Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Παίρνει μπροστά η νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ, "Ο Χορός Μεταμφιεσμένων"

Πάτρα: Παίρνει μπροστά η νέα παραγωγή το...

Παράλληλα θ' ετοιμαστούν και 3 παραστάσεις αφήγησης με επίκεντρο την Πάτρα

Θα γίνει τελικά η παράσταση όπερας «Ο Χορός Μεταμφιεσμένων - Un ballo in maschera» του Τζουζέπε Βέρντι σε λιμπρέτο του Αντόνιο Σόμα, από το opera art studio του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας τον ερχόμενο Απρίλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr η προετοιμασία για το ανέβασμα της νέας αυτής μουσικοθεατρικής παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ θα ξεκινήσει άμεσα, ωστόσο δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμα ποιος θα την σκηνοθετήσει. Θεωρείται η πιο πολιτική όπερα του Βέρντι και στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Η πρώτη παρουσίαση της συγκεκριμένης όπερας είχε γίνει στο Θέατρο Απόλλων  της Ρώμης, στις 17 Φεβρουαρίου 1859 και αξίζει να σημειωθεί πως με αυτό το λυρικό έργο είχε γίνει και η έναρξη της λειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων στις 18 Φεβρουαρίου 1872, γι’ αυτό και το εκ νέου ανέβασμα έχει και έναν ξεχωριστό, συμβολικό χαρακτήρα.

Η παράσταση θ’ ανέβει στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.

Στο μεταξύ παράλληλα με την παραγωγή αυτή, θα ετοιμαστούν και 3 ακόμη παραστάσεις στο πλαίσιο της νέας ενότητας – δράσης του ΔΗΠΕΘΕ, που θα ονομάζεται «Θέατρο της αφήγησης και της επινόησης».

Μάλιστα εκτός από τα 3 έργα που προγραμματίζονται, θα γίνουν και σεμινάρια, συζητήσεις και ανοιχτά workshops.

Πρόκειται για το αριστουργηματικό κείμενο του Κοσμά  Πολίτη «Ερόικα» που όπως έχει ανακοινωθεί, θα σκηνοθετήσει ο Πατρινός δημιουργός (συγγραφέας και σκηνοθέτης) Τηλέμαχος Τσαρδάκας, το βιβλίο για την Πάτρα της ακμάζουσας εποχής του σταφιδεμπορίου, «Πριμαρόλια» της Πατρινής βετεράνου συγγραφέως Αθηνάς Κακούρη που θα σκηνοθετήσει ο Φάνης Δίπλας ενώ το 3ο έργο θα είναι τελικά ένα κείμενο με αναφορές επίσης στην Πάτρα όπως και τα δύο προαναφερθέντα, του διακεκριμένου μουσικού, δεξιοτέχνη εκτελεστή τούμπας Γιάννη Ζουγανέλη που έζησε από το 1938 έως το 2006.

Για το έργο αυτό δεν έχει γνωστοποιηθεί ο σκηνοθέτης του.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης που ήταν εξάδελφος του γνωστού τραγουδιστή και ηθοποιού Γιάννη Ζουγανέλη, είχε γεννηθεί στον Πειραιά το 1938 και είχε κάνει σπουδές στο Εθνικό Ωδείο και στο Ωδείο Αθηνών. Το όνομά του ταυτίστηκε με την τούμπα ενώ είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη και για τους μουσικούς του αυτοσχεδιασμούς.

Εκτός της μουσικής, είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα και με την ποίηση και την πεζογραφία, «έχοντας και σε αυτούς τους τομείς λαμπρές επιδόσεις». Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού «Κριτική και κείμενα» και της μουσικοποιητικής έκδοσης “Νήσος”.

Το 1985, όπως αναφέρει η Wikipedia, ο Γιάννης Ζουγανέλης είχε ολοκληρώσει την αυτοπροσωπογραφική μαρτυρία του «Ο ήχος της σάλπιγγος» που πρωτοεκδόθηκε από τον «Καστανιώτη» (1999) και επανεκδόθηκε σε δίτομη μορφή, με τους υπότιτλους «Με δύο απλές γραμμές» και «οι τόποι είναι ήχοι» (Γαβριηλίδης, 2004). Το 1999 είχε βγάλει και την πρώτη και μοναδική του ποιητική συλλογή με τίτλο «Ενός λεπτού σιγή είμαστε όλοι» (εκδόσεις Γαβριηλίδης).

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture