Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Συνταγή για κλασσικό γαλακτομπούρεκο

Συνταγή για κλασσικό γαλακτομπούρεκο

Ένα αγαπημένο γλυκό

Παρά τις αμαρτωλές θερμίδες του, επιμένουμε να αγαπάμε αυτό το κλασικό ελληνικό γλυκό.

Όταν μάλιστα τρώγεται χλιαρό είναι το ευ της γεύσης!

Διαδικασία

Ετοιμάζετε την κρέμα: Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη να γίνουν αφράτο μίγμα. Προσθέτετε το γάλα και το σιμιγδάλι και ανακατεύετε. Μεταφέρετε το μίγμα σε κατσαρόλα και το βάζετε να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Προσθέτετε στην κρέμα το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο και την αφήνετε να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην πιάσει πέτσα.

Φτιάχνετε το γαλακτομπούρεκο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Βουτυρώνετε ένα ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με πινέλο που βουτάτε στο λιωμένο βούτυρο.

Απλώνετε από πάνω την κρύα κρέμα και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο επίσης. Χαράζετε τα φύλλα σε μερίδες (ρόμβους ή παραλληλόγραμμα) με μυτερό μαχαίρι, χωρίς να φτάσετε ως την κρέμα. Βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο να κάψει και περιχύνετε με κουτάλι την επιφάνεια του γλυκού. Ψήνετε το γλυκό στο φούρνο για 15 λεπτά και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 160°C για 35 λεπτά ακόμα.

Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και τον χυμό λεμονιού για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να έχετε ένα βαρύ σιρόπι. Αν έχετε θερμόμετρο κουζίνας, να φτάσει στους 108°C.

Αφήνετε το γαλακτομπούρεκο να μισοκρυώσει και το περιχύνετε με το σιρόπι ζεστό, κουταλιά κουταλιά. Δεν το σκεπάζετε για να μη μαλακώσει το φύλλο. Καλό είναι να το σερβίρετε την ίδια μέρα και μάλιστα χλιαρό!

Υλικά

400γρ. φύλλο κρούστας

220γρ. βούτυρο φρέσκο ή βούτυρο γάλακτος, καθαρισμένο και λιωμένο

Για την κρέμα

1300ml γάλα

1 φλιτζάνι ζάχαρη

2 κρόκους και 4 αβγά ολόκληρα

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

1 κομματάκι βούτυρο φρέσκο, στο μέγεθος καρυδιού

2 κουτ. σούπας ξύσμα από λεμονι ή άρωμα βανίλιας

Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια ζάχαρη

1 φλιτζάνι νερό

χυμό από ½ λεμόνι

Πηγή:olivemagazine

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life