Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Άνοιγμα σχολείων: Πανικός, ανοησία ή ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε;

Άνοιγμα σχολείων: Πανικός, ανοησία ή ξέρ...
Νασόπουλος Περικλής
[email protected] , Facebook Page

Είναι η πρώτη φορά που αποδεδειγμένα λαμβάνεται απόφαση χωρίς καν να υπάρχει εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Και ξαφνικά, ολικό lockdown! Χωρίς καμία προειδοποίηση, χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Με «εντολή Μαξίμου», όπως όλα τα σπουδαία άλλωστε, μεθεόρτια σκληρή καραντίνα μιας εβδομάδας, για να ανοίξουν «με ασφάλεια» όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες στις 11 Γενάρη.

Πως όμως πάρθηκε μια τέτοια απόφαση και, κυρίως, με βάση ποια δεδομένα;

Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων στην τελευταία της συνεδρίαση με θέμα το άνοιγμα των σχολείων, δεν κατέληξε σε απόφαση εξαιτίας των διαφωνιών ανάμεσα στους συμμετέχοντες επιστήμονες και είχε ανανεώσει το «ραντεβού» της για αύριο, Δευτέρα 4 Γενάρη. Συνεπώς η απόφαση μάλλον αιφνιδιάζει και τους επιστήμονες, αφού εισήγηση δεν είχαν προλάβει να καταθέσουν.

Μήπως υπάρχει τέτοια βεβαιότητα πως το μιας εβδομάδας σκληρό lockdown θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα ώστε να επιτρέψει μια τέτοια κίνηση και, πως είναι δυνατόν να αξιολογηθεί αυτό όταν η πραγματική εικόνα της πανδημίας αποτυπώνεται στους αριθμούς με καθυστέρηση 2 εβδομάδων;

Τα παραπάνω ασφαλώς προϋποθέτουν πως αποδεχόμαστε ως λογικό το να συμβαίνει κάτι γενικευμένα στη χώρα, αγνοώντας τα κατά τόπους επιδημιολογικά δεδομένα. Πως είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται το ίδιο περιφερειακή ενότητα που έχει να καταγράψει κρούσμα μια βδομάδα, με τη Θεσσαλονίκη ας πούμε;

Μέχρι τώρα, αρκετές κυβερνητικές αποφάσεις άφηναν υπόνοιες πως λαμβάνονται ερήμην των επιστημονικών δεδομένων είναι όμως η πρώτη -από όσο θυμάμαι- φορά που αυτό γίνεται αποδεδειγμένα και ξεκάθαρα.

Μια βιαστική κίνηση, η οποία αιφνιδίασε ακόμα και πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη -όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης- και της οποίας το σκεπτικό δεν εξηγήθηκε καθόλου. Γιατί ξαφνικά τέτοια πρεμούρα να ανοίξουν τα σχολεία;

Αν το Μαξίμου έχει «χάσει τη μπάλα» στον βαθμό που μαρτυρούν αλλοπρόσαλλες κινήσεις σαν αυτή, καλό θα ήταν, αν μη τι άλλο, να προσπαθεί να το κρύψει λίγο καλύτερα. Έκτός αν ξέρουν κάτι που θεωρούν περιττό να μοιραστούν με εμάς τους κοινούς θνητούς, όπως βέβαια έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν, ακόμα και με συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρίες που, άλλωστε, τους υποχρεώνει ο νόμος να μας τις γνωστοποιούν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις