Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΑΙΔΙ

/

Περισσότερα από 15.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε ημέρα σε όλο τον κόσμο

Περισσότερα από 15.000 παιδιά κάτω των 5...

Μεγάλη έρευνα δημοσιεύθηκε την Τετάρτη

Περισσότερα από 15.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε ημέρα σε όλο τον κόσμο, με τεράστιες διαφορές να παρατηρούνται μεταξύ των χωρών και των περιοχών, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη.

Από το 2000 ως το 2017, 123 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 0 έως 5 ετών πέθαναν σε 99 χώρες με χαμηλό ή μέσο εισόδημα. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 90% των θανάτων παιδιών αυτής της ηλιακής ομάδας παγκοσμίως.

Αν σε αυτά προστεθούν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το 2018 καθώς και αυτές για τις χώρες που δεν συμμετείχαν στην έρευνα (όπως η Κίνα, το Μεξικό, η Βραζιλία και η Μαλαισία), το σύνολο των παιδιών κάτω των 5 ετών που πέθαναν αυτή την περίοδο ξεπερνά τα 130 εκατομμύρια, αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Οι βασικές αιτίες θανάτου διαφέρουν ανά ηλικία.

Για τα παιδιά κάτω του ενός έτους, συνήθως ο θάνατός τους οφείλεται σε επιπλοκές του πρόωρου τοκετού.

Από την ηλικία των δύο ως τα τεσσάρων ετών τα περισσότερα παιδιά πεθαίνουν λόγω της ελονοσίας, διαρροϊκών ασθενειών ή πνευμονολογικών μολύνσεων, όπως η πνευμονία.

Ο κίνδυνος θανάτου για τα παιδιά κάτω των 5 ετών είναι δεκαπλάσιος σε κάποιες χώρες. Για παράδειγμα, το 2017 μόνο τέσσερα παιδιά στα 1.000 κάτω των 5 ετών πέθαιναν στην περιοχή Σάντα Κλάρα της Κούβας. Όμως το ποσοστό ανήλθε στα 195 στα 1.000 για την περιοχή Γκάρκι της Νιγηρίας.

«Η εργασία μας θα πρέπει να χρησιμεύσει ως βάση για τις υγειονομικές αρχές ώστε να βελτιώσουν με στοχευμένο τρόπο τα συστήματα υγείας», εκτιμά ένας από τους συντάκτες της έρευνας, ο Σάιμον Χέι του Ινστιτούτου Μετρολογίας και Εκτίμησης Υγείας του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

«Η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη δεν είναι παρά μία παράμετρος», εκτίμησε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

«Οι παράγοντες που συμβάλλουν στους θανάτους συνδέονται με πιο ευρεία προβλήματα: τη φτώχεια, τις διακρίσεις και την αδικία», τόνισε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being