Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Κι… o Γολγοθάς των επαγγελματιών συνεχίζεται- Ακόμα να πάρουν τα 800 ευρώ

Κι… o Γολγοθάς των επαγγελματιών συνεχίζ...

Πικρή η πραγματικότητα του κορωνοϊού  

Τραγική είναι η οικονομική κατάσταση εμπόρων κι επαγγελματιών σε Πάτρα και Αχαΐα καθώς από την ώρα που λήφθηκαν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα κατά της επέκτασης της πανδημίας, έχουν άπαντες βρεθεί στον «αέρα».

Χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν υποχρεωθεί να κλείσουν και ακόμα, πέντε ολόκληρες εβδομάδες αργότερα, δεν έχουν λάβει ακόμα τα 800 ευρώ, το επίδομα δηλαδή ειδικού σκοπού. Έντονα όμως είναι τα παράπονα των εκπροσώπων τους και για το γεγονός ότι πάρα πολλοί επαγγελματίες έχουν αποκλειστεί από το επίδομα, καθώς έχουν μπει προϋποθέσεις που δεν της πληρούν.

Εκείνοι δε που θα το πάρουν θα είναι ουσιαστικά σαν να λαμβάνουν 400 ευρώ το μήνα, αφού ο πρώτες πληρωμένες αναμένεται να γίνουν τέλη Απρίλιου. Όσο για την επόμενη μέρα, φαίνεται πώς θα είναι δύσκολη. Γεγονός που αποτυπώνεται και σε σχετική έρευνα η οποία κατέδειξε ότι μία στις 7 επιχειρήσεις δεν πρόκειται να ξανανοίξει μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Αχαΐας, Παναγιώτης Σκέντζος, η κατάσταση είναι τραγική και η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΟΕΒΕΣΝΑ δηλώνει πως είναι σε τραγική οικονομική κατάσταση.

«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Όσοι έχουν κλείσει υποχρεωτικά δεν έχουν λάβει ακόμα ούτε καν αυτή την πενιχρή βοήθεια που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Όσοι λειτουργούν έχουν δει τους τζίρους τους να καταρρέουν, οι επιχειρήσεις έχουν καταρρεύσει. Σε πολλά κτίρια, στην Πάτρα, έχουν μπει ενοικιαστήρια και όπως φαίνεται αρκετές επιχειρήσεις δεν θα ξανανοίξουν», σημειώνει ο κ. Σκέντζος. Παράλληλα σχολιάζει αρνητικά το γεγονός ότι όλων των μέτρων βοήθειας έχει εξαιρεθεί οι αγρότες μας οι οποίοι επίσης πλήττονται βάναυσα από την κρίση.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Γιώργος Βαγενάς, ο οποίος τονίζει ότι η πραγματικότητα για τους εμπόρους είναι, πικρή.

«Όταν θα επιτραπεί ν’ ανοίξουν οι συνάδελφοι, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Το θέμα με τις επιταγές είναι στον αέρα. Δόθηκε μια παράταση για 75 μέρες η οποία λήγει στις 15 Ιούνιου. Όταν λοιπόν ανοίξεις, μετά από ένα μήνα πρέπει να δώσεις τις επιταγές του προηγούμενου μήνα που μεταφέρθηκαν και αυτού που θα τρέχουν. Καταλαβαίνετε ότι θα «σκάσουν» όλες οι επιταγές.

Μην ξεχνάμε όταν ανοίξουμε όλοι θα χρωστάμε ενοίκια, ΔΕΗ, προμηθευτές, τράπεζες, όλα αυτά θα απαιτηθούν άμεσα. Για να βγουν όλα αυτά οι συνάδελφοι θα πρέπει να τριπλασιάσουν την εργασία τους. Ούτε το ένα τρίτο δεν θα έχουν όμως από δουλειά. Η κυβέρνηση δεν είναι αρωγός στα προβλήματα», σχολιάζει μεταξύ άλλων ο κ. Βαγενάς.

Όσον αφορά τέλος τον κλάδο των οδηγών ταξί που συνεχίζει να δουλεύει ο κ. Σκέντζος, που είναι πρόεδρος και του Συλλόγου τους, επισημαίνει ότι η κίνηση είναι ουσιαστικά μηδενική. Σε όλη την πόλη κυκλοφορεί, εκ περιτροπής, περίπου το 15% των οχημάτων και οι εισπράξεις που κάνουν είναι ελάχιστες, μπορεί και κάτω από 20 ευρώ την ημέρα. «Άπαντες, ταξιτζήδες και άλλοι επαγγελματίες θα κληθούμε το επόμενο διάστημα να πληρώσουμε όλες μας τις υποχρεώσεις σε εφορείες, ταμεία κτλ., χωρίς να διαθέτουμε τα χρήματα. Η οικονομία θα έχει καθαρά πτωτική τάση», επισημαίνει.

Επίσης η ΟΕΒΕΣΝΑ σε επιστολή της προς του συναρμόδιου Υπουργούς με θέμα «Προϋποθέσεις δικαιώματος αποζημίωσης ειδικού σκοπού Μικρομεσαίων επιχειρηματιών – Αυτοαπασχολούμενων », αναφέρει τα εξής: 

"Αναφορικά με τις προϋποθέσεις δικαιώματος αποζημίωσης ειδικού σκοπού όπως αυτές ορίζονται από τη σχετική ΚΥΑ υπ’ αριθμ. 39162 ΕΞ 2020 (ΦΕΚ 1457Β/16-04-2020) και συγκεκριμένα το άρθρο 3, παράγραφος 1β αναφέρει πως η επιχείρηση χρειάζεται να «έχει υποβάλει μέχρι και την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2018 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020».

Αυτή η προϋπόθεση αφορά τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας και που είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ σε μηνιαία βάση, σε αντίθεση με το 95% των επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας, οι οποίες υποχρεούνται με νόμο στην υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ κάθε τρεις μήνες.

Όπως αντιλαμβάνεστε, για τις επιχειρήσεις αυτές δεν πληρούνται οι χρονικές προϋποθέσεις σχετικά με τις δηλώσεις ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να εγείρεται κίνδυνος για τη λήψη της αποζημίωσης του ειδικού σκοπού, καθώς οι προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά.

Επειδή, λογικά, το πρόβλημα υπάρχει στην πλατφόρμα βάσει της οποίας θα γίνει η αξιολόγηση για όσους δικαιούνται να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, χρειάζεται να υπάρξει διευκρίνιση για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας να έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2018 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019, προκειμένου να μην τις «πετάει» έξω το σύστημα ως μη δικαιούχους.

Παρακαλούμε για άμεση δική σας παρέμβαση, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην ενίσχυση της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρηματιών."

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις