Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Δημοσκόπηση: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τον καρκίνο

Δημοσκόπηση: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για...
Νασόπουλος Νάσος

8 Ιουλίου 2020: ΗΜΕΡΑ 395η του Ημερολογίου

Είχα γράψει προ καιρού ότι «αν ο καρκίνος δεν είναι μέσα σου, σίγουρα είναι δίπλα σου», εννοώντας ότι και οι υγιείς είναι σίγουρο ότι έχουν κάποιο συγγενή ή φίλο που είναι καρκινοπαθής». Ε λοιπόν, έρευνα (δημοσκόπηση) που έκανε για λογαριασμό της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, η εταιρία Kappa Research δείχνει ότι:

  • Εννιά (9) στους 10 Έλληνες έχουν στο συγγενικό ή φιλικό τους περιβάλλον άτομα που πάσχουν από καρκίνο, Παρόλα αυτά μόλις το 12% των Ελλήνων υποβάλλεται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο, όπως αναφέρει η πανελλήνια έρευνα που διεξήγαγε τον Ιανουάριο η εταιρία δημοσκοπήσεων
  • Έξι (6) στους 100 Έλληνες έχουν επιβιώσει από κάποια μορφή καρκίνου και ένας στους 100 έπασχε από τη νόσο την περίοδο που γινόταν η έρευνα από τη νόσο.

Μάλιστα, 1 στους 100, δηλαδή περίπου 100.000 άτομα υποβάλλονται σε θεραπεία αυτή τη στιγμή, ενώ 6 στους 100, δηλαδή 600.000 άτομα έχουν δώσει τη μάχη με τον καρκίνο και βγήκαν νικητές. Ιδιαίτερα αισιόδοξο αυτό το εύρημα της έρευνας. Περίπου 600.000 άνθρωποι νίκησαν τον καρκίνο. Ας το έχουμε στο νου μας όσοι δίνουμε ακόμα τη μάχη και κάποιες φορές δειλιάζουμε ή απογοητευόμαστε.

Ωστόσο, οι υπόλοιποι που είστε υγιείς, ας προβληματιστείτε από το χαμηλό ποσοστό των Ελλήνων που υποβάλλεται σε προληπτικό έλεγχο. Μόλις 12%. Ανάμεσα στο 88% που αδιαφορεί για τον προληπτικό έλεγχο, πιθανόν βρίσκεστε κι εσείς που είστε ή νομίζετε ότι είστε ακόμα υγιείς.

Και λέω «νομίζετε» γιατί ο καρκίνος μπορεί μέσα σας να δουλεύει ήδη και να αναπτύσσεται. Και αν τον ανακαλύψετε όταν θα σας δώσει συμπτώματα, τότε ίσως να είναι αργά. Αν όμως τον εντοπίστε έγκαιρα, μπορείτε να δώσετε με αυξημένες πιθανότητες νίκης τη μάχη.

Εκεί κρίνεται σε αποφασιστικό βαθμό η έκβαση της μάχης με τον καρκίνο: στο πόσο έγκαιρα θα εντοπίσει κάποιος την εστία καρκίνου που αναπτύσσεται στον οργανισμό του. Και ο μόνος τρόπος για τον έγκαιρο εντοπισμό, είναι ο προληπτικός ιατρικός έλεγχος.

Τα κύρια συμπεράσματα της δημοσκόπησης

Τα κύρια συμπεράσματα, της έρευνας είναι:

  • 23% των ερωτηθέντων χαρακτήρισαν την υγεία τους ως κακή, ποσοστό αρκετά υψηλό, που πρέπει να απασχολήσει την Πολιτεία και τους επιστήμονες. Στην κλίμακα από 1 (πολύ κακή) μέχρι το 10 (άριστη), κατά μέσο όρο οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι η υγεία τους ήταν στο 7,02.
  • Το 1% των ερωτηθέντων δήλωσε πως την ώρα της έρευνας έπασχαν από τον καρκίνο και λάμβαναν θεραπεία.
  • Το 6% ανέφερε πως έχει επιβιώσει από τον καρκίνο και είναι είτε σε ανάρρωση είτε σε πλήρη ύφεση.

Ως προς τους παράγοντες κινδύνου στις τέσσερις πρώτες θέσεις οι Έλληνες αναγνωρίζουν:

  • το κάπνισμα (62%)
  • η ανθυγιεινή διατροφή ( 46%)
  • η υπεριώδης ακτινοβολία ( 46%)
  • ο μολυσμένος αέρας (45%)

ενώ υποτιμούν τη σημασία

  • του σωματικού πάχους (25%)
  • της κατανάλωσης οινοπνευματωδών (24%)
  • την έλλειψη σωματικής άσκησης (20%)
  • την απειλή από συγκεκριμένους ιούς ή βακτηρίδια (17%)

Ως μέτρα που έλαβαν οι πολίτες για να προστατευθούν από τον καρκίνο ανέφεραν στην πρώτη θέση:

  • την κατανάλωση υγιεινής τροφής (37%)
  • την αποφυγή ή διακοπή καπνίσματος (35%)
  • την προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες (32%)
  • τη διατήρηση συστηματικά ενός υγιούς βάρους.

Αρνητικές εντυπώσεις προκαλούν τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού για τον ιό HPV* (4%) και η υποβολή σε τακτικό προληπτικό έλεγχο (12%). Ακόμα χειρότερη θεωρείται η διαπίστωση πως ένα ποσοστό αρκετά υψηλό δεν έκανε τίποτα για να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου (19%).

Τι ζητούν οι πολίτες από την κυβέρνηση

Σ’ ότι αφορά στο τι ζητούν από την κυβέρνηση οι πολίτες, σύμφωνα με την Kappa Research στις πρώτες πέντε θέσεις βρίσκονται:

  • Να φροντίσει να γίνουν οι υπηρεσίες για τους καρκινοπαθείς πιο οικονομικές, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων, των φαρμάκων, της θεραπείας και της περίθαλψης (40%),
  • Να κάνει επενδύσεις στις υποδομές υγείας που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ειδικούς επί του καρκίνου, σε επαρκή εξοπλισμό, σε εγκαταστάσεις και τεχνολογίες (39%),
  • Να βελτιώσει την έγκαιρη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου (38%),
  • Να εξασφαλίσει ίση πρόσβαση στις υποδομές υγείας για όλους ανεξαρτήτως φύλου, προέλευσης, εισοδήματος, ηλικίας κ.λ.π. (33%)
  • Να ενισχύσει την έρευνα ( 32%)

* Τι είναι ο ιός HPV;

O ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), είναι ο ιός που ευθύνεται αποκλειστικά για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, αλλά σε μεγάλο ποσοστό και για άλλες πιο σπάνιες μορφές καρκίνου στη γεννητική περιοχή, όπως στο αιδοίο, στον κόλπο, στο πέος και στον πρωκτό. Επίσης ευθύνεται αποκλειστικά για τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων (και των 2 φύλων).

Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στρες, ο καλύτερος σύμμαχος του καρκίνου

Τα τέσσερα αναγκαία μέτρα για να πολεμήσουμε τον καρκίνο

Διαβάστε το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Το ημερολόγιο