Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τα sos στην αίτηση για τα 800 ευρώ και το πρόβλημα με το IBAN

Τα sos στην αίτηση για τα 800 ευρώ και τ...

Ημερομηνίες επόμενων πληρωμών

Με το βλέμμα στις επόμενες δυο πληρωμές της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ θα περάσουν το Πάσχα εργαζόμενοι που δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν έγκαιρα την υπεύθυνη δήλωσή τους ή έκαναν λάθος στην καταχώριση του IBAN ή τέθηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο σε αναστολή, με αποτέλεσμα να μην συμπεριληφθούν στην πρώτη πληρωμή που ήδη ολοκληρώθηκε.

Περισσότεροι από 1.000 μισθωτοί δήλωσαν λάθος IBAN, ενώ αρκετοί αντιμετώπισαν προβλήματα στην διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης, προφανώς λόγω και του "συνωστισμού" των χρηστών. Στο μεταξύ, αμέσως μετά το Πάσχα, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η ένταξη νέων κατηγοριών εργαζομένων στην αποζημίωση ειδικού σκοπού. 

Υπενθυμίζεται πως οι εργοδότες μπορούν να θέτουν εργαζόμενους σε αναστολή μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου. Στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr έχουν υποβληθεί πάνω από 760.000 αιτήσεις από εργαζόμενους σε αναστολή για την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ. Αντίστοιχα στην “Εργάνη”περισσότερες από 530.000 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει δηλώσεις αναστολής συμβάσεων, θέτοντας πάνω από 858.000 μισθωτούς σε αναστολή. Πριν ένα 24ωρο πληρώθηκαν 685.165 μισθωτοί την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ στο πρώτο κύμα πληρωμής. Πρόκειται για εργαζόμενους σε αναστολή, οι οποίοι προέρχονται είτε από επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή είτε από επιχειρήσεις που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ και ολοκλήρωσαν την υποβολή της ψηφιακής υπεύθυνης δήλωσης στο supportemployees.yeka.gr το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

Συνεπώς πάνω από 170.000 εργαζόμενοι είτε δεν έχουν προλάβει ακόμη να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr είτε έχουν υποβάλλει αλλά δεν συμπεριελήφθησαν στο πρώτο κύμα πληρωμών. Αυτό συμβαίνει επειδή η αίτησή τους υποβλήθηκε μετά τις 10 Απριλίου ή επειδή έγιναν λάθη στην συμπλήρωση του IBAN ή επειδή αντιμετώπισαν άλλα προβλήματα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, άλλωστε, πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι απασχολούνται στις επιχειρήσεις που έκλεισαν προσωρινά με κρατική εντολή. 

ΙΒΑΝ

Σύνηθες πρόβλημα που το αντιμετώπισαν αρκετοί χρήστες της πλατφορμας ήταν η σωστή καταχώριση του ΙΒΑΝ, στοιχείου απαραίτητου για την σωστή πίστωση των χρημάτων. Δεν ήταν λίγοι όσοι απέτυχαν να ολοκληρώσουν την δήλωση, καθώς επιχειρούσαν να καταχωρίσουν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού αλλά αυτό δεν γινόταν δεκτό. Συχνά εμφανιζόταν το μύνημα : «Λάθος μορφή IBAN (Α-Ζ, 0-9. «, )». Ορισμένοι επιχείρησαν να αφαιρέσουν το GR και να καταχωρίσουν μόνο τον αριθμό, άλλοι χρειάστηκε να προσπαθήσουν αρκετές φορές πριν το σύστημα "δεχτεί" την δήλωση. Μια πρόχειρη λύση που... έπιασε τόπο, σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες, ήταν η αντιγραφή (copy) του ΙΒΑΝ από ένα αρχείο word χωρίς κενά και η επικόλλησή του (paste) στο πεδίο καταχώρισης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. 

Οριστική υποβολή

Δεν ήταν λίγοι επίσης όσοι δεν αντιλήφθηκαν πως δεν είχαν στην πραγματικότητα ολοκληρώσει την υποβολή της δήλωσης, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούνταν η επανυποβολή της αρκετές φορές για να την “πάρει” το σύστημα. Σε κάθε περίπτωση για να είναι σίγουρος ο εργαζόμενος - χρήστης πως η δήλωσή του έχει υποβληθεί και θα λάβει τα 800 ευρώ πρέπει να δει στην οθόνη του το μύνημα “Η δήλωση έχει υποβληθεί” με το επώνυμο, όνομα και το ΑΦΜ του.

Η εικόνα είναι η εξής :

 

Καθώς από την επόμενη εβδομάδα μπαίνουν νέες κατηγορίες εργαζομένων στην διαδικασία της αποζημίωσης ειδικού σκοπού πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί στην υποβολή της ηλεκτρονικής υπεύθυνης δήλωσης, η οποία γενικώς είναι μια απλή και σύντομη διαδικασία. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας του υπ. Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, στο σεμινάριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, στους δικαιούχους της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ που θα προστεθούν από την ερχόμενη εβδομάδα είναι οι παρακάτω κατηγορίες εργαζομένων:

Λατόμοι
Ασβεστοποιοί
Δασεργάτες
Ρητινοσυλλέκτες
Καπνεργάτες
Αγγειοπλάστες
Κεραμοποιοί
Πλινθοποιοί
Μισθωτοί επισκευαστικών ζωνών
Μουσικοί και τραγουδιστές μέλη των οικείων σωματίων
Ηθοποιοί
Υποδηματεργάτες
Χειριστές, βοηθοί χειριστών κινηματογράφου
Ελεγκτές και ταμίες κινηματογράφου – θεάτρου
Τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης
Ταξιθέτες θεάτρου και κινηματογράφου
Χειριστές σκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών και λοιπών μηχανημάτων
Μισθωτοί τουριστικού επισιτιστικού κλάδου (επισιτιστικά επαγγέλματα που συνδέονται με τον τουρισμό, δηλαδή Σεφ, μάγειρες, γκαρσόνια, κ.λπ.)
Χορευτές μέλη των οικείων κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών σωματείων
Τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις μέλη των οικείων κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών σωματείων
Ειδική κατηγορία ανοίγει για τους οικοδόμους οι οποίοι έλαβαν το δωρόσημο Πάσχα 2020 από τον e-Ε.Φ.Κ.Α.
Φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο Β του υπ. Εργασίας καθώς και στο μητρώο Α εφόσον είναι ασφαλισμένοι στον e-Ε.Φ.Κ.Α. και φέρουν το ειδικό βιβλιάριο του Η και Ι κεφαλαίου
Ξεναγοί υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον e-Ε.Φ.Κ.Α.
Αποκλειστικές νοσοκόμες που είναι συνδεδεμένες με το ειδικό μητρώο του υπ. Υγείας
Δικαιούχοι τακτικής ανεργίας με λήξη στις 31.12.2019 (εργαζόμενοι που δεν συμπεριλαμβάνονταν στην δίμηνη επέκταση τακτικής ανεργίας και ανέμεναν τον Μάρτιο του 2020 να προσληφθούν και να απασχοληθούν στον τουριστικό κλάδο)
Εργαζόμενοι σε αυτοχρηματοδοτούμενα ΝΠΙΔ
Εργαζόμενοι που διασταυρώνονται από το υποκατάστημα του e-Ε.Φ.Κ.Α. Ουρανούπολης Αγ. Όρους
Εργαζόμενοι με εξαρτημένη εργασία στην ΔΕΘ Helexpo ΑΕ
Ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής
Προϋπόθεση για τη λήψη της ειδικής αποζημίωσης σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες, είναι να μην έχουν λάβει επίδομα τακτικής ανεργίας κατά το διάστημα από την 1.1.2020 έως 30.4.2020.

Οι επόμενες πληρωμές 
Οι αιτήσεις στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr συνεχίζονται από εργαζόμενους που μπαίνουν σε αναστολή έως και τις 30 Απριλίου. Οι εργοδότες μπορούν να θέτουν σε αναστολή εργαζόμενούς τους έως και την Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου. 

Από 27 έως 30 Απριλίου θα λάβουν τα 800 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού όσοι εργαζόμενοι σε αναστολή έχουν κάνει ή θα κάνουν ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση στο supportemployees.yeka.gr από 11 έως και την Δευτέρα 20 Απριλίου. 
Από 5 έως και 10 Μαίου θα λάβουν τα 800 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού όσοι εργαζόμενοι σε αναστολή θα κάνουν δήλωση στο supportemployees.yeka.gr από 21 έως 30 Απριλίου. 
Πως υποβάλλεται η αίτηση 
Προσωπικά στοιχεία : Τα πεδία ΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ συμπληρώνονται αυτόματα και προκύπτουν από διασύνδεση με το μητρώο επιχειρήσεων εργαζόμενων (Τρέχουσα Κατάσταση) του Πληροφοριακού Συστήματος "Εργάνη" και το μητρώο φυσικών προσώπων της Α.Α.Δ.Ε.

Στοιχεία επικοινωνίας : Τα πεδία ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ συμπληρώνονται υποχρεωτικά από τον εργαζόμενο και παρέχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης των ενδιαφερομένων με γραπτά μηνύματα (sms) και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (E-mail).

Στοιχεία εργοδότη: Για να υποβληθεί η Δήλωση Εργαζόμενου πρέπει απαραίτητα, να έχει προηγηθεί, η Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη, η οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον εργαζόμενο που θέλει να υποβάλλει τη Δήλωση. Τότε τα στοιχεία του εργοδότη (ΕΠΩΝΥΜΙΑ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ, ΑΦΜ και ΑΜΕ) συμπληρώνονται αυτόματα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη.

Στις περιπτώσεις παράλληλης απασχόλησης και αν περισσότεροι εργοδότες έχουν κάνει Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων για τον υποβάλλοντα εργαζόμενο, τότε από τη λίστα «Επιλογή Υπεύθυνης Δήλωσης» ο εργαζόμενος επιλέγει τον εργοδότη που επιθυμεί να συμπεριλάβει στη δήλωση.

Αν στην δήλωση εμφανίζεται το μήνυμα "Δεν εμφανίζονται υπεύθυνες δηλώσεις Επιχειρήσεων Εργοδοτών" τότε ο εργοδότης δεν έχει υποβάλλει την αίτηση και πρέπει ο εργαζόμενος να έρθει σε συνενόηση με τον εργοδότη του ώστε να την υποβάλλει.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤ. ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΤΟ ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνεται αυτόματα σύμφωνα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

 

Τα πεδία: 

Η σύμβαση εργασίας μου με την ανωτέρω επιχείρηση έχει ανασταλεί [. . .] και

Η σύμβαση εργασίας μου με την ανωτέρω επιχείρηση λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020 [ . . .] με [. . .] την [. . .], συμπληρώνονται αυτόματα σύμφωνα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. 

Ακολουθούν τα πεδία που αναφέρονται σε μίσθωση πρώτης κατοικίας,

α) ΜΙΣΘΩΝΩ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

β) ΑΦΜ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ

γ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ και

δ) Δ/ΝΣΗ ΜΙΣΘΙΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Στα πεδία ΤΡΑΠΕΖΑ και ΙΒΑΝ ο εργαζόμενος δηλώνει τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο επιθυμεί να κατατεθεί το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Με κλικ στο πεδίο [Υποβολή] πραγματοποιείται έλεγχος των στοιχείων του εντύπου και εφόσον δεν εντοπισθούν σφάλματα, αυτό οριστικοποιείται με την απόδοση αριθμού πρωτοκόλλου και την αποτύπωση της ημερομηνίας και ώρας της υποβολής.

Πηγή:ethnos

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις