Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Η ζάχαρη προκαλεί και «θρέφει» τον καρκίνο;

Η ζάχαρη προκαλεί και «θρέφει» τον καρκίνο;
Νασόπουλος Νάσος

5 Νοεμβρίου 2020- 513η ΗΜΕΡΑ του Ημερολογίου

Έγραφα χθες για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το ρόδι στην αντιμετώπιση τόσο του καρκίνου, όσο και άλλων ασθενειών. Ένα θέμα που με απασχόλησε από την ημέρα που έμαθα ότι έχω καρκίνο και άρχισα να αναζητώ ένα υγιεινό διαιτολόγιο, ήταν τι κάνω με τη ζάχαρη. Και με απασχόλησε έντονα καθώς έως τότε κατανάλωνα μεγάλες ποσότητες γλυκών.

Στις πολλές αναζητήσεις μου βρήκα απόψεις που δεν συμφωνούν απόλυτα μεταξύ τους, αν και όλες έχουν έναν κοινό παρανομαστή: καμία δεν προτρέπει να καταναλώνουμε άφοβα και χωρίς μέτρο τη ζάχαρη.

Παρακάτω δημοσιεύω τρία από τα πιο αντιπροσωπευτικά άρθρα, τα οποία είναι γραμμένα που ειδικούς επιστήμονες.

Ζάχαρη ναι ή όχι στον καρκίνο;

Τα καρκινικά κύτταρα παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες σε γλυκόζη. Αλλά και ο πολλαπλασιασμός τους αυξάνεται ανάλογα με τη συσσώρευση της γλυκόζης.

Ωστόσο, η γλυκόζη δεν αποτελεί 'τροφή' μόνο των καρκινικών αλλά και των υγιών κυττάρων. Το πρόβλημα τελικά φαίνεται να εντοπίζεται στην ινσουλίνη...

Τελευταία γίνεται λόγος για την αποφυγή της ζάχαρης από τους καρκινοπαθείς. Τα καρκινικά κύτταρα παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες σε γλυκόζη. Το κύριο στοιχείο του μεταβολισμού τους είναι οι αυξημένες ανάγκες σε γλυκόζη (προσλαμβάνουν 10 - 50 φορές περισσότερη γλυκόζη).

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει πως όσο υψηλότερη είναι η συσσώρευση της γλυκόζης στα καρκινικά κύτταρα, τόσο πιο επιθετική είναι η μορφή του καρκίνου. Ο πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων αυξάνεται ανάλογα με τη συσσώρευση της γλυκόζης.

Η κατανάλωση ζάχαρης - γλυκών, σχετίζεται με την αύξηση του βάρους και την κεντρική (κοιλιακή) παχυσαρκία. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε μεταβολικό, φλεγμονώδες και οξειδωτικό στρες τα προϊόντα των οποίων προάγουν την εμφάνιση και επιδείνωση του καρκίνου.

Η ινσουλίνη είναι μια φυσική ουσία που υποστηρίζει την ανάπτυξη των κυττάρων. Έτσι, τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να ενθαρρυνθούν να αναπτυχθούν περαιτέρω, όταν το σώμα παράγει υπερβολική ινσουλίνη.

Επομένως, ενώ κάποια ποσότητα ινσουλίνης είναι φυσιολογική για τον οργανισμό, η υπερβολική ινσουλίνη κάνει γόνιμο το έδαφος για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, γεγονός που είναι πολύ επιβλαβές.

Προκειμένου να περιοριστεί η παραγωγή της ινσουλίνης θα πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση ζάχαρης στην καθημερινότητα.

Παράλληλα, εκείνο στο οποίο πρέπει να δοθεί έμφαση είναι ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών, έτσι ώστε να μειωθεί η έκκριση ινσουλίνης ως φυσιολογική απάντηση στην συγκεκριμένη πρακτική.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση φρούτων, τα λαχανικών και ξηρών καρπών, που περιέχουν φυτικές ίνες.

Τέλος, έρευνες έχουν δείξει, ότι η αποχή από τροφές πλούσιες σε απλούς (ζάχαρη) και σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο) μπορεί να μειώνει θεαματικά τα επίπεδα ινσουλίνης και επομένως να λειτουργεί ευεργετικά στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD, Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Η ζάχαρη «θρέφει» τον καρκίνο;

Ταΐζει η ζάχαρη τα καρκινικά κύτταρα; Είναι η ζάχαρη αιτία εμφάνισης καρκίνου και ο αποκλεισμός της θεραπεία;

Ο ρόλος της ζάχαρης στην εμφάνιση και αντιμετώπιση του καρκίνου αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς διατροφικούς μύθους γύρω από τη νόσο.

Η ζάχαρη δεν προκαλεί καρκίνο. Αιτίες καρκινογέννεσης αποτελούν γενετικοί (το DNAμας), περιβαλλοντικοί παράγοντες και το γήρας. Η μη υγιεινή διατροφή, το αλκοόλ, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα και οι μολύνσεις (πχ. HPV, H. Pylori) αποτελούν παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της νόσου. Το αυξημένο σωματικό βάρος σχετίζεται με τον καρκίνο, και για το λόγο αυτό τα ενεργειακά πυκνά τρόφιμα, τα οποία συνήθως είναι και πλούσια σε ελεύθερα σάκχαρα & λίπος, συστήνεται να καταναλώνονται πιο αραιά.

Αναφορικά με το αν η ζάχαρη ταΐζει τα καρκινικά κύτταρα, η απάντηση είναι απλή.

Οι υδατάνθρακες είτε προέχονται από την ζάχαρη, είτε από το #φρούτο ή τις φακές, στο αίμα μας θα κυκλοφορήσουν ως γλυκόζη. Όπως όλα τα κύτταρα του σώματός μας, έτσι και τα καρκινικά κύτταρα (τα οποία πάλι είναι κύτταρα του σώματός μας που αναπτύσσονται ταχέως, παρεκλείνοντας από τις φυσιολογικές κυτταρικές λειτουργίες και τον κυτταρικό έλεγχο) χρειάζονται ενέργεια για να αναπτυχθούν, υπό μορφή γλυκόζης. Έτσι, αναπόφευκτα χρησιμοποιούν ενέργεια, όπως όλα τα κύτταρα, ενώ έχουν αυξημένες ανάγκες ενέργειας/γλυκόζης. Δεν σημαίνει ότι αν σταματήσουμε να τρώμε ζάχαρη, ή/και οποιαδήποτε πηγή υδατανθράκων θα σταματήσει η εξέλιξη της νόσου!

Οι πεποιθήσεις αυτές πέρα από το γεγονός ότι είναι δυνητικά επικίνδυνες, δεν συνάδουν με την παθοφυσιολογία της νόσου. Επίσης, οι ισχυρισμοί “ρίχνουν” το φταίξιμο της εμφάνισης και αντιμετώπισης της νόσου στους ασθενείς, ενώ ενδέχεται οι ασθενείς να πιστέψουν ότι με μια διατροφή χωρίς ζάχαρη ή υδατάνθρακες θα γιατρευτούν, και να αρνηθούν την θεραπεία ή λόγω της υποθρεψίας από μια διατροφή πτωχή σε υδατάνθρακες και θρεπτικά συστατικά να μειώσουν το προσδόκιμο ζώης τους, αλλά και την απόκριση στην θεραπεία. Δυστυχώς, υπάρχουν αρκετά τέτοια παραδείγματα ασθενών, αλλά και απάτες που στόχο έχουν την εξαπάτηση του κοινού και των ασθενών.

Μαρία Μαντζώρου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Msc, PhDc

«Το τρόφιμο που κάνει τον καρκίνο πολύ πιο επικίνδυνο»

Ο αυστηρός έλεγχος του σακχάρου αποτελεί βασικό παράγοντα στη βελτίωση της πρόγνωσης του καρκίνου, με τους ασθενείς που αποφεύγουν τη ζάχαρη να παρουσιάζουν - σε μελέτες - πάνω από το διπλάσιο ποσοστό επιβίωσης

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το χρόνια αυξημένο σάκχαρο αυξάνει τον κίνδυνο επικίνδυνων για τη ζωή επιπλοκών, συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου και μειώνει τον χρόνο επιβίωσης στους καρκινοπαθείς πρώτου σταδίου.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ο αυστηρός έλεγχος του σακχάρου αποτελεί βασικό παράγοντα στη βελτίωση της πρόγνωσης.

Μια μεγάλη μελέτη σχετικά με την πρόσληψη ζάχαρης των καρκινοπαθών έγινε από τη δρα Κόλιν Ούμπερ και τους συνεργάτες της στην Κλινική Καρκίνου «Η φύση λειτουργεί καλύτερα», μια φυσικοπαθητική κλινική καρκίνου των ΗΠΑ.

Η επταετής αυτή μελέτη αφορούσε 317 καρκινοπαθείς και τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Cancer Strategies Journal την άνοιξη του 2014. Η κλινική σύστηνε σε όλους τους καρκινοπαθείς να αποφεύγουν όλες τις γλυκές τροφές και τα γλυκά ροφήματα.

Ανεξάρτητα από το είδος ή το στάδιο του καρκίνου, η μελέτη έδειξε ότι οι καρκινοπαθείς που απέφευγαν τη ζάχαρη είχαν πάνω από το διπλάσιο ποσοστό επιβίωσης (90%) συγκριτικά με όσους κατανάλωναν ζάχαρη (36%).

Είναι πολύ σημαντικό οι καρκινοπαθείς να διατηρούν υπό αυστηρό έλεγχο τα επίπεδα γλυκόζης. Τόσο τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας (μέτρηση του σακχάρου το πρωί πριν από το φαγητό) όσο και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HBAIC, ένας μακροχρόνιος δείκτης επιπέδων γλυκόζης) πρέπει να μετριούνται και να παρακολουθούνται συχνά.

Η παρακολούθηση των επιπέδων της γλυκόζης και οι σωστές αλλαγές στη διατροφή για τον καλό έλεγχο του σακχάρου είναι βασικά βήματα για την πρόληψη του καρκίνου και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων κάθε επιλεγμένης θεραπείας καρκίνου.

Πηγή: Anticancer, Η προληπτική δύναμη των τροφών, Οδηγός διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική Διαιτολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, εκδόσεις Διόπτρα

Τελικά τι κάνουμε;

Από όλα τα άρθρα που έχω διαβάσει (και είναι πάρα πολλά) προκύπτει ότι είναι προτιμότερο αντί για παρασκευασμένα γλυκά με κρυσταλική ζάχαρη να επιλέγουμε φρούτα. Προσωπικά, έκοψα (σχεδόν) με το μαχαίρι τα γλυκά. Ωστόσο θα έλεγα ότι είναι κι αυτό ένα θέμα που καλό θα ήταν να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαβάστε το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Το ημερολόγιο