Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Πολύεδρo: Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μαρωνίτη, 3 χρόνια από τον θάνατο του

Πολύεδρo: Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μαρωνίτη...

Την Τετάρτη 25/9 20.30 μ.μ. με τίτλο "Ανδρας πολύτροπος"

Το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πατρών και το Πολύεδρο προσκαλούν το κοινό, σε μία εκδήλωση μνήμης στον Δημήτρη Μαρωνίτη με τίτλο «Άνδρας πολύτροπος». Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή τα 3 χρόνια από το θάνατο του Δημήτρη Μαρωνίτη και θα πραγματοποιηθεί στο Πολύεδρο στην οδό Κανακάρη 147, στην Πάτρα την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, στις 20.30.

Θα μιλήσουν οι: Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αναπλ. Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας με θέμα «Η παρουσία και η παρρησία. Σχόλια στο έργο του Δ.Ν. Μαρωνίτη», ο Σπύρος Ράγκος, Αναπλ. Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας & Φιλοσοφίας με θέμα «Πέρα από τον ποιητολογικό ρόλο των Ομηρικών Θεών: Προεκτάσεις στο Μαρωνίτειο μεγάθεμα της ΄΄ομιλίας΄΄» και ο Μενέλαος Χριστόπουλος, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας για τον Ομηρικό Μαρωνίτη.

Ο Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης που είχε κατά το παρελθόν έρθει πολλές φορές στο Πολύεδρο, είχε γεννηθεί το 1929 και έφυγε από τη ζωή το 2016. Έλαβε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης Έργου Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά το 2011.

Ο Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη όπου και τελείωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Έκανε προπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου και μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια της πρώην Δυτικής Γερμανίας με υποτροφία της Humboldt-Stiftung. Διδάκτωρ και εντεταλμένος υφηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έως το 1967.

Απολύεται, συλλαμβάνεται και βασανίζεται από τη στρατιωτική χούντα. Επανέρχεται και παραμένει καθηγητής της ίδιας Σχολής από το 1975 έως το 1996. Επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια της Γερμανίας, Αυστρίας και Κύπρου και των ΗΠΑ. Από το 1994 έως το 2001 πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, στη Θεσσαλονίκη, και στη συνέχεια συντονιστής του προγράμματος "Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση", που εκπονήθηκε από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας. Έγραψε βιβλία, μονογραφίες, και άρθρα για τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Σοφοκλή, τον Ηρόδοτο, τον Αλκαίο, τη Σαπφώ, που, ενμέρει ή εν όλω, και μετέφρασε.

Για τον ίδιο προείχε η μετάφραση της "Οδύσσειας", η πρώτη που συντελέστηκε. Συγχρόνως μελέτησε και δημοσίευσε δοκίμια για μείζοντες νεοέλληνες ποιητές και πεζογράφους (Σολωμό, Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσο, Αλεξάνδρου, Αναγνωστάκη, Πατρίκιο, Σαχτούρη, Σινόπουλο, Χειμωνά, κ.ά.), επιμένοντας σε εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Έφυγε από τη ζωή στις 12 Ιουλίου 2016, σε ηλικία 87 ετών, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture