Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Όσα θέλετε να ξέρετε για τα... μαύρα τρόφιμα- Τι πρέπει να προσέχει κανείς με την κατανάλωση τους !ΦΩΤΟ

Όσα θέλετε να ξέρετε για τα... μαύρα τρό...

Ποια είναι η νέα διατροφική τάση της εποχής!

Η νέα διατροφική τάση της εποχής είναι, όπως όλα δείχνουν, η κατανάλωση μαύρων τροφίμων. Πρόκειται για κάτι καινούργιο και άγνωστο- προς το παρόν- στην Ελλάδα.Βέβαια αυτό μάλλον είναι κάτι που δε θα κρατήσει για πολύ αφού ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους και στη χώρα μας.

Τι είναι όμως τα μαύρα τρόφιμα; Πόσο καλό ή κακό μπορούν να κάνουν στην υγεία μας; Η διαιτολόγος- διατροφολόγος- αθλητική διατροφολόγος, Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου μίλησε στο thebest.gr για όσα θα θέλαμε να μάθουμε σχετικά με αυτό το θέμα.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Τα τελευταία χρόνια τα μαύρα τρόφιμα είναι νέα τάση της εποχής. Ποια ακριβώς είναι αυτά;

Άλλη μια νέα διατροφική τάση κάνει την εμφάνιση της και όπως οι περισσότερες έτσι και αυτή η νέα διατροφική μόδα ξεκίνησε από τη Δύση. Οι μαύρες αυτές τροφές επιστημονικά αποκαλούνται τροφές εμπλουτισμένες με ενεργό άνθρακα. Ο ενεργός άνθρακας είναι ένα φυσικό υλικό που παράγεται, μετά από ειδική επεξεργασία, από μπαμπού, ξύλο ή φλοιό καρύδας.

Η νέα διατροφική τάση

 

Συνήθως, τη χρήση του ενεργού άνθρακα συναντάμε σε τρόφιμα όπως ντόνατς, παγωτά, ζυμαρικά, κριτσίνια και ψωμάκια για burger. Όπως είναι αναμενόμενο στην Νέα Υόρκη τα πράγματα έχουν προχωρήσει αφού οι επιλογές είναι άπειρες και μπορείς να απολαύσεις σε πολλά μπαρ ένα κοκτέιλ, smoothies ή χυμό με ενεργό άνθρακα.

Ποια είναι διαδεδομένα στην Ελλάδα;

Η διάδοση του μαύρου χρώματος στην γαστρονομία έχει κιόλας τους δικούς του οπαδούς. Πλέον στη χώρα μας έχει αρχίσει και γίνεται γνωστό αφού πολλές γνωστές γαλακτοβιομηχανίες και ζαχαροπλαστεία έχουν ξεκινήσει να παράγουν παγωτά με ενεργό άνθρακα. Δεν είναι λίγα και τα αρτοποιία που τον χρησιμοποιούν για την παραγωγή διαφόρων ειδών, όπως ψωμάκια για burger, cupcakes και κριτσίνια.

Επίσης, τρόφιμα με ενεργό άνθρακα μπορεί να συναντήσετε και σε μενού κάποιων εστιατορίων.

 

Τι είναι αυτό που δίνει το μαύρο χρώμα σε αυτά τα τρόφιμα;

Όπως προαναφέραμε ο ενεργός άνθρακας είναι ένα φυσικό υλικό που παράγεται από μπαμπού, ξύλο, φλοιό καρύδας κ.α. και μετά από ειδική επεξεργασία δημιουργείται μια σκουρόχρωμη μαύρη σκόνη.

Πού οφείλεται το μαύρο χρώμα των τροφίμων

 

Το μαύρο χρώμα του φυτικού άνθρακα που προστίθεται στα τρόφιμα και στα ροφήματα είναι εμφανές και μετά τη διαδικασία της πέψης και άρα μην πανικοβληθείτε αν παρατηρήσετε κενώσεις μαύρου χρώματος μετά την κατανάλωση τέτοιων τροφίμων.

Ποια είναι τα οφέλη;

Αν και η περιστασιακή κατανάλωση τέτοιων τροφίμων μάλλον δεν βλάπτει, ακόμα δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες για να προβούμε σε συμπεράσματα σχετικά με τα οφέλη τους στην υγεία του ανθρώπου.

Είναι γνωστό όμως ότι ο ρόλος του ενεργού άνθρακα είναι σημαντικός στα νοσοκομεία με σκοπό την αντιμετώπιση της δηλητηρίασης ή της υπερβολικής λήψης φαρμάκων, αφού λόγω της υψηλής του απορροφητικότητας δεσμεύει ουσίες, οι οποίες δεν έχουν απορροφηθεί από το έντερο και οδηγεί σε γρηγορότερη αποβολή των επιβλαβών ουσιών από τον οργανισμό.

 

Η κατανάλωσή τους έχει επιπτώσεις για την υγεία;

Η συχνή κατανάλωση μπορεί να δυσκολέψει τον οργανισμό να απορροφήσει μικροθρεπτικά συστατικά.

Πώς δρα ο ενεγός άνθρακας

 

Ο ενεργός άνθρακας, λόγω της απορροφητικής του δράσης, δεσμεύει και απομακρύνει πολλά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα από το σώμα, στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει τελικά στην ανεπάρκεια τους και εμποδίζει την δραστικότητα των φαρμάκων με συνέπεια τη μείωση της ποσότητάς τους που απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος.

Τι πρέπει να προσέξει κανείς σχετικά με την κατανάλωση τους;

Γενικά δεν συστήνεται η χρήση του ενεργού άνθρακα κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό και πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που έχουν ιστορικό αιμορραγίας του γαστρεντερικού, πριν ή και μετά από χειρουργική επέμβαση.

 

"Ένα είναι το σίγουρο: μια γρήγορη ματιά στα social media θα σας πείσει ότι αυτή τη στιγμή η νέα τάση στη μόδα της διατροφής είναι... το μαύρο και ένα ποσταρισμα με ένα τέτοιο τρόφιμο θα ‘‘ωφελήσει’’ τους λογαριασμούς σας στα social media".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life