Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΛΕΝΕ

/

Τα συμπτώματα για τον καρκίνο του θυρεοειδούς

Τα συμπτώματα για τον καρκίνο του θυρεοειδούς

Πιο συχνή η εμφάνισή του στις γυναίκες

Τι είναι ο καρκίνος του θυρεοειδούς

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι η πιο συχνή κακοήθεια του ενδοκρινικού συστήματος. Στην Ελλάδα είναι ο πέμπτος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες (4,2%) και αποτελεί το 2,4% όλων των νέων κρουσμάτων καρκίνου. Στους άνδρες παρουσιάζεται σπανιότερα από ότι στις γυναίκες, με αναλογία 1 προς 3. Είναι ιάσιμος σε ποσοστό πάνω από 95% και δεν πεθαίνει ο ασθενής.

Από το 1970 μέχρι σήμερα ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι η ταχύτερα αυξανόμενη διάγνωση καρκίνου σε παγκόσμια κλίμακα.

Είναι συνηθέστερος καρκίνος σε άτομα ηλικίας 15 έως 29 ετών. Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων στις γυναίκες στα 20 τους είναι 5 φορές υψηλότερος από ότι στους άνδρες στα 20. Είναι επίσης ο πιο κοινός καρκίνος σε άνδρες ηλικίας 30 έως 39 ετών και ο δεύτερος πιο κοινός καρκίνος σε γυναίκες στην ίδια ηλικιακή ομάδα. Μεταξύ 2007 και 2016, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε νέες περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς σημειώθηκαν σε εφήβους ηλικίας 15 έως 19 ετών, με 4% αύξηση στις γυναίκες και 5% αύξηση στους άνδρες.

Μια μελέτη του 2019, δείχνει ότι και στα παιδιά υπάρχει μία αύξηση εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς με ρυθμό 4,43% κάθε χρόνο για 16 χρόνια, από το 1998 μέχρι το 2013.

Ωστόσο, οι περισσότεροι καρκίνοι του θυρεοειδούς έχουν πολύ ήπια πορεία και σπάνια οδηγούν σε θάνατο ασθενούς. Έτσι, οι πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς υποστηρίζουν μια γενικά λιγότερο επιθετική θεραπεία.

Ποιες είναι τα συνήθη αίτια του καρκίνου του θυρεοειδούς

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί το καρκίνο του θυρεοειδούς. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του θυρεοειδούς παρουσιάζουν γενετικές αλλαγές – μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις επιτρέπουν στα κύτταρα να μεγαλώνουν και να πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Τα κύτταρα αυτά χάνουν την ικανότητα να πεθαίνουν, όπως θα έκαναν τα κανονικά κύτταρα. Τα συσσωρευόμενα ανώμαλα κύτταρα του θυρεοειδούς σχηματίζουν έναν όγκο. Τα ανώμαλα κύτταρα μπορεί να διασπάσουν την εξωτερική κάψα του θυρεοειδούς και να εισβάλουν σε κοντινούς ιστούς, συνήθως λεμφαδένες και να κάνουν μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος.

Καρκίνος του θυρεοειδούς: Συμπτώματα

Τα άτομα με καρκίνο του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα. (Μερικές φορές, άτομα με καρκίνο του θυρεοειδούς δεν έχουν εμφανίσει κάποιο από τα συμπτώματα αυτά. Επίσης, η αιτία ενός συμπτώματος μπορεί να οφείλεται σε κάποιο άλλο λόγο και όχι σε καρκίνο).

  • Όγκος στο μπροστινό μέρος του λαιμού, κοντά στο “μήλο του Αδάμ”
  • Βραχνάδα
  • Πρησμένοι αδένες στον λαιμό
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνος στον λαιμό ή στον σβέρκο
  • Επίμονος βήχας που δεν οφείλεται σε κρυολόγημα

Εάν ανησυχείτε για τυχόν αλλαγές που αντιμετωπίζετε, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Ο γιατρός σας θα ρωτήσει πόσο καιρό και πόσο συχνά αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα, εκτός από άλλες ερωτήσεις. Αυτό συμβάλλει στον εντοπισμό της αιτίας του προβλήματος.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται όχι μόνο από καρκίνο του θυρεοειδούς. Αλλά και από άλλα προβλήματα του θυρεοειδούς, όπως η βρογχοκήλη ή κάποια άσχετη κατάσταση, όπως μια λοίμωξη.

Εάν διαγνωστεί καρκίνος, η ανακούφιση των συμπτωμάτων παραμένει σημαντικό μέρος της φροντίδας και της θεραπείας του καρκίνου. Αυτό ονομάζεται υποστηρικτική φροντίδα. Ξεκινά συχνά μετά τη διάγνωση και συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΜΕΡΑ 362η με καρκίνο: πλέον αρχίζω νέα μορφή θεραπείας…

Ακόμα μια αξονική χωρίς καλά νέα

Το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr