Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καλάβρυτα: Κλαίνε με "μαύρο δάκρυ" οι επαγγελματίες- 3 με 4εκ. η ζημιά και "άγχος" ενόψει Πάσχα

Καλάβρυτα: Κλαίνε με "μαύρο δάκρυ&q...
Χριστακόπουλος Θάνος

Τραγική η σεζόν

Την χειρότερη περίοδο των τελευταίων πολλών ετών περνάει η τοπική οικονομία των Καλαβρύτων καθώς οι απώλειες του τουρισμού και της εστίασης λόγω πανδημίας μετριούνται πλέον σε εκατομμύρια ευρώ.

Τα ξενοδοχεία της περιοχής παραμένουν επί της ουσίας ερμητικά κλειστά αφού η κίνηση στα ορεινά της Αχαΐας είναι μηδαμινή, ενώ ακόμα δεν υπάρχουν προκρατήσεις ενόψει Πάσχα. Η χειμερινή σεζόν χάθηκε πλήρως αφού οι μετακινήσεις δεν επιτρέπονταν και έτσι τα Καλάβρυτα δεν αποτέλεσαν προορισμό για όσους αρέσκονται στις αποδράσεις για σκι, χιόνια και βουνό. Επιπλέον η αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί το Πάσχα κάνει τον κόσμο εξαιρετικά επιφυλακτικό κι έτσι ακόμα ουδείς είναι σε θέση να κλείσει δωμάτιο με δεδομένο μάλιστα ότι η εστίαση δεν θα λειτουργεί.

Εκτιμώντας την ζημιά που έχει υποστεί η τοπική οικονομία την τρέχουσα χρονιά, ο πρόεδρος των Ξενοδόχων των Καλαβρύτων, Κώστας Δαφαλιάς, την προσδιορίζει τουλάχιστον σε 3-4εκ. ευρώ.

«Αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο το χιονοδρομικό κέντρο σε μια καλή σεζόν κάνει έναν τζίρο περίπου 1,5εκ. ευρώ, αντιλαμβάνεστε τι έχει συμβεί στην υπόλοιπη αγορά. Οι απώλειες είναι τουλάχιστον 3-4εκ.», σημειώνει ο κ. Δαφαλιάς.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr την φετινή σεζόν η καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή είναι ολική και δεν έχει καμία σχέση με την περσινή την οποία σε μεγάλο βαθμό τα Καλάβρυτα λειτούργησαν κανονικά. Ως προς το άμεσο και απώτερο μέλλον ο κ. Δαφαλιάς είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός και τούτο γιατί δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα τι θα γίνει με την περίοδο του Πάσχα.

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν το Πάσχα θα επιτραπούν οι εκτός Νομού μετακινήσεις. Ο κόσμος δεν μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να κανονίσει εξορμήσεις. Αυτή την περίοδο υπάρχουν κάποια λίγα τηλεφωνήματα σε συναδέλφους, περισσότερο διερευνητικού χαρακτήρα. Περισσότερο μας ρωτάει ο κόσμος εάν εμείς γνωρίζουμε κάτι περισσότερο παρά εκφράζουν ενδιαφέρον για δωμάτιο ή τιμές. Αυτή η εκκρεμότητα θα πρέπει να λυθεί άμεσα διότι εάν η κυβέρνηση το αφήσει για την τελευταία στιγμή, δεν θα υπάρχει χρόνος ούτε για τους ενδιαφερόμενους να προγραμματιστούν, ούτε για εμάς να προετοιμαστούμε. Απαιτείται, αν χρειαστεί, να βγάλουμε τους υπαλλήλους μας από την αναστολή, να συμμαζέψουμε τα ξενοδοχεία μας, να προμηθευτούμε αγαθά κ.α.. Αυτά δεν γίνονται από την μία στιγμή στην άλλη», σημειώνει ο κ. Δαφαλιάς.

Μάλιστα υποστηρίζει πως στην περίπτωση που δεν ανοίξουν οι μετακινήσεις για το Πάσχα υπάρχει ορατός πλέον κίνδυνος τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα στα Καλάβρυτα να ανοίξουν πια, μόνο για τον Αύγουστου και αυτό εάν κι εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από όσους επιλέγουν εκείνη την περίοδο το βουνό αντί της θάλασσας.

Περιγράφοντας πρόσφατα «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» την κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους των επαγγελματιών των Καλαβρύτων ο πρόεδρος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου Ηλίεας Ερμείδης εξήγησε και αυτός  ότι φέτος τα πράγματα στην περιοχή είναι πολύ χειρότερα από ότι την περσινή σεζόν.

«Πέρσι κόπηκε η σεζόν τον Μάρτιο και χάσαμε αυτό το διάστημα μέχρι λίγο από Απρίλιο. Φέτος χάσαμε όλη την χιονοδρομική περίοδο και φοβάμαι για την επόμενη γιατί υπάρχουν μηνύματα περίεργα και για την επόμενη. Δεν θα έχουμε ξεμπερδέψει με τον ιό. Τα πράγματα είναι τραγικά με τα Καλάβρυτα γιατί εμείς είμαστε αποκλεισμένοι σχεδόν πέντε μήνες, από την στιγμή που απαγορεύονται οι μετακινήσεις μέσα στον Νομό.

Στα Καλάβρυτα δεν υπάρχει κόσμος για να στηρίξει τα καταστήματα, εκτός από 2-3 που μένουν ανοικτά και δουλεύουν, όλα τα άλλα έχον μηδέν ταμείο, επί πέντε μήνες. Από έξοδα τρέχουν όλα. Είναι σε δεινή κατάσταση το χωριό. Είναι πολλά τα καταστήματα που είναι τουριστικά», είχε αναφέρει ο κ. Ερμείδης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις