Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νέες κατηγορίες στο επίδομα 800 ευρώ- Μπαίνουν και αυτοί με παράλληλη εργασία

Νέες κατηγορίες στο επίδομα 800 ευρώ- Μπ...

ΔΕΙΤΕ τις προϋποθέσεις

Την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ και σε εργαζόμενους με παράλληλη απασχόληση, που δεν έχουν τεθεί σε αναστολή από όλους τους εργοδότες τους επιτρέπει η νέα ΚΥΑ με την οποία προστίθενται νέες κατηγορίες δικαιούχων στην αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών και τα αναφερόμενα στην επίμαχη ΚΥΑ, προϋπόθεση για να λάβει ένας μισθωτός με πολλαπλή απασχόληση την αποζημίωση ειδικού σκοπού κι εφόσον δεν έχει τεθεί σε αναστολή από όλους τους εργοδότες του είναι να εργάστηκε κατά κύριο λόγο με μερική απασχόληση στον εργοδότη που συνεχίζει να τον απασχολεί και να τον διατηρεί εκτός αναστολής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εν λόγω ΚΥΑ, στη διαδικασία λήψης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού προστίθενται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότη και κάποιος/οι εξ αυτών δεν έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τους και εφόσον οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησής τους δεν ξεπέρασαν το 30% των συνολικών ωρών εργασίας τους με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους, από 15/3/2020 έως και 20/4/2020". 

Ο πήχης δηλαδή για να καταστεί δικαιούχος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ο εν λόγω πολλαπλώς απασχολούμενος μισθωτός είναι να μην ξεπερνούν σε εβδομαδιαία βάση οι ώρες εργασίας του το 30% των συνολικών ωρών εργασίας του με βάση τις συμβάσεις του. Το ποσοστό αυτό ελέγχεται για την περίοδο 15/3 έως και 20/4.

Όπως γράφει το ethnos.gr η ΚΥΑ προσθέτει κι άλλες ειδικές κατηγορίες στην ειδική αποζημίωση:

Οι μισθωτοί του τουριστικού - επισιτιστικού κλάδου, των οποίων η τακτική επιδότηση ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο του έτους 2019.

Οι οικοδόμοι, δικαιούχοι του δωροσήμου Πάσχα 2020, με εξαίρεση όσους εξ αυτών είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.

Οι φορτοεκφορτωτές, που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Β΄ Φορτοεκφορτωτών, Λιμένα και Ξηράς του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών (ΕΜΦ), καθώς και οι φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Α΄ (ΕΜΦ), εφόσον προσκομίσουν Λογαριασμό Ασφαλισμένου ή Βεβαίωση Ασφαλισμένου από τον e-ΕΦΚΑ, με την οποία βεβαιώνεται η ασφάλισή τους στον αντίστοιχο κωδικό ειδικότητας του εκφορτωτή λιμένα ή ξηράς, για το προγενέστερο χρονικό διάστημα από την έκδοση της παρούσας.

Τα πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον e - ΕΦΚΑ Πλ. Συντάγματος. Εξαιρούνται όσοι είτε είναι δικαιούχοι της παράτασης της τακτικής επιδότησης ανεργίας, είτε είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Οι τουριστικοί συνοδοί, που εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις όλης της χώρας, καταχωρημένοι στο μητρώο μελών του πανελλήνιου σωματείου τουριστικών συνοδών, εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση του μητρώου μελών του οικείου σωματείου περί της εγγραφής τους ως μέλος μέχρι το έτος 2019, με εξαίρεση όσους εξ αυτών είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.

Οι αποκλειστικές/οί νοσοκόμοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο αποκλειστικών νοσοκόμων, που τηρείται στις Διοικήσεις των 7 Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) του Υπουργείου Υγείας. και δεν είναι υπόχρεοι υποβολής ΑΠΔ στον e- ΕΦΚΑ.

Οι εργαζόμενοι στην περιοχή του Αγίου Όρους για λογαριασμό της Ιερής Κοινότητας, Ιερών Μονών και των εξαρτημάτων τουςκαι είναι υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον e - ΕΦΚΑ Ουρανούπολης και Πολυγύρου.

Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΘ - HELEXPOΑΕ, εφόσον δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν ή δεν λαμβάνουν ή δεν θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020

Επίσης νέοι δικαιούχοι είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι παρέχουν εργασία στην Ελλάδα, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του e- ΕΦΚΑ, ασκούν ένα από τα επαγγέλματα του παρακάτω πίνακα και έλαβαν το ειδικό εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2019 - Νοεμβρίου 2019:

Λατόμοι, ασβεστοποιοί

Σμυριδορύκτες

Δασεργάτες - ρητινοσυλλέκτες

Καπνεργάτες

Αγγειοπλάστες – κεραμοποιοί - πλινθοποιοί

Μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης

Μουσικοί-τραγουδιστές μέλη του οικείου επαγγελματικού σωματείου

Ηθοποιοί

Υποδηματεργάτες

Χειριστές-βοηθοί χειριστών κινηματογράφου

Ελεγκτές κινηματογράφου -θεάτρου

Ταμίες κινηματογράφου -θεάτρου

Τεχνικοί- κινηματογράφου & τηλεόρασης

Ταξιθέτες θεάτρου - κινηματογράφου

Χειριστές εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κ.λ.π. μηχανημάτων

Μισθωτοί τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου

Χορευτές - μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων

 

Τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων

Από αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων εξαιρούνται όσοι είναι στη συνέχεια δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.

 

Πώς θα λάβουν τα 800 ευρώ

Οι νέοι δικαιούχοι υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα "Εργάνη" για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Η καταβολή των 800 ευρώ πραγματοποιείται κατόπιν διασταύρωσης και ελέγχου των στοιχείων των δυνητικά δικαιούχων με τα στοιχεία που τηρούνται στα Π.Σ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και σχετικά αρχεία λοιπών συναρμόδιων φορέων.

Προσοχή, οι εργαζόμενοι αυτοί είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800€ εφόσον δεν έχουν ήδη λάβει την αποζημίωση ειδικού σκοπού. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις