Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Πρόσκληση σε brunch

Πρόσκληση σε brunch

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Με το καλοκαιράκι να έχει φτάσει κάπως νωρίτερα είναι ευκαιρία να χαρούμε την βεράντα ή τον κήπο μας οργανώνοντας για εμάς ή και για φίλους μας ένα εναλλακτικό κάλεσμα, ένα Brunch.

Brunch, λέξη αγγλική η οποία προέρχεται από την σύντμηση των λέξεων breakfast και lunch  (πρωινό και γεύμα), σερβίρεται συνήθως την Κυριακή από τις 10:00 π.μ έως αργά το μεσημέρι αντικαθιστώντας το πρωινό και το γεύμα.

Σερβίρονται τόσο γλυκές αλλά και αλμυρές γεύσεις συνοδευόμενες από καφέ, χυμούς αλλά και κάποιο κρασί, συνήθως αφρώδες η σαμπάνια, που θα κλείσει και το κάλεσμα.

Αγγλοσαξονική συνήθεια  από τα τέλη του 19ου αιώνα η οποία άρχισε να γίνεται πολύ δημοφιλής στην Νέα Υόρκη από την δεκαετία του 1930. Στην  Ελλάδα όταν ήταν ακόμα  σχετικά άγνωστο, το είχε καθιερώσει πρώτο, το εστιατόριο Βυζαντινό του ξενοδοχείου HILTON. Για να ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια ένας κατακλυσμός από κλασσικά καφέ, εστιατόρια έως και μπαρ να σερβίρουν ευφάνταστα brunch πολλές φορές υλοποιημένα από γνωστούς σέφ ακόμα και με συνοδεία τζάζ !!!

Το λατρεύω, είναι η τέλεια αφορμή για να βρεθούμε αρκετές ώρες γύρω από ένα τραπέζι κουβεντιάζοντας και τσιμπώντας χωρίς την ετικέτα του γεύματος “‘χαλαρά”, όπως θα έλεγαν και οι φίλοι Θεσσαλονικείς που είναι μάλλον κομμένο και ραμμένο για τις συνήθειες τους.

Μπορείτε να σερβίρετε ελεύθερα ότι θέλετε, με τα pancakes και τα αυγά Scrambled (Aυγά scrambled με καπνιστή πέστροφα και αυγά ποσέ), ή Benedict να είναι must. Για αρχή βάλτε στο τραπέζι ψωμάκια διάφορων ειδών, τσουρεκάκια, βούτυρο, μέλια, περίεργες μαρμελάδες αλλά και επιλεγμένα αλλαντικά. Συνεχίστε με τα pancakes, τα αυγά, τα σάντουιτς με την τρούφα και την μους ανθότυρου.

Αν βρεθείτε στην Αθήνα ένα Σαββατοκύριακο και θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό , στο κέντρο σας προτείνω το εναλλακτικό ODORI την πρώτη βερμουτερία της πρωτεύουσας στον πεζόδρομο της Σκουλενίου και το all time classic  MAMA ROUX στον πεζόδρομο της Αιόλου.

Εκτός κέντρου το γαλλοτραφές μπιστρό CHAPEAU στο Χαλάνδρι με τις λιχουδιές της Ντίνα Νικολάου και το DIFFERENT BEAST στην Κηφισιά με πορσελάνινα σερβίτσια και αύρα αγγλικής εξοχής.

Αλλά αν ταξιδέψετε το καλοκαίρι στο Παρίσι, δαπανήστε από τον χρόνο και το χρήμα σας  και απολαύστε ένα βασιλικό  brunch  στο PLAZA ATHENNEE ή στο ROYAL MONCEAU σε ένα σκηνικό με σιντριβάνια, κρεμαστούς κήπους και υψηλή γαστρονομία.

Τι πίνουμε

Μα φυσικά ελληνικά αφρώδη, από τον Πελοποννησιακό αμπελώνα, λευκά όπως το βιολογικό Ωδή Πανός του Σπυροπουλου η το Amalia Brut του Τσέλεπου και  το ροζέ La vie en Rose του Παλυβού όλα από μοσχοφίλερο, φρέσκα, ευωδιαστά και ελαφριά.

PΑNCAKES ME ΚΡΕΜΑ ΜΑΣΚΑΡΠΟΝΕ ΚΑΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

(Η συνταγή είναι εμπνευσμένη από το πρώτο brunch που δοκίμασα στην Νέα Υόρκη)

Χρόνος Προετοιμασίας: 20’, Χρόνος Ψησίματος: 10’

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

Για τα Pancakes

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50 γρ. ζάχαρη άχνη

10 γρ. μπέικιν πάουντερ

5 γρ. Μαγειρική σόδα

60 γρ. βούτυρο καλής ποιότητας

400 ml γάλα

2 Αυγά βιολογικά

Χυμός 1 λεμονιού

¼ κ.γ. αλάτι

 

Για την κρέμα μασκαρπόνε

200 γρ. τυρί μασκαρπόνε

120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

1 λοβός βανίλιας

50 γρ. ζάχαρη άχνη

 

Για το σιρόπι φράουλας

10 Φράουλες

3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού

Λικέρ λιμοντσέλο ή πορτοκάλι

Για το σερβίρισμα

½ kg  φράουλες

Λίγος δυόσμος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα Pancakes

Σ’ ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μας και το αναμειγνύουμε με το μπέικιν πάουντερ και την σόδα. Ρίχνουμε το γάλα και τον χυμό και ανακατεύουμε καλά.

Λιώνουμε το βούτυρο, χωρίς να το κάψουμε και το ρίχνουμε στο αλεύρι, ανακατεύοντας ταυτόχρονα.

Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη άχνη μέχρι να ενωθούν και να λιώσει η ζάχαρη. Στην συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι μας και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μας και να έχουμε έναν πηχτό χυλό.

Για την κρέμα μασκαρπόνε

Ανακατεύουμε με το σύρμα το μασκαρπόνε με το γιαούρτι, την ζάχαρη άχνη και το εσωτερικό του λοβού της βανίλιας. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να χρησιμοποιηθεί.

Για το σιρόπι φράουλας

Λιώνουμε τις φράουλες και τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τον χυμό και το λικέρ.

Βράζουμε μέχρι το μείγμα μας να μείνει το μισό. Αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σερβίρισμα

Τηγανίζουμε τα pancakes σε αντικολλητικό τηγάνι περίπου 2’ από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα και τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα.

Εάν έχετε ένα στρογγυλό τσέρκι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να δώσετε στρογγυλό σχήμα στα pancakes, αφαιρώντας τις άκρες τους.

Δημιουργούμε ένα μικρό πυργάκι βάζοντας κάθε φορά ένα pancake, μία στρώση από κρέμα μασκαρπόνε  και φράουλες, τελειώνοντας με την στρώση από φράουλες.

Διακοσμούμε με φυλλαράκια δυόσμου και ρίχνουμε σιρόπι επάνω και γύρω από τα pancakes.

 

ΜΟΥΣ ΑΝΘΟΤΥΡΟΥ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ, ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ

Χρόνος Προετοιμασίας : 30’- Χρόνος Αναμονής 4 ώρες

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

350 γρ. ανθότυρο Κρήτης ή 3 μπάλες μοτσαρέλα Di Buffala (με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)

45 ml κρέμα γάλακτος ελαφριά

3 κ.σ. κρέμα οξύμελου

1/3  ματσάκι βασιλικού

1/3 ματσάκι μέντας

6 κ.σ.  έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

24 ντοματίνια

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε χαμηλή φωτιά τοποθετούμε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε το ανθότυρο κομμένο σε κομμάτια μαζί με την κρέμα γάλακτος. Ζεσταίνουμε το μείγμα μας μέχρι να λιώσει και το αποσύρουμε από την φωτιά πριν βράσει.

Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και τοποθετούμε στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον.

Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και την χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί και να πήξει.

Πλένουμε τα μυρωδικά μας και αφού κρατήσουμε μερικά φυλλαράκια για την διακόσμηση τα ψιλοκόβουμε και τα ρίχνουμε στην κρέμα μας.

Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Πλένουμε τα ντοματίνια, τα κόβουμε στην μέση και τα αρτύζουμε με την κρέμα μπαλσάμικου.

Για το σερβίρισμα

Σε κάθε μπολ ή ποτήρι, μοιράζουμε αρχικά τις ντομάτες σε μία στρώση. Καλύπτουμε με την κρέμα ανθότυρου ή μοτσαρέλας και το ελαιόλαδο. Διακοσμούμε με μερικά φυλλαράκια από τα μυρωδικά μας.

Σερβίρεται δροσερό και αμέσως.

Tips

Αντί για ανθότυρο ή μοτσαρέλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυρί κρέμα φρέσκο.

 

ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΜΕ ΦΡΕΣΚΙΕΣ ΤΡΟΥΦΕΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟ ΒΟΥΤΥΡΟ

Χρόνος Προετοιμασίας : 15’

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)


180 γρ. φρέσκιες μαύρες τρούφες

12 φέτες ψωμί χωριάτικο προζυμένιο ή 12 φέτες ψωμί τοστ ολικής άλεσης

200 γρ. βούτυρο αλατισμένο άριστης ποιότητας

Για την σαλάτα

200γρ. σαλάτα πράσινη ανάμεικτη

1 κρόκος αυγού

1 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν

60 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

20 ml ξύδι κρασιού πολύ καλής ποιότητας

20 ml ημίγλυκο κρασί

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προετοιμασία για τα σάντουιτς

Δύο ημέρες πριν, κόβουμε τις τρούφες μ’ ένα μαντολίνο σε λεπτές φετούλες 2-3 χιλιοστά.

Βουτυρώνουμε πολύ καλά τις φέτες ψωμιού και από τις δύο πλευρές με αρκετή ποσότητα.

Μοιράζουμε τις φετούλες της τρούφας από 30γρ. στις έξι φέτες ψωμιού. Κλείνουμε με τις υπόλοιπες έξι και τυλίγουμε πολύ καλά με μεμβράνη.

Τοποθετούμε τα σάντουιτς σε ένα αεροστεγές μπολ και τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 ημέρες.

Για την σαλάτα

Φτιάχνουμε την σάλτσα όπως την μαγιονέζα.

Χρησιμοποιούμε ένα μπολ με αντιολισθητικό πάτο ή στερεώνουμε το μπολ μας επάνω σε ένα μουσκεμένο βετέξ για να μην γλιστράει. Ρίχνουμε τον κρόκο, τη μουστάρδα και το ξίδι στο μπολ και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.

Ρίχνουμε το λάδι στη αρχή σταγόνα-σταγόνα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα (fouet).

Συνεχίζουμε ρίχνοντας το υπόλοιπο λάδι σταθερά, με πολύ μικρή ροή ανακατεύοντας  διαρκώς. Καθώς η σως θα αρχίσει να δένει διατηρούμε έτσι σταθερή την γαλακτωματοποίηση της.

Αφού έχει ενσωματωθεί όλο το λάδι και η μαγιονέζα έχει αποκτήσει υφή παχύρευστη, ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε.

Διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι αφού πρώτα δοκιμάσουμε.

Για το σερβίρισμα

Στην συνέχεια πλένουμε τα σαλατικά μας και τα κόβουμε με τα χέρια μας σε κομμάτια.

Ρίχνουμε από πάνω την σως μαγιονέζας.

Βγάζουμε τα σάντουιτς από το ψυγείο και τα περνάμε για 2’ από το γκριλ μέχρι να πάρουν χρυσοκόκκινο χρώμα.

Τα σερβίρουμε μαζί με την σαλάτα μας.


Tips

Μαύρες τρούφες, και μάλιστα ελληνικές, βρίσκουμε στα ενημερωμένα σούπερ μάρκετ ή σε delicatessen.

Για να προμηθευτείτε φρέσκο προζυμένιο ψωμί σε φέτες, υπάρχει στην πόλη μας αρτοποιείο που έχει μηχανή κοπής του ψωμιού και να μην ανατρέξετε στα έτοιμα του σούπερ μάρκετ που είναι γεμάτα συντηρητικά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life