Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Τολμηρό πλάνο και πανστρατιά στον πόλεμο κατά της ανεργίας

Τολμηρό πλάνο και πανστρατιά στον πόλεμο...
Πολίτης Στάθης

του Στάθη Θ. Πολίτη

Η χώρα κατόρθωσε να βγει νικήτρια από την πρώτη μάχη κατά του κορωνοϊού. Αυτό συνέβη τόσο εξαιτίας των άμεσων και αυστηρών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, όσο κυρίως χάρη στην αξιοθαύμαστη στάση ψυχραιμίας και ατομικής ευθύνης που επέδειξε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Παρ’ όλα αυτά, όποιος θεωρεί πως η συγκεκριμένη νίκη σημαίνει και ανάλογη τελική έκβαση στον πόλεμο κατά του ιού, πλανάται πλάνη οικτρά.

Βέβαια, εκτός από το υγειονομικό κομμάτι της κρίσης, αντίστοιχα σημαντικό είναι και το οικονομικό της σκέλος. Η ανησυχία και η αβεβαιότητα για το πόσο σφοδρή θα είναι η οικονομική φουρτούνα στην οποία έχουμε εισέλθει, είναι ήδη κάτι παραπάνω από έκδηλες. Οι πρώτες προβλέψεις από Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ κάνουν λόγο για ύφεση φέτος στην χώρα μας περί το 10% (από αρχική πρόβλεψη ανάπτυξης 3%) και ανεργία που ενδεχομένως θα ξεπεράσει και τα επίπεδα του 22% (από 17%).

Εκεί ακριβώς είναι που πρέπει να θέσει η κυβέρνηση την απόλυτη προτεραιότητα στον στρατηγικό της σχεδιασμό. Να εκπονήσει και να πραγματώσει ένα τολμηρό και καινοτόμο πλάνο που θα στοχεύσει στη διατήρηση της ανεργίας σε ανεκτά για την κατάσταση επίπεδα.

Το πρώτο πράγμα που οφείλουν να κάνουν οι κυβερνώντες είναι μία ρεαλιστική απεικόνιση της κατάστασης και παρουσίαση της στην κοινωνία με ειλικρίνεια και χωρίς επικοινωνιακά τερτίπια. Τα καλά αποτελέσματα στην εξάπλωση του ιού, έχουν ως παράπλευρο αποτέλεσμα έναν εφησυχασμό σε κάποια μέλη της κυβέρνησης που τείνουν να παρουσιάζουν την εικόνα στο οικονομικό κομμάτι πολύ πιο ροδαλή απ’ ότι άμεσα θα εξελιχθεί.

Στη συνέχεια, η ξεκάθαρη στόχευση του πλάνου θα πρέπει να είναι η διατήρηση και η επιδότηση των θέσεων εργασίας και όχι της ανεργίας. Οι πρώτες κινήσεις με την ένεση ρευστότητας 17,5 δις ευρώ, σε καμία περίπτωση δεν αρκούν.

Σίγουρα, θα πρέπει επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση να αρθεί  στο ύψος των περιστάσεων, αλλά ταυτόχρονα και η δική μας κυβέρνηση να αξιοποιήσει κάθε ευρώ από τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης –πράγμα καθόλου αυτονόητο.

Ο ρόλος των τραπεζών θα είναι εξίσου κρίσιμος. Η εστίαση του θα πρέπει να είναι κυρίως στην χρηματοδότηση της υγιούς επιχειρηματικότητας και στο να μπει οριστικό τέλος στην διατήρηση στην εντατική επιχειρήσεων ζόμπι που αποτελούν καρκινώματα για την οικονομία της χώρας.

Η παροχή κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πλέον σε ρυθμούς fast track. Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ένα ακόμα βήμα στήριξης των θέσεων εργασίας μπορεί να είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κίνηση η οποία θα δώσει σημαντική ανάσα στους επιχειρηματίες για τη διατήρηση θέσεων εργασίας και τη διενέργεια νέων προσλήψεων. Οι πόροι που θα χαθούν για το δημόσιο, μπορούν να εξοικονομηθούν με δραστικές μειώσεις της κρατικής σπατάλης που παρατηρούνται σε διάφορες δραστηριότητες.

Το γεγονός πως η οικονομία εισέρχεται σε αχαρτογράφητα ύδατα, σημαίνει πως οι απαντήσεις στις καινοφανείς προκλήσεις δεν μπορεί να είναι συμβατικές, αλλά οφείλουν να είναι ρηξικέλευθες και να εφαρμοσθούν με τόλμη και επιμονή. Διαφορετικά, δεν θα έχουν το παραμικρό αντίκτυπο.

Στο απευκταίο σενάριο που η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να ανακόψει τη γιγάντωση της ανεργίας, οι παρενέργειες ενδέχεται να είναι σφοδρές –ακόμα και μη αναμενόμενες. Για παράδειγμα, στην περίπτωση νέου κύκλου της πανδημίας στην χώρα, πώς θα αντιδράσει το κομμάτι της κοινωνίας που θα έχει διαπιστώσει πως, για πολλοστή φορά μέσα σε μία δεκαετία, χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του, παραμένοντας άνεργο και χωρίς καμία άμεση προοπτική για την ζωή τη δική του και των αγαπημένων του;

Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο πως στη δεδομένη χρονική στιγμή, η μάχη κατά της ανεργίας αποτελεί την ύψιστη εθνική προτεραιότητα. Κάτι το οποίο οφείλουν να αντιληφθούν εκτός από τους κυβερνώντες, τόσο η αντιπολίτευση όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία πανστρατιά δυνάμεων που θα μπορέσει με τις κατάλληλες κινήσεις να ανακόψει την επέλαση του οικονομικού τυφώνα και να δώσει τις απαραίτητες ανάσες στους πολίτες, για να βγουν όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι από τη νέα κρίση που έπληξε την χώρα μας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις