Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αλ. Βατόπουλος: "Θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ"

Αλ. Βατόπουλος: "Θα μπορούσαμε να έ...

Όπως είπε, η Επιτροπή έχει ζητήσει να έχει πρόσβαση «με ένα κουμπί στα στοιχεία του ΗΔΙΚΑ», ώστε να μπορεί να τα επεξεργάζεται πρωτογενώς, αλλά αυτό «δεν έχει γίνει ακόμα»

Αποκαλυπτική για τον τρόπο με τον οποίο ενημερώνεται -ή δεν ενημερώνεται- η Επιστημονική Επιτροπή για τα στοιχεία της πανδημίας ήταν η συνέντευξη του καθηγητή Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδη Βατόπουλου στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104.6». Όπως είπε, τα δεδομένα «θα μπορούσαν να είναι σαφώς καλύτερα» και ότι η Επιτροπή έχει ζητήσει να έχει πρόσβαση «με ένα κουμπί στα στοιχεία του ΗΔΙΚΑ», ώστε να μπορεί να τα επεξεργάζεται πρωτογενώς, αλλά αυτό «δεν έχει γίνει ακόμα».

Το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, με αφορμή για τον σάλο που έχει προκληθεί μετά τα δημοσιεύματα για τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και πώς αυτά καταγράφονται, είπε δεν ισχύει το περί «διπλών βιβλίων, δεν υπάρχει θέμα να θέλει κάποιος να κρύψει κάτι» και ότι «η επιτροπή ειδικών του υπ. Υγείας ενημερώνεται καλύτερα από τον ΕΟΔΥ, από το καλοκαίρι και μετά».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «ενημερωνόμαστε μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά στις 10 μέρες σχετικά καλά- για κάθε μέρα δεν μπορείς να έχεις δεδομένα, είναι δύσκολο να μαζευτούνε».


«Θα μπορούσε σαφώς να είναι καλύτερη η ενημέρωση, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα, ότι δηλαδή η ποιότητα είναι τόσο κακή που να δημιουργεί πρόβλημα στις αποφάσεις».

Την ίδια ώρα πάντως παραδέχθηκε ότι «προφανώς υπάρχει μία υστέρηση γιατί δεν τα βάζουν όλοι συγχρόνως, δεν είναι real team τα δεδομένα…», προσθέτοντας ότι «η επιτροπή δεν έχει πρόσβαση στα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ για να μπορεί να τα αναλύει πρωτογενώς» διευκρινίζοντας πάντως ότι «δεν είναι πρόβλημα αυτό». 

«Είχαμε ζητήσει με ένα κουμπί να περνάνε τα δεδομένα στην ΗΔΙΚΑ, δεν έχει γίνει ακόμα» σημείωσε.

Επίσης σημείωσε ότι η ποιότητα των δεδομένων «θα μπορούσε να είναι καλύτερη, όπως κάνουμε με τη γρίπη».

Σύμφωνα με τον Αλκιβιάδη Βατόπουλος, όπως γίνονται οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ «εμπεριέχουν μία λογική του τυχαίου», αλλά «θα μπορούσαν αυτά τα πράγματα να γίνουν καλύτερα, έχουμε πει πολλές φορές ότι η στρατηγική της επιτήρησης θα μπορούσε να είναι λίγο καλύτερη. Θα μπορούσε ο ΕΟΔΥ και η ΓΓΠΠ να δουν το επιδημιολογικό κομμάτι λίγο καλύτερα».

Και παρά το γεγονός ότι «δεν έχουμε τεράστιο πρόβλημα κακών δεδομένων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή», παραδέχθηκε ότι «θα μπορούσε να είναι σαφώς καλύτερα».

Όσον αφορά τα δεδομένα που δίνουν τα νοσοκομεία, είπε ότι η επιτροπή τα γνωρίζει.

Να σημειωθεί ότι στην ερώτηση εάν η επιτροπή είχε ενημερωθεί και είχε γίνει συζήτηση πριν ληφθεί η απόφαση για το lockdown στις αρχές Νοεμβρίου, είπε αρχικά ότι «δεν θυμάται» αναφέροντας ότι «πολλές φορές οι αποφάσεις παίρνονται πιο γρήγορα» και ότι «η Πολιτεία παίρνει αποφάσεις».

Ωστόσο είπε ότι «έγινε μία συζήτηση».

Όταν ρωτήθηκε πότε πρέπει να ανοίξει η οικονομία, ο καθηγητής Μικροβιολογίας εκτίμησε ότι είναι «παρακινδυνευμένο να ανοίξει οτιδήποτε στις 7 Δεκεμβρίου», διότι ναι μεν υπάρχει πτωτική τάση των κρουσμάτων αλλά παραμένει υψηλός ο αριθμός τους.

Επίσης, επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τους θανάτους και των αριθμό των ασθενών που διασωληνώνονται. 

«Ο ιός είναι παντού σε όλη την Ελλάδα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να υποτροπιάσει το φαινόμενο, με μία αύξηση της κινητικότητας μπορεί να πολλαπλασιαστεί η μετάδοση, δεν είμαστε σε σημείο να πούμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης» επισήμανε.

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι η παραμονή τους στο σπίτι λόγω της πανδημίας, τα επηρεάζει, και είναι «κακό για την ψυχολογία τους».

«Το να ανοίξουν τα σχολεία έχει και καλά και κακά, αλλά όσο περνούν οι ημέρες ίσως δεν έχει και νόημα η συζήτηση» είπε, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το λιανεμπόριο, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να πω ναι ή όχι, υπάρχει μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας».

 

Πηγή: efsyn.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις