Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Απαγορεύσεις, "απαγορεύσεις" και γιατί το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Πάτρα δεν θα προέρχεται από την καρναβαλική παρέλαση

Απαγορεύσεις, "απαγορεύσεις" κ...

Του Δημήτρη Φάκαλου

Μπορώ - σε ένα μεγάλο βαθμό - να καταλάβω την ματαίωση των επισήμων καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Πάτρα (αλλά και αλλού). Όσο και αν με "πόνεσε", μπορώ να δω τον - πολίτικο κυρίως, αλλά και προληπτικό - λόγο. Σε μια πολύ που ζουν 200 χιλιάδες κόσμος και στην όποια "μπαινοβγαίνουν" καθημερινά 5-6.000 άτομα (μεταφορείς, επισκέπτες κάθε λογής, εμπορικοί αντιπρόσωποι κτλ), υπάρχει ένα ποσοστό κίνδυνου να μεταφερθεί ο κορονοϊός. Αν αυτό το νούμερο, των 5.000 μεταφερόμενων πολιτών, γίνει σε ένα Σαββατοκύριακο 100.000, το ποσοστό κίνδυνου μεταφοράς του ιού υπερπολλαπλασιάζεται!

Χωρίς να καταπιαστούμε ιδιαίτερα με το λάθος timing και τον κάκιστο χειρισμό της κατάστασης, εκ μέρους της πολιτείας, ας συμφωνήσουμε ότι το κράτος έπρεπε να πάρει μετρά προστασίας, και να ακυρώσει τις επίσημες καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου.

Κάποιοι λένε ότι θα έπρεπε να το έχει κάνει μια εβδομάδα νωρίτερα, ώστε να αποτραπούν οι επισκέπτες από το να έρθουν. Κάποιοι άλλοι, ότι θα μπορούσε το κράτος να περιορίσει τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ και του ΟΣΕ μόνο για όσους έχουν εντοπιότητα και να αποφύγουμε, με αυτόν τον τρόπο, να έχουμε χιλιάδες επισκέπτες. Αλλά ο κρατικός μηχανισμός επέλεξε αλλιώς. Και έτσι, τα ΚΤΕΛ και ο ΟΣΕ - επισήμως - μετέφεραν στην πόλη στην πόλη 20.000+ άτομα, τα οποία, όπως προκύπτει και από τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, "πακτώθηκαν" στην Ρήγα Φεραίου (από Κολοκοτρώνη έως Γούναρη) και έκαναν party επί 72 ώρες! Εν γνώση του κρατικού μηχανισμού, που δεν έκανε τίποτα για το αποτρέψει! Είτε γιατί δεν μπορούσε, είτε γιατί έκρινε πως δεν υπήρχε λόγος για τόσο ακραία μέτρα που θα έσπειραν πανικό, συν τοις άλλοις.

 

Έτσι λοιπόν, το κράτος νομοθέτησε να ματαιωθούν οι επίσημες καρναβαλικές εκδηλώσεις από δημόσιους φορείς. Δεν νομοθέτησε για την απαγόρευση του ‘συναθροίζειν’! Δεν απαγόρευσε στα κέντρα διασκέδασης να λειτουργούν με 1500-2000 θαμώνες! Δεν απαγόρευσε σε αθλητικά σωματεία να συγκεντρώνουν έως και 20.000 φιλάθλους σε κλειστά γήπεδα! Όπως δεν νομοθέτησε για να αποτρέψει 30.000 κόσμος να κάνει υπαίθριο αυτοσχέδιο party, ‘ο ένας πάνω στον άλλο’ στην Ρήγα Φεραίου επί 3 μέρες!

Με αυτήν ακριβώς την λογική πορευτήκαν και όσοι αποφάσισαν να κάνουν την καρναβαλική ‘περατζάδα’, την Κυριακή 1/3. Και με επιπλέον επιχείρημα ότι δεν απαγορεύθηκε από το κράτος σε 5-7.000 Πατρινούς, που ζουν κάθε μέρα μαζί, να αποφασίσουν να περπατήσουν όλοι μαζί από την πλατεία Ομονοίας έως την πλατεία Γεώργιου! Και προσωπικά, δεν μπορώ να καταλάβω που έγκειται η "ανευθυνότητα"? Τι διαφορετικό, τι πιο επικίνδυνο έχει αυτή η υπαίθρια συνάθροιση από το να πάνε 20.000 σε ένα γήπεδο, 1500 άτομα σε ένα κέντρο διασκέδασης ή 1000 - ευπαθή - άτομα σε μια εκκλησία? 

Γιατί, όποιος θέλει να αποτυπώσει πραγματικά ποιοι συμμετείχαν στην ‘καρναβαλική περατζάδα’ θα δει ότι ήταν κατά 99% μόνιμοι κάτοικοι Πατρών, άνθρωποι όλων των ηλικιών, επιστήμονες, γιατροί, δικηγόροι, γονείς, παιδιά ακόμα και παππούδες! Άνθρωποι που ζούμε κάθε μέρα μαζί στα σχολεία των παιδιών μας, στα supermarkets, στις τράπεζες, στις δημόσιες υπηρεσίες, στις δουλειές μας, στην εκκλησίαΈτσι, και εκφράζω προσωπική άποψη, όταν – και αν - αποκαλυφθεί το πρώτο κρούσμα στην Πάτρα, ΔΕΝ θα φταίει η παρέλαση των καρναβαλιστών! Αυτό είναι το μόνο σίγουρο!!

Τέλος, νομίζω ότι είναι κοινώς αποδεκτό ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα. Άλλοι να συμφωνούν, άλλοι να διαφωνούν με την παρέλαση. Καλό θα ήταν όμως, όποια άποψη και αν εκφράζεται να είναι με κόσμιο τρόπο, επιχειρήματα βασισμένα στην λογική και όχι στο υβρεολόγιο! Γιατί αυτή η λογική της επίθεσης με διάφορους ‘χαρακτηρισμούς’ επέφερε την αναστάτωση και όχι γιατί κάποιοι συμπολίτες μας διάλεξαν να περπατήσουν παρέα 1.300 μέτρα! Αυτή είναι, άλλωστε, η απόσταση από την πλατεία Ομονοίας έως την διασταύρωση των οδών Ερμού και Κορίνθου!

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις