Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Μετάσταση: Γιατί και πού επιστρέφει ο καρκίνος;

Μετάσταση: Γιατί και πού επιστρέφει ο καρκίνος;
Νασόπουλος Νάσος

27 Αυγούστου 2020-444η ΗΜΕΡΑ του Ημερολογίου

Εδώ και πολύ καιρό είχα την εξής απορία: ενώ με εγχείρηση (τον Σεπτέμβριο του 2019) αφαιρέθηκαν οι όγκοι που είχαν εντοπιστεί στον πνεύμονά μου και τους λεμφαδένες του μεσοθωρακίου, παρά το γεγονός ότι οι νέες εστίες καρκίνου εμφανίστηκαν (τον Ιανουάριο) σε λεμφαδένες και στα επινεφρίδια και όχι σε κάποιο σημείο στον πνεύμονα, η διάγνωση επιμένει να αναφέρεται σε καρκίνο του πνεύμονα. Αφού πια δεν έχω εστία όγου στον πνεύμονα, γιατί η διάγνωση αναφέρεται σε καρκίνο του πνεύμονα; 

Η απορία μου λύθηκε, διαβάζοντας το ακόλουθο κείμενο της γιατρού Ευδοκίας Ντάλη:

«Όταν ο καρκίνος επιστρέφει, η γιατροί ονομάζουν το φαινόμενο «μετάσταση» ή μεταστατικό καρκίνο. Κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε είναι τα εξής:

  • Ο μεταστατικός καρκίνος ξεκινάει από καρκινικά κύτταρα που η πρώτη θεραπεία δεν απομάκρυνε πλήρως ή δεν κατέστρεψε. Κάποια μπορεί να ήταν πολύ μικρά για να γίνουν αντιληπτά στην επανεξέταση. Αυτό δε συνεπάγεται ότι η θεραπεία ήταν λανθασμένη. Ούτε φυσικά σημαίνει ότι εσείς δεν κάνατε κάτι καλά. Απλώς σημαίνει ότι κάποια καρκινικά κύτταρα επιβίωσαν από τη θεραπεία. Αυτά τα κύτταρα μετατράπηκαν σε όγκους, οι οποίοι τώρα μπορούν να εντοπιστούν από το γιατρό σας.
  • Όταν ο καρκίνος επιστρέφει, δεν επανεμφανίζεται πάντα στο ίδιο σημείο του σώματος. Για παράδειγμα, αν είχατε καρκίνο του εντέρου, μπορεί να επιστρέψει στο συκώτι. Ωστόσο, ο καρκίνος ακόμα ονομάζεται καρκίνος του εντέρου. Όταν ο πρωτοπαθής καρκίνος διασπείρεται σε κάποιο καινούριο σημείο, αυτό ονομάζεται μετάσταση.
  • Είναι επίσης πιθανό να εμφανιστεί ένας νέος καρκίνος που δεν έχει σχέση με τον πρωτοπαθή καρκίνο. Βέβαια αυτό δε συμβαίνει πολύ συχνά. Συνήθως εμφανίζονται μεταστάσεις.

Οι γιατροί ορίζουν το μεταστατικό καρκίνο ανάλογα με το σημείο όπου αναπτύσσονται. Οι διάφοροι τύποι μεταστατικού καρκίνου είναι:

  • Ο καρκίνος που επανεμφανίζεται στο ίδιο σημείο ή σε ένα σημείο του σώματος πολύ κοντά στο προηγούμενο.
  • Ο μεταστατικός καρκίνος που εμφανίζεται στους λεμφαδένες ή σε ιστούς κοντά στο σημείο του πρωτοπαθούς καρκίνου.
  • Ο καρκίνος που παρουσιάζεται σε ιστούς ή όργανα που βρίσκονται μακριά από τον πρωτοπαθή καρκίνο.

Ο πρώτος τύπος είναι συνήθως πιο εύκολο να θεραπευθεί από τους άλλους δύο. Αλλά αυτό διαφέρει σε κάθε ασθενή. Συζητήστε με το γιατρό σας για τα  διάφορα ενδεχόμενα».

Νομίζω ότι πρόκειται για ένα διαφωτιστικό κείμενο που μας δίνει να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τις (ανεπιθύμητες) διαδρομές του καρκίνου στο σώμα μας. Ωστόσο πρέπει να επαναλάβουμε ότι είναι δυνατόν μετά από μια επιτυχή θεραπεία, να εμφανιστεί καρκίνος σε άλλο όργανο και να μην είναι μεταστατικός. Επί παραδείγματι, εγώ το 2010 είχα εμφανίσει καρκίνο του προστάτη, τον αφαίρεσα με εγχείρηση. Ο καρκίνος που εμφάνισα τώρα στον πνεύμονα, δεν είχε καμία σχέση με τον προστάτη, ήταν πρωτογενής.

Πάντως, όλοι οι καρκινοπαθείς ζούμε με τον εφιάλτη της επέκτασης ή της επανεμφάνισης (επιστροφής) του καρκίνου. Είναι ο εφιάλτης της μετάστασης. Ο τακτικός ιατρικός έλεγχος είναι απαραίτητος, ώστε έγκαιρα να εντοπιστεί πιθανή μετάσταση. Εγώ εντόπισα τον καρκίνο στον πνεύμονα, εξαιτίας του καθιερωμένου τακτικού ελέγχου που έκανα (με την πίεση του φίλου μου γιατρού Πάνου Κίτρου, ομολογώ). Αν δεν έκανα τις εξετάσεις, θα εντόπιζα τον καρκίνο όταν θα άρχιζε να μου δίνει συμπτώματα. Και τότε, σίγουρα, τα πράγματα θα ήσαν πολύ πιο δύσκολα…

Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλοι οι καρκινοπαθείς χρειαζόμαστε και …ενέσεις αισιοδοξίας

Δεκατέσσερις μήνες χωρίς τσιγάρο-Πώς τα κατάφερα…

Διαβάστε το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Το ημερολόγιο