Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Η πρώτη νίκη: ο καρκίνος μεταβάλλεται σε μια χρόνια νόσο

Η πρώτη νίκη: ο καρκίνος μεταβάλλεται σε...
Νασόπουλος Νάσος

Δευτέρα 1 Ιουνίου: 358η ημέρα του Ημερολογίου

Δευτέρα 1η Ιουνίου. Με ταλαιπωρεί από το Σάββατο μια αδιαθεσία, μάλλον κρύωμα είναι. Κρυώνω, νιώθω ένα πιάσιμο στα κόκκαλα, έχω δέκατα. Τίποτα το σοβαρό. Από το μέτωπο του καρκίνου, δεν υπάρχουν νέα.

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, την Πέμπτη το μεσημέρι συγκεκριμένα, θα κάνω αξονική την οποία θα συγκρίνουν οι γιατροί με την προηγούμενη (πριν 50 ημέρες περίπου) για να δούμε αν αποδίδουν οι ανοσοθεραπείες. Αποτελέσματα θα έχουμε την άλλη Δευτέρα-Τρίτη.

Έως τότε, ρουτίνα

Γιατί, ποιος σας είπε ότι και ο καρκίνος δεν έχει ρουτίνα; Ευτυχώς, έχει. Και λέω ευτυχώς, καθώς οτιδήποτε καθυστερεί ή ακυρώνει μια επιδείνωση, είναι θετικό, είναι μια μικρή νίκη, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν σημάδια βελτίωσης.

Μπορεί να μην έχει βρεθεί το λεγόμενο φάρμακο που θα θεραπεύει τον καρκίνο, όμως τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει άλματα που τείνουν να μεταβάλλουν τον καρκίνο σε μια χρόνια νόσο, όπως είναι επί παραδείγματι, ο σακχαρώδης διαβήτης. Σε αυτό συμφωνούν πλέον όλοι οι Ογκολόγοι. Προ μηνών ο γιατρός Χειρουργικής Ογκολογίας κ. Γιάννης Σπηλιώτης είχε πει ότι έχοντας καρκίνο «θα ζεις 25-30 χρόνια και μπορεί να πεθαίνεις είτε από επιπλοκή του καρκίνου ή από κάποιο άλλο πρόβλημα».

«Έχουμε κατορθώσει και είμαστε σε μία λεωφόρο νίκης. Από το 1970 έως το 2010 “δώσαμε” 15 χρόνια επιπλέον ζωής, τονίζει ο διακεκριμένος χειρουργός, εξηγώντας ότι το ’70 ασθενείς πέθαιναν σε έξι μήνες ή ένα χρόνο, ενώ το 2010 αντίστοιχοι ασθενείς μπορεί να “κέρδισαν” 15 και 16 χρόνια» πρόσθεσε.

Και είχε επισημάνει με νόημα: «Και αυτό που εγώ λέω για τον καρκίνο είναι: Μη φοβηθείς και μην αργήσεις, γλυκοχαράζει η νίκη»...

Πόσοι και πόσοι άνθρωποι ζουν δίπλα μας, ανάμεσά μας, επί χρόνια, έχοντας κάποιο χρόνιο νόσημα; Σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, χρόνια πνευμονοπάθεια, καρδιαγγειακά νοσήματα, άνοια, ημικρανίες και ένα σωρό ακόμα...

Έτσι θα είναι και ο καρκίνος. Μια αρρώστια η οποία μπορεί να μην θεραπεύεται, αλλά θα ζούμε μαζί της για πάρα πολλά χρόνια, κάνοντας την ενδεδειγμένη θεραπεία.  

Μια αρρώστια που θα μάς διαμορφώνει μια νέα καθημερινότητα, επαναλαμβανόμενη για πολλά χρόνια. Δηλαδή μια νέα ρουτίνα.

Το ζητούμενο λοιπόν όταν διαγνωστούμε με καρκίνο δεν είναι μόνον αν μπορούμε να θεραπευτούμε, αλλά κι αν μπορούμε να ζήσουμε μαζί του επί χρόνια. Και σε αυτή την περίπτωση, νικητές θα 'μαστε. 

Έχω ήδη συναντήσει στην Ογκολογική ανθρώπους που ζουν έχοντας καρκίνο 10 και 15 χρόνια. Και δεν αναφέρομαι σε αυτούς που θεραπεύτηκαν και μετά τούς επανεμφανίστηκε, όπως εγώ, που το 2009 διαγνώστηκα με καρκίνο του προστάτη, θεραπεύτηκα και το 2019, εμφανίστηκε καρκίνος του πνεύμονα. Μιλάω για ανθρώπους που επί 10 ή 15 χρόνια ζουν έχοντας καρκίνο...

Ποιος είναι ο κ. Σπηλιώτης

Αφού ήλθε στη συζήτησή μας και χρησιμοποιήσαμε τις επιστημονικές του εκτιμήσεις, ας γνωρίσουμε τον κ. Σπηλιώτη:

Είναι γέννημα – θρέμμα Πατρινός και ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός στην τοπική κοινωνία, με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς και επισκέπτεται συχνά.

Μάλιστα, δύο από τους γιους του σπούδασαν στην Ιατρική Σχολή της Πάτρας.

Ο κ. Σπηλιώτης γεννήθηκε στα 1959, στην περιοχή κοντά στο στάδιο της Παναχαϊκής, πήγε στο 26ο Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, στο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων (ήταν εξατάξιο τότε) και τις δύο τελευταίες τάξεις φοίτησε στο 5ο Λύκειο Αθηνών στα Εξάρχεια.

Το 1977 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή των Πατρών, μάλιστα υπήρξε ένας από τους 60 πρώτους φοιτητές της Σχολής, η οποία ιδρύθηκε εκείνη τη χρονιά.

Αμέσως μετά την ειδικότητα που έλαβε στο νοσοκομείο του «Αγίου Ανδρέα» ο κ. Σπηλιώτης, εργάστηκε ως χειρουργός στο Ινστιτούτο Καρκίνου πανεπιστημίου Montpellier Γαλλίας, από όπου επέστρεψε στην Πάτρα, το 1992.

Από το 1993 μέχρι και το 1997 υπηρέτησε στην Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών και στη συνέχεια, μέχρι το 2009, στην Χειρουργική Κλινική Νομαρχιακού Νοσοκομείου Μεσολογγίου και στη συνέχει υπηρέτησε ως Συντονιστής Διευθυντής Α’ Χειρουργικού Τμήματος στο νοσοκομείο Μεταξά στον Πειραιά, ενώ έχει πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο.

Είναι διευθυντής Κλινικής Αντιμετώπισης Περιτοναϊκής Κακοήθειας και Χειρουργικής Ογκολογίας στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Γιατί να χτυπήσει εμένα ο καρκίνος;»

Η Ράνια έχει καρκίνο στο πάγκρεας και ξεκινάει χημειοθεραπείες

Ούτε το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι αθώο- Που "βαράει" το κάπνισμα

Το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Το ημερολόγιο