Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Χάθηκαν οριστικά οι θέσεις μόνιμων γιατρών για τα νοσοκομεία της Αχαΐας;

Χάθηκαν οριστικά οι θέσεις μόνιμων γιατρ...

Ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαϊας

Στην ανακοίνωση των νοσοκομειακών γιατρών Αχαϊας επισημαίνεται:

Εν αναμονή του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας η Κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να σπαταλήσει τον πολύτιμο χρόνο, που της δόθηκε από τη συνεπή στάση του λαού, ώστε να θωρακίσει πραγματικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Σε όλο αυτό το διάστημα προσέλαβε μόνο 400 επικουρικούς ιατρούς με ημερομηνία λήξης και κανέναν μόνιμο, σε σύνολο 10.000 κενών οργανικών θέσεων , ενώ κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται 1000-1500 ιατροί στο ΕΣΥ. Η πρόσφατη προκήρυξη 81 μόνιμων θέσεων στο ΕΣΥ μόνο ως φάρσα μπορεί να εκληφθεί μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις στο ΕΣΥ, όπως και οι 365 συμβάσεις των ΥΠΕ με ιδιώτες ιατρούς με μηνιαίες αποδοχές πολύ μεγαλύτερες από τον μισθό του νοσοκομειακού ιατρού. Στις 550 ΜΕΘ προστέθηκαν 100-150 παραμένοντας πολύ πιο κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και τις πραγματικές ανάγκες της χώρας.

Η χρηματοδότηση και η αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή του ΕΣΥ εκχωρήθηκε στους διάφορους «εθνικούς ευεργέτες». Την ίδια στιγμή, θεσμοθετεί την αξιολόγηση των νοσοκομείων με χορήγηση «bonus αποδοτικότητας» στη θετική αξιολόγηση και μείωση της χρηματοδότησης  στην αρνητική, θεωρώντας την Υγεία επιχείρηση εισηγμένη στο χρηματιστήριο που «παίζουν με τις μετοχές της». Στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα. Η επιθετική πρόληψη και παρέμβαση μέσα στην κοινότητα και όχι η αναμονή να έρθουν οι ασθενείς για νοσηλεία  στο νοσοκομείο, όντας ήδη επιβαρυμένοι, ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα του πρώτου κύματος. Αυτό, ούτε καν λαμβάνεται υπόψη από το κυβερνητικό επιτελείο, που στο πρώτο κύμα έκλεισε όλα τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ, μετακινώντας προσωπικό στα νοσοκομεία. Η κυβέρνηση προχώρησε στην πολύ επικίνδυνη λογική  του λεγόμενου «ανοίγματος της οικονομίας», επί της ουσίας χωρίς όρους,  χωρίς την πραγματική εξασφάλιση των προϋποθέσεων προάσπισης της Δημόσιας Υγείας, θυσιάζοντας τους κόπους του λαού όλο το τελευταίο διάστημα.

Τα νοσοκομεία της Αχαΐας αποτελούν μέρος της συνολικότερης εικόνας, με ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα να είναι η υποστελέχωση τους σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η τελευταία προκήρυξη 940 μόνιμων θέσεων στο ΕΣΥ έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση στις 17/5/19 και παρέμεινε «παγωμένη» από την τωρινή κυβέρνηση έως τις 7/2/20.  Με παρέμβαση της ΕΙΝΑ στις 12/2/20 (ΕΔΩ) αναδείχθηκε το «μαγείρεμα» του αριθμού των θέσεων που αναλογούσαν στα νοσοκομεία της Αχαΐας, όπου αρχικά προβλέπονταν 34 θέσεις και κατέληξαν 23, πολύ λιγότερες από τις κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων μόνιμων ιατρών στα νοσοκομεία του νομού που είναι τουλάχιστον 140, ενώ οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ περισσότερες. Η Αχαΐα έχασε δηλαδή, από την συγκεκριμένη προκήρυξη, 11 θέσεις μόνιμων γιατρών στα Νοσοκομεία της  μέσα σε όλο αυτό το «μαγείρεμα», με απόλυτη ευθύνη στις διοικήσεις των ΠΓΝΠ, ΓΝ Αγ.Ανδρέα και 6ης ΥΠΕ.

 Συγκεκριμένα οι θέσεις που χάθηκαν είναι: Στο ΓΝ Αγ Ανδρέα 1 θέση αναισθησιολόγου, 1 ορθοπεδικού,1 ψυχιάτρου, 1 ακτινολόγου, 1 αγγειοχειρουργού, 1 πλαστικού χειρουργού, 1 θέση στη μονάδα μεσογειακής αναιμίας. Στο ΠΓΝΠ 2 θέσεις στη ΜΕΘ, 1 στο αναισθησιολογικό και 1 στη μονάδα νεογνών.Στο Καραμανδάνειο 1 θέση παιδοψυχιάτρου.

Μετά την διαμαρτυρία της ΕΙΝΑ και άλλων φορέων της περιοχής το Υπουργείο δεσμεύτηκε για συμπληρωματική προκήρυξη για την Αχαΐα μέσα στην άνοιξη. Έχουν περάσει 5 μήνες και ακόμα τίποτα, ενώ στην τελευταία προκήρυξη των ελάχιστων 81 θέσεων δεν υπάρχει καμία από τις συγκεκριμένες που χάθηκαν στη μετάφραση…

Είναι χαρακτηριστική η τελευταία παρέμβαση της διευθύντριας της ΜΕΘ του ΠΓΝΠ για τις 2 οργανικές θέσεις εντατικολόγων που χάθηκαν, ενώ είναι αυτονόητη η ανάγκη ανάπτυξης κλινών ΜΕΘ και στελέχωσης τους με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό . Η συγκεκριμένη ΜΕΘ του νοσοκομείου αναφοράς για νοσηλεία περιστατικών COVID της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας και των νησιών του Ιονίου, με  13 ενεργές κλίνες, 4 κλινών που προγραμματίζονται να ανοίξουν και 6 κλίνες COVID ΜΕΘ, με πληρότητα άνω του 150% και αντιμετώπιση όλων των βαρέως πασχόντων των υπόλοιπων κλινικών. Η συγκεκριμένη ΜΕΘ καλείται να λειτουργήσει με μόλις 8 ιατρούς ΕΣΥ με έναν εξ αυτών προ της συνταξιοδότησης, χωρίς να αναμένεται καμία πρόσληψη μόνιμου ιατρού.  Η αναγκαία λειτουργία πλήρως στελεχωμένου τμήματος καρδιοχειρουργικής είναι επιβεβλημένη αλλά όχι εις βάρος των υπολοίπων τμημάτων που καταγράφουν μεγάλες ελλείψεις.

Αντίστοιχα είναι τα τεράστια κενά και οι ανάγκες για μόνιμο προσωπικό και στις υπόλοιπες κλινικές.

Δεν θέλουμε τα χειροκροτήματα σας,

Απαιτούμε:

Την άμεση προκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων για την Αχαΐα

Μαζικές προσλήψεις με μόνιμες θέσεις ιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης

Αύξηση της χρηματοδότησης για την Υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό

Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση και ΣΔΙΤ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being