Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΛΕΝΕ

/

Καρκίνος του μαστού: Πρόληψη αλλά και αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή

Καρκίνος του μαστού: Πρόληψη αλλά και απ...

Οι τεχνικές και όσα πρέπει να γνωρίζουμε

«Ο καρκίνος μαστού είναι η σοβαρότερη και συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες και προσβάλλει κάθε χρόνο τουλάχιστον 4.000 νέες ασθενείς στη χώρα μας, όπου δεν υπάρχει δυστυχώς ακόμα κάποια επίσημη καταγραφή.  Εμφανίζεται συνήθως με τη μορφή ενός σκληρού όγκου στο μαστό ή σε τυχαίο έλεγχο σε ασυμπτωματικές γυναίκες.
Οι μαστοί μεταβάλλονται από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση» εξηγεί ο Δρ Βασίλης Βενιζέλου MD, MPhil(UK), FACS- Διευθυντής Μονάδας Μαστού Θεραπευτηρίου Μετροπόλιταν.

Και συνεχίζει: 

Το σημαντικό όμως είναι ότι οι περισσότερες μεταβολές είναι φυσιολογικό επακόλουθο σε κάθε ηλικία και σίγουρα δε σημαίνει κακοήθεια. Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο μαστού και σχετίζονται κυρίως με την πυκνότητά του.
Υπάρχουν πολλά καλοήθη ευρήματα, όπως τα ινοαδενώματα, κύστεις, λιπώματα κλπ. που αποτελούν τα 7/10 από τα ψηλαφητά ογκίδια που ανακαλύπτουμε στο μαστό σαν τυχαία ευρήματα. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, ο αρμόδιος για να μας κατευθύνει για τη διαχείριση μίας τέτοιας περίπτωσης είναι μόνο ο ειδικός μαστολόγος στον οποίο πρέπει να απευθυνθούμε και ο οποίος θα καθορίσει το είδος των εξετάσεων που χρειάζεται να γίνουν προκειμένου να ταυτοποιηθεί η βλάβη.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου μαστού που δεν μπορούμε να αντιστρέψουμε, όπως το θετικό οικογενειακό ή η πρώιμη εμμηναρχή ή η καθυστερημένη εμμηνόπαυση αλλά υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορούμε να φροντίσουμε ώστε να μειώσουμε αυτόν τον κίνδυνο.
Μερικά από αυτά είναι: Η συχνή σωματική άσκηση, η διατήρηση σταθερού σωματικού βάρους μετά την εμμηνόπαυση, η αποφυγή της λήψης αντισυλληπτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και η μακροχρόνια λήψη υποκατάστατων ορμονών μετά την εμμηνόπαυση.
 Η αυτοεξέταση γίνεται κάθε μήνα, την 7-10η ημέρα κύκλου, από την ηλικία των είκοσι και όσο υπάρχει έμμηνος ρύση. Μετά την εμμηνόπαυση γίνεται μία φορά το μήνα την ίδια μέρα συνήθως.
Επίσης πρέπει να γίνεται κλινική εξέταση από εξειδικευμένο γιατρό, κάθε τρία χρόνια, από την ηλικία των είκοσι μέχρι την ηλικία των σαράντα ετών και κάθε χρόνο μετά τα σαράντα.
Η βασική εξέταση στον προληπτικό έλεγχο είναι η Ψηφιακή Μαστογραφία η οποία συνιστάται να γίνει μία φορά μεταξύ 35 και 40 ετών σαν μαστογραφία αναφοράς, σε ασυπτωματικές γυναίκες χωρίς ιστορικό και μετά τα σαράντα έτη, κάθε χρόνο. Οι τελευταίες συστάσεις είναι, μια γυναίκα να συνεχίζει να κάνει ετήσιες μαστογραφίες εφόσον είναι σε καλή γενική κατάσταση και μπορεί να μετακινείται ευχερώς. Εάν έχει βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, θα πρέπει             ο τακτικός έλεγχος, κλινικός και μαστογραφικός, να αρχίσει τουλάχιστον δέκα χρόνια νωρίτερα από την ηλικία της συγγενούς της που είχε καρκίνο μαστού.       Οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό θα πρέπει να υποβάλλονται επίσης σε υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία μαστών.
Θα πρέπει να υπάρχει άμεση εκτίμηση από ειδικό γιατρό αν διαπιστωθεί:

·     ψηλαφητό ογκίδιο,

·     αλλαγή στο σχήμα του μαστού, αλλαγή στη υφή του μαστού

·     αλλαγή στο δέρμα  (π.χ. σαν φλούδα πορτοκαλιού)

·     εισολκή ή αιμορραγικό έκκριμα από την θηλή

Ο καρκίνος μαστού έχει συνδεθεί με το γνωστό φαινόμενο Αντζελίνα Τζολί και είναι γεγονός ότι ένα ποσοστό 10-12% των καρκίνων του μαστού και 10% των καρκίνων των ωοθηκών έχουν συνδεθεί με την ύπαρξη δύο γονιδίων (BRCA1 και BRCA2 ) τα οποία ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου μαστού και ωοθηκών. Παράγοντες που ενισχύουν την ύπαρξη αυτών των γονιδίων είναι :
1. Δύο ή περισσότεροι συγγενείς ά βαθμού με καρκίνο μαστού.
2.Ένας συγγενής α΄ βαθμού με διάγνωση της νόσου σε νεαρή ηλικία (κάτω των σαράντα).
3.Οικογενειακού ιστορικού καρκίνου μαστού και ωοθηκών.
4.Συγγενείς με αμφοτερόπλευρο καρκίνο μαστού.
5.Καρκίνος μαστού σε άνδρα συγγενή α΄βαθμού

 Μια γυναίκα ή ένας άνδρας φορέας των γονιδίων αυτών έχουν πιθανότητα 50% να μεταδώσουν το γονίδιο αυτό στα παιδιά τους.
Οι γυναίκες που φέρουν μετάλλαξη σε αυτά τα γονίδια μπαίνουν σε ένα εντατικό πρόγραμμα παρακολούθησης, που περιλαμβάνει πέραν του μαστογραφικού ελέγχου, υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία μαστών.
Παράλληλα ενημερώνονται για άλλες μεθόδους προστασίας τους, όπως η προληπτική μαστεκτομή με αποκατάσταση και η προφυλακτική ωοθηκεκτομή.

Ο συστηματικός έλεγχος με ψηφιακή μαστογραφία καθιστά δυνατή την ανίχνευση πρώιμου καρκίνου του μαστού με αποτέλεσμα:

·        Αύξηση της επιβίωσης έως και πλήρη ίαση

·        Μικρότερες χειρουργικές επεμβάσεις

·        Ηπιότερες μετεγχειρητικές θεραπείες

·        Ελάττωση της θνητότητας έως και 30%                                                                                                  

Η Μαστογραφία παραμένει η εξέταση ρουτίνας για τις ασυμπτωματικές γυναίκες υψηλού κινδύνου. Η Έγκαιρη Διάγνωση ακολουθούμενη από την ανάλογη θεραπευτική αντιμετώπιση προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα , είναι το πιο ισχυρό μας όπλο και ο μόνος τρόπος για να την πετύχουμε είναι η σωστή και συστηματική πρόληψη.

 

 

 

Μαστεκτομή και αποκατάσταση σε ένα μόνο χειρουργείο (one stage)

Η αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή και οι τεχνικές... 

Όπως εξηγεί ο Δρ Δημήτρη Αντωνόπουλου, M.D, Phd Πλαστικός Χειρουργός: 

«Η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή θεωρείται πλέον μέρος της ολοκληρωμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Είναι μια αισθητική, επανορθωτική χειρουργική επέμβαση, που στόχο έχει την  καλύτερη δυνατή  προσέγγιση στο γυναικείο μαστό που υποβάλλεται σε μαστεκτομή. Οι ήδη υπάρχουσες τεχνικές είναι αρκετές και χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: αποκατάσταση με ειδικό ένθεμα σιλικόνης ή τοποθέτηση διατατήρων  και αποκατάσταση με τεχνικές δερματικών και μυϊκών κρημνών. Πλέον όμως έχουμε τη δυνατότητα, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, να εφαρμόζουμε μία πρωτοποριακή τεχνική αποκατάστασης, με εξαιρετικά αποτελέσματα, όπου σε ένα και μοναδικό χειρουργείο ολοκληρώνεται η αποκατάσταση, δηλ. σε ένα στάδιο, (one stage reconstarction). 

Τι σημαίνει ο όρος one stage, δηλαδή μαστεκτομή και αποκατάσταση σε ένα μόνο στάδιο

Η επιθυμία των ασθενών μας οδήγησε στο να εφαρμόσουμε, στην Χειρουργική Κλινική Μαστού του Θεραπευτηρίου Metropolitan, σε επιλεγμένες περιπτώσεις την συνολική αντιμετώπιση ογκολογική και αισθητική, σε ένα χειρουργείο, έτσι ώστε η γυναίκα να έχει το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα, άμεσα, απαλλαγμένη από τη νόσο. Η ιδανικότερη και πιο εξελιγμένη μέθοδος που προσφέρει συγχρόνως αντιμετώπιση της νόσου και αισθητική αποκατάσταση του μαστού μετά από τη μαστεκτομή, είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται σε επιλεγμένες ασθενείς, που υποβάλλονται σε ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή με διατήρηση δέρματος (skin sparing mastectomy),  με ή χωρίς διατήρηση της θηλής και θηλαίας άλω. Οι ενδείξεις που οδηγούν στην επιλογή της συγκεκριμένης τεχνικής αποκατάστασης είναι το μέγεθος του μαστού(μικρό-μεσαίο) με καλή ποιότητα δέρματος, η ηλικία της ασθενούς, ο τύπος της κακοήθειας και φυσικά η επιθυμία της ασθενούς. Το κάπνισμα και η προηγηθείσα ακτινοβολία καθώς και συνοδές άλλες παθήσεις είναι σχετικές αντενδείξεις, που πάντα βέβαια εξατομικεύονται προκειμένου να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη τεχνική. 

 Η μέθοδος

Η τεχνική που χρησιμοποιούμε απαιτεί σωστό προεγχειρητικό σχεδιασμό από την χειρουργική ομάδα (χειρουργού μαστού, πλαστικό χειρουργό). Η επέμβαση γίνεται μέσα από μία μικρή τομή συνήθως στην υπομάστια πτυχή του μαστού, όπου μέσω της τομής αυτής γίνεται η μαστεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση όλου του μαστού κάτω από το δέρμα, στην συνέχεια γινεται ταυτόχρονη αποκατάσταση με ενθέματα σιλικόνης ή πολυουρεθάνης, ανάλογου όγκου και σχήματος με τον μαστό που αφαιρείται, τα οποία τοποθετούνται πάνω ή κάτω τον θωρακικό μυ,  στο ίδιο χειρουργείο με ταυτόχρονη έγχυση λίπους όπου αυτό απαιτείται και σταθεροποιείται με ειδικό πλέγμα.  

Η συνολική διάρκεια της  επέμβασης (μαστεκτομή και αποκατάσταση) κυμαίνεται από 4-6 ώρες ανάλογα τον τύπο της μαστεκτομής ετερόπλευρης ή αμφοτερόπλευρης. Η νοσηλεία της ασθενούς είναι από 1-2 ημέρες και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναλγητική αγωγή. Μετά την νοσηλεία της η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα της, περίπου μετά από 1 εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί πώς η τομή που θα έχει η ασθενής είναι η ελάχιστη και  «κρυφή». 

 Η αποθεραπεία

Η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς είναι σχετικά ανώδυνη. Ακολουθούν κάποιες αλλαγές και παρακολούθηση στο ιατρείο. Είναι απαραίτητη η χρήση ειδικού στηθόδεσμου για ένα μήνα περίπου όπου σταθεροποιείται το ειδικό ένθεμα. Η αισθητικότητα του δέρματος επανέρχεται σταδιακά μέσα σε 3-6 μήνες.

 Πλεονεκτήματα της μεθόδου

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και ίσως το πιο σημαντικό για την ασθενή είναι ότι άμεσα μετά το χειρουργείο έχει ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα που συναγωνίζεται αυτό της αισθητικής επέμβασης αυξητικής μαστών, γεγονός που συμβάλει στην πολύ καλή ψυχολογία, στην τόνωση της λίμπιντο, την διατήρηση της αυτοεκτίμησης και γενικά την εξασφάλιση μιας πολύ καλής ποιότητας ζωής μετά από μια σοβαρή περιπέτεια. Χωρίς εμφανείς τομές και με θεραπεία της νόσου. 

Στόχος η απόλυτη ικανοποίηση της ασθενούς

Στη σύγχρονη αντιμετώπιση λοιπόν των παθήσεων του μαστού θα πρέπει να προσφέρεται ως η ιδανικότερη λύση στο πρόβλημα κάθε ασθενούς και αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητα και ο στόχος της ομάδας μας που εδώ και χρόνια,  με την στελέχωση μιας από τις αρτιότερες Μονάδες Μαστού του Θεραπευτηρίου Metropolitan, δεν σταματάει να δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση με γνώμονα πάντα το καλό της ασθενούς σε όλα τα επίπεδα. Η μεγάλη εμπειρία από την εφαρμογή όλων των άλλων μεθόδων αποκατάστασης καθώς και ο σεβασμός στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των ασθενών  μας οδήγησε στην επιτυχημένη και πρωτοποριακή αυτή τεχνική που προσφέρει όλα αυτά τα σημαντικά πλεονεκτήματα».

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr