Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Μια πρώτη ανάγνωση των αιτίων της ήττας Κατσικόπουλου

Μια πρώτη ανάγνωση των αιτίων της ήττας ...
Νασόπουλος Νάσος

Του Νάσου Π. Νασόπουλου

Ο Δημήτρης Κατσικόπουλος ξεκίνησε τον προεκλογικό του αγώνα για το Δήμο Πατρέων, έχοντας ένα μειονέκτημα και ένα πλεονέκτημα.

Το μειονέκτημα: και ο ίδιος αποτελούσε μέλος του τοπικού συστήματος διακυβέρνησης της τελευταίας εικοσαετίας. Από το 1989 εκλεγόταν αρχικώς βουλευτής και στη συνέχεια Νομάρχης.

Το πλεονέκτημα: παρά το γεγονός ότι αποτελούσε μέλος αυτού του τοπικού συστήματος διακυβέρνησης, εντούτοις δεν είχε φθαρεί. Στα μάτια της κοινής γνώμης ήταν «το καλό παιδί», που «δεν έπαιζε παιχνίδια κάτω από το τραπέζι», που κρατιόταν μακριά από «συμφέροντα και μηχανισμούς», που δεν έδειχνε ασέβεια προς τον αντίπαλο, που δεν υιοθετούσε την τακτική των ύβρεων και της ειρωνείας απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ήταν ξεκάθαρο ότι αν αξιοποιούσε το πλεονέκτημα που διέθετε, θα μπορούσε να μηδενίσει τις επιπτώσεις του μειονεκτήματος που τον συνόδευε.

Τι έπρεπε να κάνει;

Να πάρει οριστικό «διαζύγιο» με ό,τι παρέπεμπε στο χτες.

Να κρατήσει μακριά του, πρόσωπα που είχαν κουράσει την κοινωνία.

Να απομακρύνει από δίπλα του πρόσωπα που, καλώς ή κακώς, είχαν διαμορφώσει την εικόνα ότι έχουν ιδιοτελείς επιδιώξεις και βρίσκονται δίπλα του για να εξυπηρετήσουν συμφέροντά τους.

Να αποστασιοποιηθεί πλήρως από τον πολιτικό λόγο που φανέρωνε ασέβεια προς τον αντίπαλο.

Να ξεκαθαρίσει ότι δεν εγκρίνει και δεν ανέχεται τις ύβρεις, τις ειρωνείες, τις επιθέσεις προς τον αντίπαλο.

Να καταστήσει σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί ένα ήθος διαφορετικό από το δικό του, μόνον και μόνον για να κερδίσει τις εκλογές.

Δεν τα ζύγισε σωστά τα πράγματα ο Δημήτρης Κατσικόπουλος.

Επέτρεψε η δημόσια εικόνα του να ταυτιστεί με ένα προφίλ που καμία σχέση δεν είχε με τη δική του θετική εικόνα.

Αποτέλεσμα; Ακόμα κι αν κέρδιζε τις εκλογές, ο Δημήτρης Κατσικόπουλος θα είχε υποστεί μια σημαντική προσωπική ήττα, καθώς είχε χάσει το ηθικό πλεονέκτημα που διέθετε.

Η απώλεια αυτή, αποδείχθηκε κρίσιμη παράμετρος στις εκλογές της δεύτερης Κυριακής.

Ο κόσμος πήγε και ψήφισε την πρώτη Κυριακή έχοντας κατά νου τα πολιτικά διλήμματα που είχε θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Όσοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ συμφωνούσαν με τον κ. Παπανδρέου ψήφισαν Κατσικόπουλο, όσοι διαφωνούσαν ψήφισαν Δημαρά. Πελετίδη και Πατούχα.

Οι ίδιοι άνθρωποι πήγαν τη δεύτερη Κυριακή, απαλλαγμένοι από τα πολιτικά διλλήματα και τιμώρησαν το προφίλ που παρουσίασε ο κ. Κατσικόπουλος καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ένα προφίλ τελείως διαφορετικό από την επί είκοσι χρόνια καλή δημόσια εικόνα του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις