Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

«Έργα και Ημέραι» - Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Πατρέων 2020

«Έργα  και  Ημέραι»  - Τεχνικό Πρόγραμμα...

Του Χρήστου Κορδά, Αντιδημάρχου Έργων

 

 Έχοντας ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες συνεχίζουμε με συνέπεια τον αγώνα για υποδομές που να βελτιώνουν, να ομορφαίνουν την ζωή στην Πάτρα, να αυξάνουν την επισκεψιμότητά της.

 Αξιοποιούμε και την παραμικρή δυνατότητα διεκδίκησης έργων αποκαλύπτοντας παράλληλα την αιτία των μεγάλων ελλείψεων στην Πόλη μας, δηλαδή τον γενικό αντιλαϊκό πολιτικό προσανατολισμό. Προωθούμε την ενότητα των εργαζομένων για την διεκδίκηση όλων όσων σήμερα δικαιούμαστε. Είμαστε μαζί τους στον αγώνα για βαθιές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας πράγμα απαραίτητο για να δοθούν οριστικές λύσεις στα προβλήματα.

Ο Δήμος παρά το ότι τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτείται από τις Κυβερνήσεις με 62% λιγότερα κονδύλια, έχει να επιδείξει πρωτοφανούς μεγέθους θετικά αποτελέσματα. Αυτό επιτεύχθηκε με την σωστή πολιτική και κατεύθυνση των έργων, την  νοικοκυρεμένη διαχείριση, τον σωστό προγραμματισμό, τον ενθουσιασμό, την πολλή δουλειά αφού όλο και πιο πολύ κατανοούν οι εργαζόμενοι στο Δήμο, την  αξία της συμμετοχής τους σε ένα μεγάλο εγχείρημα.

Αξίζει κάθε έπαινος ιδιαίτερα στις τεχνικές μας υπηρεσίες και το τμήμα Αυτεπιστασίας του Δήμου.

Μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση από πολλές πηγές (ίδιους πόρους Δήμου, ΣΑΤΑ, ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα επενδύσεων, Ταμεία κ.λπ.) έργα ύψους 160 εκατ. ευρώ. Αν μάλιστα αθροιστούν και τα έργα της ΔΕΥΑΠ, ξεπερνάμε τα 200! εκατ. ευρώ.

Στο Τεχνικό πρόγραμμά του 2020 το ύψος των έργων ανέρχεται σε 90εκ. ευρώ δηλαδή 59 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι.

Έχουν πάρει σειρά για την πραγματοποίησή τους:  Βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, σχολεία, παιδικές χαρές, αναπλάσεις, πλατείες, αθλητικοί χώροι, ο ΒΙΟΠΑ, τα έξυπνα συστήματα, χώροι Πολιτισμού, νέοι ελεύθεροι χώροι, 70 έργα βελτίωσης της οδοποιίας και της Υποδομής σε όλη την έκταση του μεγάλου Δήμου μας.

Ήδη έχουν εγκριθεί κονδύλια για όλα τα «μεγάλα»  έργα του Δήμου  που εκκρεμούσαν για δεκαετίες και προχωρούν προς υλοποίηση.

Το Παλαιό Νοσοκομείο, το Εργοστάσιο Τέχνης στου Λαδόπουλου, οι αποθήκες ΑΣΟ, Αναπλάσεις Κέντρου και γειτονιών ύψους 30 εκατ. ευρώ, δύο μεγάλα σχολεία, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η αλλαγή στα δίκτυα του ηλεκτροφωτισμού με  led και έξυπνα συστήματα, οι πλατείες στα Άνω Συχαινά, στον Άγιο Αλέξιο, στα Αραχωβίτικα ,στα Ζαρουχλέικα κ.λπ., το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, ενεργειακή αναβάθμιση και συντηρήσεις σχολικών μονάδων πολλών εκατομμυρίων ευρώ, οικοτροφείο παιδιών με αυτισμό, το Έλος της Αγυιάς, ποδηλατοδρόμοι, ιστορικές κλίμακες, Ανοικτό θέατρο στην Κρήνη, το θέατρο Απόλλων κ.λπ.

Μετά την παράδοση στο Δήμο του Παραλιακού Μετώπου με τις προσπάθειες της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Έργου και την ολοκλήρωση της συζήτησης, ιδιαίτερα με διάφορες υπηρεσίες και τεχνικούς φορείς, τον επόμενο μήνα μπορεί να προκηρυχτεί ο Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την Ανάπλαση του. Μεταξύ άλλων προβλέπεται υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής. Με το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένταξή του σαν ξεχωριστής σημασίας και μεγάλης πνοής έργο.

Παράλληλα συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας να έχουμε θετικές εξελίξεις για την μετατροπή του εμβληματικού πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου σε Διοικητικό, Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο, έργο μεγάλης σημασίας που θα αναβαθμίσει τις νότιες γειτονιές και γενικότερα. Επίσης πλησιάζουμε στην χρηματοδότηση των μεγάλων έργων διαχείρισης απορριμμάτων για να πάψει να απειλείται η πόλη μας στο ζήτημα αυτό.

Επιδιώκουμε να πετύχει ο στόχος της παραχώρησης  και της δημιουργίας του Ανατολικού Πάρκου στο Ριγανόκαμπο και του Βορείου Πάρκου στην Αγυιά  ,η κατασκευή νέου Δημοτικού σχολείου  στον Άγιο Βασίλειο και του 10ου  λυκείου, το πλατανόδασος, νέοι πεζόδρομοι –ποδηλατοδρόμοι, νέες συντηρήσεις σχολικών και Δημοτικών κτιρίων.

Επίσης μπαίνουν στο προσκήνιο οι σημαντικές παρεμβάσεις που είναι ζητούμενες για χρηματοδότηση αργότερα όπως η διάνοιξη της οδού Καραμανλή ,έργα διαμόρφωσης πεζοδρόμων δίπλα στον Μείλιχο, η οδός Καλαβρύτων, Παπανδρέου κ.λπ.

Το Τεχνικό μας πρόγραμμα προέκυψε μετά και τις λαϊκές συνελεύσεις στις δημοτικές ενότητες, στα διαμερίσματα, τις τοπικές κοινότητες, από επαφές μας με φορείς, συλλόγους και δημότες, μέσα από μαζικές διαδικασίες.

Για μια ακόμα φορά διαπιστώθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις στις υποδομές της πόλης μας. Ελλείψεις σε ζωτικά έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, οδοποιίας, ελεύθερων χώρων, εφαρμογής των Σχεδίων Πόλης,  σχολείων, αντισεισμικής θωράκισης, αντιπυρικά -αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ., για τα οποία απαιτούνται όχι μόνο δεκάδες φορές μεγαλύτερα κονδύλια, αλλά και πολλαπλάσιο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό στον Δήμο, πράγματα που ζητάμε διαρκώς από τις κυβερνήσεις.

Οι συζητήσεις με τους ανθρώπους της γειτονιάς που αποπνέουν «ζεστασιά» επιβεβαίωσαν την αξία των κόπων που καταβλήθηκαν από τους εργαζόμενους του Δήμου και από την Δημοτική Αρχή. Εμείς δεν ρωτάμε τους δημότες ή τους εργαζόμενούς μας τί  κόμμα είναι και προχωράμε ενωμένοι στα έργα μας, μικρά και μεγαλύτερα καθορίζοντας δίκαια και όχι ρουσφετολογικά τις προτεραιότητες  Όλοι μαζί μεγαλώνουμε το «μπόι» μας με την ικανοποίηση της προσφοράς μας στο λαό, με την αλληλεγγύη ο ένας για τον άλλον.

Ξέρουμε ότι θα αυξάνονται οι δυσκολίες και τα εμπόδια που βάζουν οι αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές, τα μεγάλα συμφέροντα που απομυζούν τον παραγόμενο πλούτο, το ντόπιο πολιτικό, κοινωνικό – οικονομικό κατεστημένο. Τα εμπόδια  που βάζουν και οι πρόσφατα αποδοκιμασμένες από το λαό δημοτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των λοιπών παρατρεχάμενων τους.

Χαρακτηριστικά δεν εμφανίστηκαν στην συζήτηση του τεχνικού προγράμματος προσβάλλοντας τις Τεχνικές μας υπηρεσίες που παρουσίασαν τα έργα τους, και μη «αντέχοντας» να το ψηφίσουν όπως  ομόφωνα γινόταν μέχρι πέρυσι .

Οι λαλίστατοι περί πάντων όσων θεωρούν ότι «χτυπιέται» η Δημοτική Αρχή, σιωπούν ή επί το λαϊκότερο «κάνουν την πάπια» και δεν παίρνουν δημόσια θέση για το κορυφαίο ζήτημα της πόλης όπως το Τεχνικό πρόγραμμα. 

Ως Δημοτική Αρχή αντλούμε δύναμή γνωρίζοντας ότι έχουμε  μαζί μας τον Πατραϊκό Λαό  που πρόσφατα ανανέωσε την εμπιστοσύνη του με το συντριπτικό ποσοστό του 71% στον Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη και στην Λαϊκή Συσπείρωση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις