Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΗΜΕΡΑ 362η με καρκίνο: πλέον αρχίζω νέα μορφή θεραπείας…

ΗΜΕΡΑ 362η με καρκίνο: πλέον αρχίζω νέα ...
Νασόπουλος Νάσος

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Δεν είναι όλες οι ημέρες ίδιες. Όσο αισιόδοξα κι αν αντιμετωπίζεις την κατάσταση, όσο θετικά κι αν προσπαθείς να στέκεσαι στο πρόβλημα, υπάρχουν κάποιες ημέρες που δεν τα καταφέρνεις. Άλλες φορές επειδή σε απασχολεί κάποιο πρόβλημα άσχετο με τον καρκίνο και άλλες πάλι επειδή οι εξελίξεις στην ασθένεια δεν είναι οι καλύτερες, δεν είναι αυτές που θα ήθελες. Όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους υγιείς, έχουμε κι εμείς, οι καρκινοπαθείς, τις καλές και τις κακές μας ημέρες. Τέτοια, όχι καλή, είναι η σημερινή.

Σίγουρα συνέβαλλαν τα χθεσινά νέα από την αξονική (Ακόμα μια αξονική χωρίς καλά νέα). Ξύπνησα με εκνευρισμό. Όχι με στενοχώρια ή απογοήτευση, αλλά όντας νευριασμένος. Όχι με κάποιον συγκεκριμένα, δεν μου έκανε κάτι κανείς.

Νευριασμένος μάλλον επειδή πέρασα την μεγάλη ταλαιπωρία των χημειοθεραπειών χωρίς αποτέλεσμα και εκεί που είχα εναποθέσει τις ελπίδες μου στην ανοσοθεραπεία, δείχνει ούτε αυτή να φέρνει αποτέλεσμα. Πλέον το ενδεχόμενο να διακόψω την ανοσοθεραπεία είναι ορατό.

Όχι ότι χάθηκε ο κόσμος, όχι ότι δεν υπάρχουν άλλες επιλογές, αλλά να, με την ανοσοθεραπεία ένιωθα καλά, όσο κι αν ακούγεται περίεργο μου άρεσε αυτή η μορφή θεραπείας. Ίσως επειδή τη συνέκρινα με τις χημειοθεραπείες που ακόμα νιώθω να κυλάει δηλητήριο στο αίμα μου, θεώρησα την ανοσοθεραπεία πιο ευγενή, πιο ανθρώπινη.

Και τέλος πάντων, έχει ανάγκη ο άνθρωπος, να ακούει κάπου-κάπου και καλά νέα. Εγώ, έξι αξονικές και τρία Pet Scan έχω κάνει μέσα σε ένα χρόνο, και ένα καλό νέο δεν έχω ακούσει μια φορά. Με εξαίρεση ίσως, την αξονική που έκανα μετά τις ακτινοβολίες, τον Αύγουστο του 2019, η οποία έδειξε ότι οι όγκοι είχαν περιοριστεί και είχαν γίνει χειρουργήσιμοι.

Τώρα που το σκέφτομαι, αύριο 6 Ιουνίου, κλείνω ακριβώς ένα χρόνο από την πρώτη αξονική, αν κι εγώ μετρώ το Ημερολόγιο από τις 10 Ιουνίου, που έκανα το Pet scan και επιβεβαιώθηκε ότι έχω καρκίνο.

Στις 6 Ιουνίου 2019 όμως, έκανα την αξονική μετά από επιμονή του φίλου γιατρού Πάνου Κίτρου. Κι όταν την επομένη με ενημέρωσε ότι μου έχει κλείσει ραντεβού για Pet Scan στις 10 Ιουνίου, ούτε καν τον ρώτησα γιατί, ούτε καν τον ρώτησα τι έδειξε η αξονική. Ίσως επειδή διαισθανόμουν τι έπεται. Έμαθα τα νέα μια και καλή (ή μάλλον, πήρα την κρύα μου)  στις 10 Ιουνίου 2019, την οποία και …ανακήρυξα ως «Ημέρα 1η» (ΗΜΕΡΑ 1η: Ραντεβού... με τον καρκίνο) στην αναμέτρησή μου με τον καρκίνο και ως εκ τούτου και στο Ημερολόγιο.

Ξύπνησα εκνευρισμένος λοιπόν, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο να πρέπει να διακόψω και την ανοσοθεραπεία. Και πριν φτάσει μεσημέρι, έρχεται η επιβεβαίωση. Ο ογκολόγος μου κ. Καλόφωνος, έχοντας πληροφορηθεί τα αποτελέσματα της αξονικής, μού ανακοινώνει ότι διακόπτουμε την ανοσοθεραπεία και μού υποδεικνύει να αρχίσω χωρίς καθυστέρηση θεραπεία παίρνοντας το χάπι tarceva.

Χθες σάς είχα πει ότι περιμένω την ιατρική διάγνωση την Τρίτη, μετά του Αγίου Πνεύματος. Τελικά ήρθε νωρίτερα.  

Ο κ. Καλόφωνος δεν ήθελε να χάσουμε ούτε μέρα και γι’ αυτό μού υπέδειξε να ξεκινήσω από σήμερα τη νέα θεραπεία. Αυτό και έκανα. Το νέο φάρμακο, το οποίο παραλάβαμε από το φαρμακείο του ΕΟΠΥ δεν προκαλεί κάποιες σοβαρές παρενέργειες. Είναι από τα φάρμακα υψηλού κόστους καθώς ένα κουτί που περιέχει 30 χάπια, κοστίζει 1.816 ευρώ!   

Θα παίρνω ένα την ημέρα και προσβλέπουμε σε αποτελέσματα, μετά από 2-3 μήνες.  

Πάει λοιπόν κι η ανοσοθεραπεία, ξαναρχίζουμε νέο κύκλο θεραπείας και μεταθέτουμε τις ελπίδες μας για μετά από ένα δίμηνο, τρίμηνο. Όπως είπα και παραπάνω, ακόμα επιλογές υπάρχουν, δεν οδηγούμαστε σε αδιέξοδο από την μη απόδοση της ανοσοθεραπείας. Ωστόσο, η αίσια έκβαση της προσπάθειας παίρνει νέα αναστολή.

Ανασυγκρότηση λοιπόν. Και προσπάθεια να αφήσουμε πίσω μας τις δύο τελευταίες ημέρες, που δεν ήταν κι από τις καλύτερες.

Εδώ θα σας αφήσω για σήμερα και θα ανανεώσω το ραντεβού μου μαζί σας για την Τρίτη, καθώς μου ‘ρχεται η διάθεση για δυο μέρες να μείνω μακριά από υπολογιστές, ίσως και να απολαύσω την ηρεμία του βουνού στον Κάλανο, που όμως δεν υπάρχει ίντερνετ και συνεπώς δεν είναι εύκολο να γράφω το Ημερολόγιο.

Άρα, νεότερα την Τρίτη και σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, τα μηνύματα συμπαράστασης και τις ευχές που μου στείλατε από χθες, μαθαίνοντας για τα νέα της αξονικής.

Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΜΕΡΑ 361η με καρκίνο: Ακόμα μια αξονική χωρίς καλά νέα

Νανορομπότ θα «ταξιδεύουν» στις φλέβες μας και θα χτυπούν τον καρκίνο!

Εμπειρίες ανθρώπων που μάχονται με τον καρκίνο για χρόνια και είναι ακόμα εδώ

Το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Το ημερολόγιο