Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Θλίψη και στην Πάτρα για τον Πολύκαρπο Διαμάντη

Θλίψη και στην Πάτρα για τον Πολύκαρπο Διαμάντη
Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

Πέθανε στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ όπου πήγε μετανάστης

Βαριά έπεσε και στην Πάτρα, μα και στην Ναυπακτία, η είδηση του θανάτου τού Πολύκαρπου Διαμάντη, που έφυγε από κοντά μας, ξημερώματα Κυριακής (17/5) στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ.

Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1931 στην Άνω Χώρα και ήταν το μεγαλύτερο παιδί του Νίκου Διαμάντη και της Γεωργίας (γένος Παπαδημητρίου). Ακολούθησε ο Λεωνίδας, ο Κώστας, η Ηλέκτρα, η Βούλα, ο Δημήτρης και ο Γιάννης.

Αφότου τέλειωσε η δεκαετία του ’40 με τον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο, την κατοχή και τον εμφύλιο, τα αγόρια της οικογένειας, όπως όλα στο χωριό, όπως τόσες χιλιάδες άλλα στην Ελλάδα, κίνησαν να βρουν την τύχη τους ως μετανάστες.

Η Ελλάδα αιμορραγούσε και χιλιάδες οικογένειες «έχασαν» τα παιδιά τους, άλλα στην Γερμανία, άλλα στην Αυστραλία, άλλα στις ΗΠΑ.

Ο νεαρός Πολύκαρπος, δεν είχε ενηλικιωθεί, όταν έφυγε για να ένα καλύτερο μέλλον. Το 1951 πήγε στο Κλίβελαντ, 20 χρονώ παλικάρι και εργάστηκε σκληρά για το μεροκάματο. Τα κατάφερε όμως και από βιοπαλαιστής μπόρεσε να πατήσει γερά στα πόδια του.

Επέστρεψε δυο χρόνια μετά για να παντρευτεί την συγχωριανή του Νίτσα Σούζα, με την οποία, στις ΗΠΑ πάντα, έκαναν τη δική τους οικογένεια.

Απέκτησαν τρία παιδιά, την Γεωργία, την Μαρία και τον Τάκη. Εκεί, μαζί τους, και τα άλλα αδέλφια του Πολύκαρπου, ο Κώστας, ο Λεωνίδας κι ο Γαννάκης, που «έφυγε» πολύ μικρός, 26 ετών ήταν το 1971 σε ένα φοβερό τροχαίο δυστύχημα έξω από το Κλίβελαντ.

Τα άλλα αδέλφια τους, η Ηλέκτρα Κυριαζή, η Βούλα Σταθοπούλου και ο Δημήτρης Διαμάντης δεν ξενιτεύτηκαν, έφυγαν από την Άνω Χώρα και έφτιαξαν τις δικές τους οικογένειες στην Πάτρα όπου ζουν μέχρι και σήμερα.

Τα έξι από τα επτά αδέλφια στην τελευταία φωτογραφία που ήταν μαζί...

 

Ο Πολύκαρπος εδώ και μερικές ώρες κίνησε να βρει τα αδέλφια του Γιάννη (1945-1971), Κώστα (1935-2010) και Λεωνίδα (1933-2006), μα και την αγαπημένη του κόρη Μαρία που λύγισε από ύπουλη ασθένεια 23 χρονών το 1998. Και φυσικά τον πατέρα του Νίκο (1901-1990) και τη μάνα του Γιωργίτσα (1905-1979), που μαράζωνε με τέσσερα παιδιά στη μαύρη ξενιτιά….

Πρόλαβε να ζήσει μια πλήρη και ευτυχισμένη ζωή, να χαρεί τρία παιδιά και έξι εγγόνια, δύο δισέγγονα, 15 ανίψια.

Και πάντα, κάθε καλοκαίρι, ερχόταν στην Ελλάδα και μοιραζόταν τα καλοκαίρια του, πότε στην Άνω Χώρα και πότε στην Πάτρα με τ’ αδέλφια του, τα οποία υπεραγαπούσε, η οικογένεια διατηρεί εξοχικό στα Αραχωβίτικα.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

 

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

Σαν τον μετανάστη στη δική σου γη

μέρα νύχτα λύνεις δένεις την πληγή

κι όλα γύρω ξένα κι όλα πετρωμένα

και δεν ξημερώνει να 'ρθει χαραυγή

Στράγγισε η ζωή σου που αιμορραγεί

κάθε ώρα τρόμος πόνος και κραυγή

και σ' ακούν οι ξένοι κι ο αδερφός σωπαίνει

αχ δεν είναι άλλη πιο βαθιά πληγή

Σύρμα κι άλλο σύρμα και χοντρό γυαλί

μάτωσε ο ήλιος την ανατολή

κλαις κι αναστενάζεις αχ ξενιτιά φωνάζεις

μα η ελπίδα μαύρο κι άπιαστο πουλί

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις