Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Δήμος Πατρέων τιμά την 75η επέτειο από την απελευθέρωση από τους Γερμανούς

Ο Δήμος Πατρέων τιμά την 75η επέτειο από...

Με 3ήμερες εκδηλώσεις στις 2, 3 και 4 Οκτωβρίου 2019 - Θα προβληθεί και η ταινία "Το Τελευταίο Σημείωμα" του Π. Βούλγαρη

Εδώ και λίγες μέρες έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης της Πάτρας αφίσες – μπάνερ που προαναγγέλλουν τις εκδηλώσεις του Δήμου για τον εορτασμό της 75ης επετείου από την απελευθέρωση της Πάτρας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, τον Οκτώβριο του 1944.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, με τις εκδηλώσεις στις 2, 3 και στις 4 Οκτωβρίου 2019 τιμάμε τους αγώνες του λαού μας. Και φέτος ο Πολιτιστικός Οργανισμός  αφήνει το δικό του στίγμα στις τριήμερες εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης,  συμμετέχοντας σε αυτές με το Χορευτικό Τμήμα, το κουϊντέτο του Ωδείου, την προβολή της συγκινητικής ταινίας «Το Τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη και την πραγματοποίηση ομιλιών.

Σημεία αναφοράς των φετινών εκδηλώσεων θα είναι, η Αχαΐα Κλάους, o Πολυχώρος «Αίγλη» στη «Veso Mare» στην Ακτή Δυμαίων, τα Ψηλαλώνια και η Πλατεία Γεωργίου Α’.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων, έχει ως εξής:

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 - ΑΧΑΙΑ ΚΛΑΟΥΣ

(18.00 Αναχώρηση λεωφορείων από την Πλατεία Γεωργίου, κάτω μέρος προς την Αχαΐα Κλάους)

18.30 - Έναρξη δρώμενου «Η μέρα που άλλαξε το φως», το χρονικό της απελευθέρωσης της πόλης. Το δρώμενο επιμελούνται το Χορευτικό Τμήμα του Π.Κ.Κ. Δήμου Πατρέων και το Τμήμα Παραγωγής - Οργάνωσης Πολιτιστικού Οργανισμού σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και τον Καλλιτεχνικό του Διευθυντή Σταύρο Τσακίρη.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την συμμετοχή του Κουιντέτου Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου που θα παρουσιάσει τους 5 Ελληνικούς Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα (20') ενώ θα αποδώσει και τον Εθνικό μας Ύμνο.

Θα προβληθεί βίντεο-ντοκουμέντο (Επιμέλεια Γραφείο Τύπου Δήμου Πατρέων)

20.00 - Λήξη εκδήλωσης.

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 - ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΓΛΗ "VESO MARE"

2 προβολές (απογευματινή ώρα 18.30, βραδυνή ώρα 21.00) του βραβευμένου φιλμ «Το Τελευταίο Σημείωμα»

Δραματική ταινία παραγωγής 2017,  Έγχρ., διάρκεια: 117 λεπτά.

Σκηνοθεσία Παντελής Βούλγαρης.

Με τους: Αντρέα Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Βασίλη Κουκαλάνι, Μελία Κράιλινγκ, Τάσο Δήμα.

Η αληθινή ιστορία του 34χρονου Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο οποίος εκτελούσε χρέη διερμηνέα για τον Γερμανό διοικητή του στρατοπέδου Χαϊδαρίου Καρλ Φίσερ και ήταν ένας από τους 200 αγωνιστές οι οποίοι εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

10.00     Δοξολογία στην Μητρόπολη Πατρών

11.00 - Κατάθεση στεφάνων στα Ψηλά Αλώνια, στον τόπο εκτέλεσης αγωνιστών της αντίστασης και Ομιλία από την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.

20.00     Πλατεία Γεωργίου - Εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.

Θ’ ακολουθήσει μουσική παράσταση από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και την Λαϊκή Ορχήστρα του.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ

Παράλληλα, ο Δήμος Πατρέων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας προγραμματίζει σειρά δράσεων στο πλαίσιο του εορτασμού για την απελευθέρωση της Πάτρας, για να ενημερωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες και να γνωρίσουν τα γεγονότα της περιόδου της γερμανικής κατοχής και της απελευθέρωσης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις