Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Καλοκαιρινά μαγειρέματα με τον βασιλιά του Αυγούστου, το καρπούζι

Καλοκαιρινά μαγειρέματα με τον βασιλιά τ...

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

«Καλοκαίρι με την φέτα το καρπούζι στο ‘να χέρι» μας τραγουδά ο Διονύσης Σαββόπουλος.  Αύγουστος ο βασιλιάς του καλοκαιριού, βουτιές στην θάλασσα, καρεκλάκια στις παραλίες, τραπεζάκια έξω και παντού.

Καιρός για ελαφρά, εύκολα, δροσερά πιάτα  χωρίς φωτιά, χωρίς φούρνο, χωρίς προετοιμασίες.

Αν και δεν είναι μέρος των διατροφικών μας συνηθειών οι παγωμένες σούπες, χάριν της εξάπλωσης των γκουρμέ μαγειρικών εκπομπών και περιοδικών, τις συναντάμε όλο και συχνότερα.

Μία παγωμένη σούπα με καρπούζι και φέτα, ένας συνδυασμός παρόμοιος με το ιταλικό «γκράντε» πεπόνι με προσούτο, πιάτα βγαλμένα από την καρδιά της κουζίνας της Μεσογείου.

Από την άλλη μέρια, Bisque-μπίσκ λέγεται η απαλή κρεμώδης σούπα από οστρακόδερμα η από εποχιακά λαχανικά στην Γαλλική κουζίνα.

Η ονομασία της προήλθε μάλλον από το Biscay όπως ο Βισκαικός κόλπος, τον οποίο μοιράζονται η Γαλλία και η χώρα των Βάσκων. Η συνταγή που σας προτείνω είναι μία εναλλακτική κρύα μπίσκ με ελληνικές επιρροές.

Δοκιμάστε τα και θα εκπλαγείτε από τον αρμονικό συνδυασμό των γεύσεων, σερβίρετε τα αν θέλετε και σε ποτήρια χωρίς την ανάγκη κουταλιού για ένα κάλεσμα κοκτέιλ.

 

 

ΔΡΟΣΕΡΗ ΣΟΥΠΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΜΕ ΑΓΓΟΥΡΙ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

Χρόνος Προετοιμασίας : 30’

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

10 φλ. καρπούζι κομμένο σε κυβάκια των 2cm

4 κ.σ. φρέσκος χυμός από λάιμ (+ φέτες λάιμ για το σερβίρισμα)

2 φλ. αγγούρι βιολογικό κομμένο σε κυβάκια των 2cm

1 φλ. φέτα σκληρή όχι αλμυρή κομμένη σε κύβους των 2cm

2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 κ.σ. σχοινόπρασο

Λίγα φύλλα βασιλικού ή δυόσμου

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Ανθός αλατιού

1 κ.σ. ξύδι παλαιωμένο με πετιμέζι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε τα 8 από τα 10 φλιτζάνια καρπούζι στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να έχουμε έναν πολτό.

Περνάμε τον πολτό μέσα από λεπτό κόσκινο (σινουά). Θα πρέπει να βγαίνουν περίπου 7 φλιτζάνια πολτός. Αλατοπιπερώνουμε τον πολτό και ρίχνουμε το ξύδι και 2 κ.σ. από τον χυμό λάιμ.

Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τα καρυκεύματα. Τοποθετούμε στο ψυγείο έως ότου παγώσει.

Σ’ ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το κομμένο αγγουράκι μας και την φέτα σε κύβους, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. από τον χυμό λάιμ και 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και τοποθετούμε σε παγωμένα μπολ.

Για το σερβίρισμα

Σε πιάτα βαθειά ή μπολ σερβίρουμε την παγωμένη σούπα μας, ρίχνουμε το κομμένο σε κύβους καρπούζι που μας έχει απομείνει, και το μείγμα από το αγγούρι και την φέτα.

Στολίζουμε με φύλλα βασιλικού ή μέντας και πασπαλίζουμε το πιάτο μας με μαύρο πιπέρι.

Tips

Μπορείτε να αντικαταστήσετε την φέτα με άλλο λευκό τυρί της αρεσκείας σας, π.χ. μανούρι ή ανθότυρο Κρήτης.

ΜΠΙΣΚ ΑΓΓΟΥΡΙΟΥ

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 ‘- Αναμονή: 3 ΩΡΕΣ - Εύκολο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

Δύο αγγούρια βιολογικά

500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1μικρή ρίζα φινόκιο τριμμένη πολύ στο μπλέντερ η ½ φλιτζάνι μάραθο ψιλοκομμένα

150 γρ. Κους κούς

250 ml κρύο ζωμό λαχανικών (πατάτα και κολοκύθι για ουδέτερη γεύση)

1 ½ κ.σ. λεμόνι

Ανθός αλατιού (όσο χρειαστεί)

φρεσκοτριμμένο ρόζ πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε πολύ καλά και σκουπίζουμε το αγγούρι, αν είναι βιολογικό δεν το ξεφλουδίζουμε. Το τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού η στο μπλέντερ. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα αναμιγνύουμε σε ένα μπόλ με το τριμμένο αγγούρι, το φινόκιο, το λεμόνι και το γιαούρτι.

Σ’ ένα μπόλ μουσκεύουμε με νερό το κους κούς, ίσα να το σκεπάζει για 15’ λεπτά. Το σουρώνουμε και το προσθέτουμε στο μείγμα του αγγουριού. Προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό των λαχανικών, ανάλογα πόσο πηχτή θέλουμε την σούπα μας. Προσθέτουμε το αλάτι. Το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το διατηρούμε στο ψυγείο για 3 ώρες, για να ομογενοποιηθούν οι γεύσεις.

Πρiν το βάλουμε στο ψυγείο εάν θέλουμε περνάμε το μείγμα μας από το μπλέντερ και ένα ψιλό σουρωτήρι για να έχουμε ένα βελούδινο αποτέλεσμα.
Πασπαλίζουμε με το φρέσκο ρόζ πιπέρι και σερβίρουμε την σούπα παγωμένη σε ψηλά ποτήρια η σε μπόλ.

TIP: Αν θέλουμε παραλείπουμε το κουςκούς και τον ζωμό λαχανικών.

Η οινική μου πρόταση:

Η Μαλαγουζιά είναι μια ιστορική ποικιλία η οποία κατάγεται από την περιοχή της Ναυπακτίας και εάν δεν υπήρχαν ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και η Ρωξάνη Μάτσας, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διάσωση και στην καλλιέργεια της, μάλλον δεν θα την απολαμβάναμε εμείς σήμερα ως μία από τις κορυφαίες γηγενής ελληνικές ποικιλίες.

Έχει αρώματα από λευκά άνθη, ώριμα ροδάκινα, βότανα και γλυκά εσπεριδοειδή. Οι έλληνες οινοποιοί  μας την προσφέρουν σε φρέσκια οινοποίηση δεξαμενής αλλά και παλαιωμένη σε βαρέλια δίνοντάς της τότε μια πιο γλυκιά χροιά όπως από μαρμελάδα πορτοκάλι και μέλι.

Ανάλογα με το υψόμετρο του αμπελώνα διαθέτει την ανάλογη οξύτητά.

Σας προτείνουμε λοιπόν μια Μαλαγουζιά από το κτήμα της Ρωξάνης Μάτσα, που θεωρείται και η «μητέρα» της ποικιλίας και μία πιο βορεινή και πιο «δροσερή» από το κτήμα Γεροβασιλειου.

 

*Οι φωτογραφίες των κρασιών προέρχονται από τις επίσημες ιστοσελίδες των οινοποιείων που αναφέρονται.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life