Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Tελευταίο αντίο στον μεγάλο Θάνο Μικρούτσικο - ΦΩΤΟ & BINTEO

Tελευταίο αντίο στον μεγάλο Θάνο Μικρούτ...

Οικογένεια, καλλιτέχνες, πολιτικοί, φίλοι και από την Πάτρα αποχαιρετούν τον πατρινό συνθέτη

Το τελευταίο αντίο σε έναν μεγάλο και πολύπλευρο συνθέτη. Οικογένεια, φίλοι, καλλιτέχνες και πολιτικός κόσμος αποχαιρέτησε για πάντα τον σπουδαίο Πατρινό καλλιτέχνη Θάνο Μικρούτσικο, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με δύο σημαντικούς θεσμούς - διοργανώσεις της Πάτρας, το Διεθνές Φεστιβάλ και την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Πάτρα 2006. Σε κλίμα συγκίνησης η πολιτική κηδεία του. Δημοσία δαπάνη τελείται η κηδεία του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη και πρώην υπουργού Πολιτισμού Θάνου Μικρούτσικου. 

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης πέθανε προχθες σε ηλικία 72 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο, βυθίζοντας στη θλίψη το πανελλήνιο. Η σορός θα εκτίθεται από τις 10.30 π.μ. στην αίθουσα τελετών για τον τελευταίο αποχαιρετισμό. Αντί για στεφάνια, η οικογένεια παρακαλεί να διατεθούν τα χρήματα για τα ασυνόδευτα προσφυγοπούλα της Μόριας. GR 07017 1355 0006 3551 3856 0788 -Τράπεζα Πειραιώς.

 

 

 Με τη φωνή του, με τη μουσική του άρχισε η πολιτική του κηδεία: Στα μεγάφωνα ακούστηκε το «Για το φτωχό Μπέρτολτ Μπρεχτ». Όλοι άκουσαν σιωπηλά και στη συνέχεια ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Και μετά τους επικηδείους ξανά η φωνή του Θάνου Μικρούτσικου. Στους εμβληματικούς Επτά Νάνους- ένα από τα ελάχιστα τραγούδια του που εμήνευσε ο ίδιος, έχοντας μάλιστα πει ότι η αρμονία του και το είναι του είχαν συντονιστεί στο συγκεκριμένο τραγούδι. Ενα από εκείνα που ερμήνευσε πιστεύοντας ότι κάποια τραγούδια μπορεί να πει μόνο ο δημιουργός τους. Στο άκουσμα των Επτά Νάνων κάποιοι παρέμειναν σιωπηλοί, άλλοι δάκρυσαν, άλλοι σιγοτραγούδησαν... Στο τέλος τραγούδησαν «Μάνα θα πάω στα καράβια...» Χειροκρότημα παρατεταμένο. «Αθανάτος»....

Ο στενός του φίλος και συνεργάτης, στιχουργός, Οδυσσέας Ιωάννου, στον επικήδειο του μίλησε με πολύ τρυφερά λόγια για τον Θάνο Μικρούτσικο τονίζοντας πως μέσα από το έργο του έχει αφήσει απαντήσεις για όλους μας.

«Δεν ήθελε να κρατήσει για τον εαυτό του τίποτα. Αγάπησε πολλούς ποιητές και αγαπούσε τα ταξίδια... Η φύση των προίκισε με αυτά τα ματια της καλοσύνης...έζησε ωραία, νοιάστηκε πολύ για όλους τους ανθρώπους... Μέσα από το έργο του έχει αφήσει απαντήσεις για όλους μας» αναφέρει το protothema.gr

Συγκλονιστικά ήταν τα λόγια της συζύγου του Μαρία Παπαγιάννη, Μίλησε για τον άνθρωπο Θάνο Μικρούτσικο κλαίγοντας αυτή τη δύσκολη στιγμή του παντοτινού αποχαιρετισμού τους.

Ο Γιώργος Κιμούλης, ο οποίος ανέφερε ότι έχασε τον καλύτερό του φίλο.  Με δυσκολία είπε δυο λόγια η κόρη του.

 "Βρεθήκαμε απέναντι σε πολλούς υπερασπίζοντας ο ένας τον άλλον μέχρις εσχάτων. Η εποχή που έρχεται είναι θολή, τεράστια η ανάγκη για το δικό σου φως", αναφέρει το newsit.gr

Λίγα λεπτά πριν από τις δύο το μεσημέρι την είσοδο της αίθουσας τελετών πέρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Παρών και ο πρώην Πρωθυπουργος Αλέξης Τσίπρας με τη σύζυγό του Μπέτυ Μπαζιάνα.

Τους επικηδείους θα εκφωνήσουν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γιώργος Κιμούλης και ο Οδυσσέας Ιωάννου. Αύριο η σορός του θα αποτεφρωθεί στη Ριτσώνα. Παρών ήταν και ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.


Πίσω από τη σορό του αγαπημένου τους έφτασαν πρώτοι η σύζυγος του Θάνου Μικρούτσικου, Μαρία Παπαγιάννη, μαζί με τα παιδιά τους Αλεξάνδρα και Στέργιο.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συγκινημένος εκφώνησε επικήδειο λόγο, αναφερόμενος φυσικά στην ζωή και στο μεγάλο έργο του Θάνου Μικρούτσικου.

Όπως είπε, ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν ένας μουσικός που άφησε αποτύπωμα σε πολλά μουσικά είδη, ρεμπετικο, έντεχνο,τζαζ, ροκ, μέσα από παραδοσιακή και σύγχρονη γλώσσα.

Αυτό όμως που έκανε την τέχνη του να ξεχωρίζει αισθητά ήταν η ικανότητά του να εκφράζει πιο βαθειά συναισθήματα, με μια διαλεκτική σκέψη, και αντιλαμβανόμενος τις μουσικές "φόρμες" ως μια μουσική εμπειρία.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε χαρακτηριστικά πως είναι δύσκολο "να μάθουμε να ζούμε χωρίς εσένα,χωρίς να είσαι στην σκηνή των φεστιβάλ της ΚΝΕ".

 Περιέγραψε τον Θάνο Μικτρούτσικο ως έναν ανατροπέα των φθαρμένος αστικών ιδεολογιών, με ένα πρωτόγνορο και γνήσια λαϊκό έργο.

 "Το ζήσαμε όλοι και όλες, ιδιαίτερα μέσα από τα ποιήματα του Μπρεχτ, την Καντάτα για την Μακρόνησο, τον Βλαντιμίρ Μαγιακόφκσι".

Όπως είπε τα τραγούδια προκαλούν μόνο αγάπη και θαυμασμό, και ακούγονται και θα ακούγονται στις διαδηλώσεις, στις απεργίες, στα γλέντια σε στιγμές περισυλλογής.

Θα καταφέρουμε να φτιάξουμε μια κοινωνία που θα μας οδηγήσει στην αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου,που ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει" είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

"Δεν θέλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι στο 45ο φεστιβάλ της ΚΝΕ θα ήταν η τελευταία σου εμφάνιση".

"Εσύ τον θάνατο τον νίκησες, το έργο σου θα συνεχίσει να πορεύεται. Έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη, αυτά τα παιδιά θα χτίσουν τα λαϊκά μέγαρα, τα κόκκινα στάδια και το μνημείο των ηρώων της επανάστασης" είπε καταλήγοντας ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΑΠΌ ΤΗ EUROKINISSI 

Η σύζυγός του Μαρία Παπαγιάννη συγκλονίζει

Δύσκολες ώρες για τα παιδιά του και τη σύζυγό του Μαρία Παπαγιάννη. Το παρών στην κηδεία του αναμένεται να δώσουν και Πατρινοί φίλοι του καθώς και ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Μεταξύ των πρώτων στο Α' Νεκροταφείο βρέθηκαν ο ανιψιός του Στέργιος Μικρούτσικος, γιος του Ανδρέα, ο Γιώργος Κιμούλης, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη που άφησε λουλούδια, το στέλεχος του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός, αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου. Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι έφτασε στην αίθουσα των πολιτιών τελετών του Α' νεκροταφείου, συντετριμμένος, ο Ανδρέας Μικρούτσικος. 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Κάποια στιγμή, η δεύτερη σύζυγός του Ειρήνη Ιγγλέση - μητέρα των δύο μεγαλύτερων θυγετέρων του, της Σεσίλ και της Κωνσταντίνας- υποβασταζομενη βγήκε από την αίθουσα τελετών όπου εκτίθεται η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα και κάθισε για λίγο έξω. Ύστερα από λίγη ώρα επέστρεψε στην αίθουσα, αναφέρει το protothema.gr

 Στο τελευταίο αντίο βρέθηκαν, επίσης, ο Γιάννης Μπέζος, ο Ηλίας Νικολακόπουλος, η Λόλα Νταϊφά, ο Αχιλλέας Χαρίτος, ο Γιάννης Πολίτης, ο Παύλος Τσίμας, η Ιωάννα Καρυστιανή, ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης, η Όλγα Παυλάτου, ο Χρήστος Λεοντής, η Ουρανία Μπασλή, ο Νίκος Θρασυβούλου, ο Νίκος Μπογιόπουλος, ο Σταύρος Τσακίρης, η Λίνα Νικολακοπούλου, η Κόρα Καρβούνη και ο Κώστας Φαλελάκης.

 

Γιάννης Κούτρας: Ο Θάνος θα κυλάει στο αίμα μου μέχρι να πεθάνω

φωτο από protothema.gr

Παρόντες και άλλοι καλλιτέχνες όπως η Βασια Τριφύλλη, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο  Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν όχι μόνο μεγάλος συνθέτης αλλά και μεγάλος Έλληνας.

Παρόντες επίσης ο Γιάνης Βαρουφάκης με τη Δανάη Στράτου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις