι;

Η θεραπεία με το Nd:YAG Laser, οδηγεί στην εξάλειψη της ονυχομυκητίασης και στην ανάπτυξη υγιούς νυχιού.Το φως του laser είναι μυκητοκτόνο και εκριζώνει τους μύκητες χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων. Πρόκειται για μία γρήγορη, εύκολη, ανώδυνη και πολύ αποτελεσματική θεραπεία. Το Laser (Νd:Υag) εκπέμπει μια ακτίνα υψηλής έντασης φωτός, ενώ μεταφέρει συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας που κατευθύνεται σε συγκεκριμένο στόχο. Λόγω του ειδικού μήκους κύματος και της διεισδυτικότητάς του, έχει τη δυνατότητα να  θεραπεύει την ονυχομυκητίαση, χωρίς να προκαλεί βλάβες τόσο στην επιφάνεια του όνυχα όσο και στο δέρμα γύρω από αυτό (περιονύχιο).

Η θεραπεία είναι ανώδυνη, ασφαλής και πραγματοποιείται χωρίς τοπική αναισθησία, δεν έχει περιορισμούς όσον αφορά την ηλικία, το φύλο, το χρώμα του δέρματος και το λοιπό ιατρικό ιστορικό του ασθενούς.

Η θεραπεία θεωρείται επιτυχημένη όταν το νέο νύχι που αναπτύσσεται είναι υγιές και η νέα καλλιέργεια νυχιών που λαμβάνεται με το πέρας της θεραπείας είναι αρνητική. Απαιτούνται 4-6 συνεδρίες για την πλήρη αποκατάσταση.

Τι πλεονεκτήματα έχει σε σχέση με τις υπόλοιπες θεραπείες;

Η θεραπεία της ονυχομυκητίασης με laser κερδίζει συνεχώς έδαφος, αφού έχει πολλά πλεονεκτήματα όπως:

  • Δεν έχει παρενέργειες.
  • Είναι καλά ανεκτή από τους ασθενείς.
  • Βοηθάει στη φυσιολογική ανάπτυξη των νυχιών.
  • Είναι ευέλικτη για χορήγηση ή όχι φαρμακευτικής αγωγής.
  • Δεν χρειάζεται αποθεραπεία, με άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Τελικά, η θεραπεία με το Nd:YAG Laser συμβάλλει στην εξάλειψη της ονυχομυκητίασης, ακόμα και στις πιο προχωρημένες καταστάσεις. Παρέχει οριστικό τέλος στη μυκητίαση των ονύχων, συντελεί στην ανάπτυξη υγιούς νυχιού και αποτελεί μια αναμφισβήτητα ασφαλή θεραπεία.

 

Info

Dr. Χαριτίνη Πετροπούλου, MD, PhD

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών 

Τ. ιατρός Νοσ.‘ Α.Συγγρός’

Μετεκ/σα στο St Thomas' Hospital, Λονδίνο

Μέλος της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Εταιρείας

Email: [email protected]

Site: www.dermaesthetics.gr

Facebook: ΔερματολόγοςΠάτρα – CharitiniPetropoulou – Dermaesthetics

Instagram: dr.charitinipetropoulou

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being