Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Άσθμα: Τέσσερα βότανα που ανακουφίζουν

Άσθμα: Τέσσερα βότανα που ανακουφίζουν

Φυσικά μόνο ο γιατρός σας είναι αρμόδιος να τα συστήσει και καλό είναι να μην τα λαμβάνετε συστηματικά χωρίς την συμβουλή του.

Το άσθμα, η χρόνια διαταραχή του αναπνευστικού συστήματος που επηρεάζει τη λειτουργία των αεραγωγών, ταλαιπωρεί τους πάσχοντες με συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο συριγμός, ο βήχας και το σφίξιμο στο στήθος.

Εκτός από τις συμβατικές θεραπείες για το άσθμα, κάποια βότανα μπορούν να φανούν ιδιαιτέρως αποτελεσματικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Φυσικά μόνο ο γιατρός σας είναι αρμόδιος να τα συστήσει και καλό είναι να μην τα λαμβάνετε συστηματικά χωρίς την συμβουλή του.


Τέσσερα σημαντικά βότανα:

1. Τζίντζερ ή πιπερόριζα

Το δυνατό μπαχαρικό είναι πλούσιο σε θρεπτικά και βιοενεργά συστατικά. Εξασφαλίζει σημαντικά οφέλη όπως η μείωση της φλεγμονής, ανακούφιση από τη ναυτία ακόμη και μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Εργαστηριακές μελέτες σε ανθρώπινα κύτταρα έχουν διαπιστώσει ότι ενώσεις του τζίντζερ, όπως η τζιντζερόλη και η σογκαόλη, μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στους αεραγωγούς  ανακουφίζοντας έτσι τα συμπτώματα του άσθματος.

Σε μια μελέτη 2 μηνών, 92 ασθενείς με άσθμα έλαβαν 450 mg εκχυλίσματος τζίντζερ ή εικονικό φάρμακο σε καθημερινή βάση. Το 20% των ασθενών που έπιναν τζίντζερ σημείωσαν ανακούφιση από τον συριγμό και το 52% από το σφίξιμο στο στήθος.

Μπορείτε να φτιάξετε ρόφημα στο σπίτι, τρίβοντας ένα κομμάτι αποφλοιωμένου τζίντζερ, και βυθίζοντάς το σε 1 φλιτζάνι (240 mL) βραστό νερό για 10-20 λεπτά, ανάλογα με την ένταση που επιθυμείτε να έχει.

2. Πράσινο τσάι

Το δημοφιλές ρόφημα που προέρχεται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis, είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά, τα οποία συνδέονται με την απώλεια βάρους, καθώς και με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνων.

Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στους πνεύμονες. Σύμφωνα με άλλη μελέτη σε 1.000 ασθενείς με άσθμα, όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια πράσινου τσαγιού είχαν σημαντικά καλύτερη πνευμονική λειτουργία.

Τέλος, η καφεΐνη που περιέχει, μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των αεραγωγών για έως και 4, παρέχοντας προσωρινή ανακούφιση από τα συμπτώματα του άσθματος.

3. Ευκάλυπτος

Τα φύλλα του ευκαλύπτου με την υψηλή περιεκτικότητα σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, περιέχουν πολλές φυτικές ενώσεις όπως η ευκαλυπτόλη, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση των αναπνευστικών συμπτωμάτων.

Έρευνα έχει αναδείξει τις ευεργετικές δράσεις της ένωσης στη μείωση της φλεγμονής και της παραγωγής βλέννας, όπως επίσης και στην βρογχοδιαστολή.

Σύμφωνα με μελέτη 12 εβδομάδων, 32 άτομα με βρογχικό άσθμα που λάμβαναν 600 mg ευκαλυπτόλη, χρειάστηκαν 36% λιγότερα φάρμακα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του άσθματος, σε σύγκριση με το 7% της ομάδας που λάμβανε εικονικό φάρμακο.

4. Γλυκόριζα

Το ρόφημα γλυκόριζας παρασκευάζεται από τη ρίζα του φυτού (Glycyrrhiza glabra) και έχει μια γλυκόπικρη γεύση.

Αποτελεί βασικό γιατρικό της παραδοσιακής ιατρικής για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος.

Μελέτες σε πειραματόζωα διαπίστωσαν ότι η γλυκυριζίνη που περιέχεται στη γλυκόριζα ανακουφίζει τα συμπτώματα του άσθματος, ειδικά όταν συνδυάζεται με συμβατικές θεραπείες για το άσθμα όπως η σαλβουταμόλη. Ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα για πιο σίγουρα πορίσματα.

Ακόμη πρέπει να θυμάστε ότι μεγάλες ποσότητες γλυκόριζας μπορεί να επιφέρουν επικίνδυνες παρενέργειες. Είναι καλύτερο να περιορίσετε την πρόσληψη ροφήματος σας σε 1 φλιτζάνι (240 mL) την ημέρα και να συμβουλευτεί τον γιατρό σας εάν πάσχετε από οποιεσδήποτε παθήσεις.

Πηγή: ygeiamou

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being