Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Εκτός του τσιγάρου τι άλλο ευθύνεται για τον καρκίνο του πνεύμονα;

Εκτός του τσιγάρου τι άλλο ευθύνεται για...
Νασόπουλος Νάσος

28-30 Αυγούστου 2020-445η-447η ΗΜΕΡΕΣ του Ημερολογίου

Αν και είναι γνωστό ότι το κάπνισμα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα, υπάρχουν πολλοί ασθενείς που δεν έχουν κάνει ούτε ένα τσιγάρο στην ζωή τους. Υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες που συνδέονται με τον καρκίνο του πνεύμονα, όπως θα δείτε παρακάτω.

Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να εκδηλωθεί και σε άτομα που απλά εκτίθενται σε ορισμένες ουσίες, όπως για παράδειγμα ραδιενεργά υλικά, αμίαντο, νικέλιο και χρώμιο.

Δείτε αναλυτικά πώς μπορεί να αναπτυχθεί ο καρκίνος του πνεύμονα ακόμα και αν δεν καπνίζετε:

Ραδόνιο (αέριο)

Η έκθεση στο αέριο ραδόνιο θεωρείται ότι είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του πνεύμονα στους μη καπνιστές. Συγκεκριμένα, όσοι ζουν ή εργάζονται σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση ραδονίου έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στον πνεύμονα.

Το ραδόνιο βρίσκεται στο έδαφος και στα πετρώματα της γης, καθώς και στα οικοδομικά υλικά προερχόμενα από αυτά. Γι αυτό μια σύσταση των γιατρών είναι να αερίζεται συχνά και καλά το σπίτι σας, καθώς είναι κι αυτό φτιαγμένο από οικοδομικά υλικά.

Καρκίνος του πνεύμονα και παθητικό κάπνισμα

Το παθητικό κάπνισμα είναι η εισπνοή του καπνού του τσιγάρου από άλλους που καπνίζουν κοντά σας. Μπορεί να έχει εξίσου αρνητικές επιπτώσεις για τους μη καπνιστές. Όσοι ζουν με βαριά καπνιστές μέσα στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο βρίσκονται σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο. Κάτι το οποίο επιδεινώνεται στην Ελλάδα, όπου σχεδόν κανείς δεν σέβεται το νόμο περί καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους και καταστήματα, αδιαφορώντας προκλητικά για το δικαίωμα των μη καπνιστών στην υγεία...

Επικίνδυνες ουσίες στον χώρο εργασίας

Μερικοί χώροι εργασίας είναι πιθανό να αυξήσουν την πιθανότητα για καρκίνο του πνεύμονα. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν το άτομο εκτίθεται σε συγκεκριμένες καρκινογόνες ουσίες. Μία από αυτές είναι ο αμίαντος. Άλλα καρκινογόνα υλικά που μπορεί να βρεθούν σε έναν χώρο εργασίας περιλαμβάνουν:

  • Αρσενικό
  • Πυρίτιο
  • Αέρια από την εξάτμιση κινητήρων ντίζελ
  • Φυτοφάρμακα
  • Σκόνη
  • Αναθυμιάσεις

Καρκίνος του πνεύμονα και ατμοσφαιρική ρύπανση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί να συμβάλει στον καρκίνο του πνεύμονα. Άλλωστε η εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση έχει επίσημα αναγνωριστεί ως καρκινογόνος παράγοντας για καρκίνο του πνεύμονα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος σε περιοχές που έχουν υψηλή συγκέντρωση σωματιδίων (ΡΜ2.5 και πάνω), τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τους αεραγωγούς του οργανισμού.

Καρκίνος του πνεύμονα και γενετική προδιάθεση

Ορισμένες γονιδιακές μεταλλάξεις έχουν επίσης συνδεθεί με την παθογένεια του καρκίνου του πνεύμονα. Αυτός μπορεί να κληρονομηθεί από τους γονείς ή να γίνεις επίκτητος κατά τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, μια μετάλλαξη στο γονίδιο EGFR ή KRAS συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, τόσο για καπνιστές, όσο και για μη καπνιστές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος έχει αυτή την μετάλλαξη θα εκδηλώσει απαραίτητα και καρκίνο στον πνεύμονα. Έχει ωστόσο ελαφρά αυξημένες πιθανότητες αν του συμβεί κάτι τέτοιο.

Καρκίνος του πνεύμονα και διατροφή

Αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι η κακή διατροφή μπορεί άμεσα ή έμμεσα να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα σε μη καπνιστές, εντούτοις μια σωστή, θρεπτική διατροφή έχει συνδεθεί με μια προστατευτική επίδραση απέναντι στον καρκίνο. Για το λόγο αυτό, μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά συνιστάται για την μείωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και άλλων μορφών καρκίνου.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου

Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο των πνευμόνων ως αιτιολογικός παράγοντας. Αυτοί περιλαμβάνουν:

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης: Μερικές μελέτες δείχνουν έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα σε όσα άτομα ακολουθούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Λοιμώξεις: Ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), του ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (AIDS HIV) και τα χλαμύδια.

Πνευμονοπάθειες: Ένα ιστορικό από άλλες ασθένειες που επηρεάζουν τον πνεύμονα μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, όπως η φυματίωση, το άσθμα, το εμφύσημα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Ακτινοβολία: Η έκθεση σε ιοντίζουσα ακτινοβολία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και άλλων μορφών καρκίνου.

Κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου μπορεί να επηρεάσει τόσο τους καπνιστές, όσο και τους μη καπνιστές και ίσως εμπλέκονται στην παθογένεια του καρκίνου του πνεύμονα.

Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεκατέσσερις μήνες χωρίς τσιγάρο-Πώς τα κατάφερα…

Διαβάστε το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Το ημερολόγιο