Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Καρναβάλι χωρίς… αντισηπτικό!

Καρναβάλι χωρίς… αντισηπτικό!

Του Διονύση Γράψα

Ίσως η πιο «περίεργη» Αποκριά στην Πάτρα, έλαβε τέλος. Ούτε παρέλαση έγινε(με την κλασσική της μορφή) ούτε τα Κούλουμα εορτάστηκαν και έτσι από σήμερα επιστρέφουμε στην ρουτίνα. Μια ρουτίνα, που τις μέρες που προηγήθηκαν, διαμορφώθηκε με όχι και τις καλύτερες των συνθηκών.

 

Το ζήτημα των επεισοδίων του Έβρου, οι αλγεινές εντυπώσεις της «υποδοχής» των προσφύγων στο Βόρειο Αιγαίο αλλά και η τρομολαγνεία με το άδειασμα των ραφιών στα σούπερμάρκετ ενόψει της επιδημίας του κορωναϊού, δίνουν την εντύπωση μιας  χώρας που αν μη τι άλλο περνάει δύσκολα. Και αυτό το «δύσκολα», δεν το αντιλαμβάνονται όλες οι κοινωνικές ομάδες το ίδιο.

 

Εξ ου και οι αντιδράσεις δεν ήταν οι ίδιες. Οι περίπου δέκα χιλιάδες καρναβαλιστές που αψήφησαν την κρατική επιταγή, για κάποιους  φέρθηκαν αυτάρεσκα και εγωιστικά, αψηφώντας  ένα ζήτημα δημόσιας υγείας, ποιος όμως μπορεί να κατηγορήσει μια νεολαία που δηλώνει «ανυπακοή», έστω και για να διασκεδάσει; Ειδικά σε μια πόλη που «αιμορράγησε» οικονομικά και οι επαγγελματίες της πρέπει να επανασχεδιάσουν τα πλάνα τους μέχρι την λήξη της σεζόν.

 

Από την άλλη, ως  «παραφωνία» καταγράφηκε  και η στάση της δημοτικής αρχής. Απολύτως-και σωστά-ευθυγραμμισμένη με την κυβερνητική απόφαση, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μίλησε για καρναβάλι τον Ιούνιο. Μια πρόταση υπερφίαλη και εξόχως ανεφάρμοστη. Καρναβάλι, δεν μπορεί να γίνει, εν μέσω εξεταστικής περιόδου στα πανεπιστήμια. Το έχουμε ξαναζήσει αυτό για να το επιζητούμε κιόλας. Πιθανώς ο Κώστας Πελετίδης, να αισθάνθηκε την ανάγκη ενός «αντίδωρου» προς εκείνους τους οποίους μέχρι πρότινος διαβεβαίωνε πως «το Καρναβάλι θα γίνει κανονικά»…

 

Και ας μην γελιόμαστε. Καρναβάλι τον Ιούνιο δεν μπορεί να γίνει. Μπορεί όμως, να γίνει μια καρναβαλική συνδιάσκεψη, με ψυχραιμία εξαιτίας της  απόστασης χρόνου που θα έχει, θα διαμορφώσει  ένα κλίμα συναίνεσης για το χαρακτήρα του καρναβαλιού που η  ίδια η πόλη και οι λειτουργοί του επιθυμούν. Μακριά από υστερίες και αφορισμούς, που άλλοι είναι βάσιμοι και άλλοι γίνονται χάριν εντυπώσεων και ανάγκης για αυτοπροβολή.

 

Όλοι εφοδιαστήκαμε με αντισηπτικά. Ας μην αποστειρώσουμε όμως την καθημερινότητα.

 

Διονύσης Γ. Γράψας

Ιστορικός

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις