ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

CULTURE

/

Από 18 Απριλίου στην Ελλάδα το «Transit» του Γερμανού Κρίστιαν Πέτζολντ

Από 18 Απριλίου στην Ελλάδα το «Transit» του Γερμανού Κρίστιαν Πέτζολντ

Το New Yorker χαρακτήρισε την ταινία ως "μία Αντι - “Καζαμπλάνκα"

Η ταινία με τίτλο «Transit» Κρίστιαν Πέτζολντ με τους Φραντς Ρογκόφσκι, Πάουλα Μπέερ που συμμετείχε στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, καταφθάνει στις Ελληνικές αίθουσες στις 18 Απριλίου 2019 σε διανομή από την Seven Films με την υποστήριξη του Goethe Institut.

«Συναισθηματική δύναμη, που σε διαπερνά!» VARIETY

«Συναρπαστικό» NEW YORK TIMES

«Μία Αντι - “Καζαμπλάνκα”» NEW YORKER.

Mετά το «Βarbara» (Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Σκηνοθεσίας – 68ο Φεστιβάλ Βερολίνου) και «Το Τραγούδι του Φοίνικα», ο βραβευμένος Γερμανός σκηνοθέτης Κρίστιαν Πέτζολντ, διασκευάζει το σπουδαίο μυθιστόρημα της Άνα Σέγκερς, "Τράνζιτο", το οποίο κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Άγρα.

Σύνοψη

Τα γερμανικά στρατεύματα πλησιάζουν στο Παρίσι. Ο Γκεοργκ, ένας Γερμανός πρόσφυγας, δραπετεύει στη Μασσαλία την τελευταία στιγμή. Στις αποσκευές του φέρει τα έγγραφα ενός συγγραφέα, του Βάιντελ, ο οποίος έχει αυτοκτονήσει. Τα έγγραφα περιλαμβάνουν ένα χειρόγραφο, επιστολές και βίζα από την πρεσβεία του Μεξικού. Στη Μασσαλία, μόνο εκείνοι που μπορούν να αποδείξουν ότι θα φύγουν, έχουν δικαίωμα να παραμείνουν. Ο Γκεοργκ υιοθετεί την ταυτότητα του νεκρού και αποφασίζει να παραμείνει εκεί.

Όλα αλλάζουν όταν ο Γκεοργκ ερωτεύεται την Μαρία, μια μυστηριώδη γυναίκα σε αναζήτηση του συζύγου της, ο οποίος θα την περίμενε στη Μασσαλία, για να διαφύγουν με βίζα στο Μεξικό.

Το TRANSIT όπως προείπαμε, βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Άννα Σέγκερς το οποίο γράφτηκε το 1942 στη Μασσαλία. Κάνοντας χρήση των εκπληκτικών παραλληλισμών μεταξύ των ιστορικών γεγονότων και της σημερινής Μασσαλίας, ο Κρίστιαν Πέτζολντ διηγείται την ιστορία ενός μεγάλου, σχεδόν ανέφικτου έρωτα, εν μέσω πολέμου, αυτοεξορίας και της λαχτάρας του να βρεις έναν νέο τόπο που θα μπορέσεις να τον αποκαλείς σπίτι.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι ο Φράντς Ρογκόφσκι (European Shooting Star 2017) και η Πάουλα Μπέερ (υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο Frantz του Φρανσουά Οζόν).

Σημείωμα σκηνοθέτη

Η αυτοβιογραφία του Γκεοργκ Γκλάσερ περιέχει μια υπέροχη φράση: "Ξαφνικά, καθώς τελείωνε η πτήση μου, βρέθηκα περιτριγυρισμένος από κάτι που χαρακτήρισα ως «ιστορική σιωπή». Ο Γκεοργκ Γκλάσερ ήταν Γερμανός κομμουνιστής που έζησε κατά τη χρονική περίοδο που διαδραματιζόταν το TRANSITO, το μυθιστόρημα της Άννα Σάγκερς. Διέφυγε στη Γαλλία και στη συνέχεια στην ελεύθερη ζώνη της, τη λεγόμενη "Ζώνη libre", στην οποία ανήκε και η Μασσαλία. Η «ιστορική σιωπή» μοιάζει με την άπνοια. Το αεράκι που σταματάει, το ιστιοφόρο που δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς τον άνεμο και μένει εκεί, ακίνητο, να περιβάλλεται από το τεράστιο τίποτα της θάλασσας. Οι επιβάτες έχουν σβηστεί - από την ιστορία και από τη ζωή. Είναι στριμωγμένοι στον χώρο και στον χρόνο.

Έτσι και οι άνθρωποι στο Transit, έχουν στριμωχθεί στην Μασσαλία, περιμένοντας πλοία, βίζα, διέξοδο. Είναι υπό διωγμό - δεν υπάρχει τρόπος ούτε πίσω να πάνε, ούτε εμπρός. Κανείς δεν θα τους φροντίζει. Περνούν απαρατήρητοι απ όλους - εκτός από την αστυνομία και τις κάμερες ασφαλείας. Είναι φαντάσματα των συνόρων, μεταξύ ζωής και θανάτου, μεταξύ του χθες και του αύριο. Το παρόν υπάρχει χωρίς να τους αναγνωρίζει. Ο κινηματογράφος αγαπά τα φαντάσματα. Ίσως επειδή και αυτά είναι κατά κάποιον τρόπο ένα είδος transit, διέλευσης. Μια ενδιάμεση σφαίρα στην οποία εμείς, οι θεατές, είμαστε ταυτόχρονα απόντες και παρόντες.

Οι άνθρωποι στο Transit  λαχταρούν να παρασυρθούν από το ρεύμα, το αεράκι, να ξεκολλήσουν. Λαχταρούν μια δική τους ιστορία, και ανακαλύπτουν το κομμάτι μιας ιστορίας που άφησε πίσω του ένας συγγραφέας, μια ιστορία αγάπης, ενοχής και πίστης. Το Transit είναι μια ταινία για το πώς αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν αυτή την ιστορία, δική τους.

Tην ταινία διανέμει η Seven Films. Ενδεχομένως να τη δούμε και στην Πάτρα.

Σχόλια

Culture